Charles Alexandre Simon Thomas
1919-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 25 jaar geworden
Geboren op 02-01-1919 in Utrecht
Overleden op 29-11-1944 in Hamburg-Hammerbrook, Stadtkreis Hamburg
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Charles Simon-Thomas
Charles Alexandre Simon-Thomas was lid van CS-6. Volgens Kas de Graaf maakte hij deel uit van de laatste topcel van de groep en onderhield hij ook contacten met de Raad van Verzet.Charles Simon-Thomas is gearresteerd in het pension Bernsen aan...
Lees meer
Charles Alexandre Simon-Thomas was lid van CS-6. Volgens Kas de Graaf maakte hij deel uit van de laatste topcel van de groep en onderhield hij ook contacten met de Raad van Verzet.Charles Simon-Thomas is gearresteerd in het pension Bernsen aan de Kerkstraat 235 in Amsterdam, waar zich zowel verzetsmensen als Duitse officieren ophielden. Hij huurde daar een kamertje dat via een tussendeur verbonden was met dat van een andere huurder, de spion G.B.A. van Reede. Simon-Thomas werd thuis opgewacht en om half 3 's nachts gearresteerd door vijf SD'ers.Bernsen verklaarde na de oorlog dat Simon-Thomas via Kas de Graaf, die ook in het pension gewoond had met zijn verloofde Lies Sluyter, aan zijn kamer gekomen was. Van Reede ontkende bij de arrestatie aanwezig te zijn geweest of er iets mee te maken gehad te hebben.
Kas de Graaf zelf bevond zich op het moment van de arrestatie al een half jaar in Londen, waar hij een leidinggevende positie bij het BBO had.
Sluiten
Bron: Nationaal Archief; CABR; NIOD
Geplaatst door B. Lagerwey op 30 januari 2022
C.A. Simon Thomas
In augustus 1941 werd Charles Simon Thomas gearresteerd en naar Utrecht overgebracht om te getuigen in de zaak Hugenholtz-van Blerkom. Men hield hem een tijd lang vast en voerde hem later naar Scheveningen, waar hij op 12 december van dat jaar...
Lees meer
In augustus 1941 werd Charles Simon Thomas gearresteerd en naar Utrecht overgebracht om te getuigen in de zaak Hugenholtz-van Blerkom. Men hield hem een tijd lang vast en voerde hem later naar Scheveningen, waar hij op 12 december van dat jaar vrijgelaten werd. Over deze vier maanden gevangenisleven heeft hij zich nooit uitgelaten. Hij hervatte zijn studie, totdat hij in 1943 ging werken bij de Hoofdinspectie van de Voedselvoorziening in Utrecht. Op zijn kamer in Amsterdam werd hij in de nacht van 6 op 7 juli 1944 opgewacht door de S.D., die hem bij thuiskomst arresteerde en naar de Weteringschans bracht. Welke vorm van illegaal werk tot deze arrestatie geleid heeft is niet bekend geworden. Via Vught en Sachsenhausen, waar hij reeds ziek werd, kwam hij in Neuengamme. Hier is hij van den honger omgekomen. nog geen 26 jaar oud. Hem is op 5 april 1946 postuum de graad van civielingenieur verleend.
Sluiten
Bron: Gedenkboek van het verzet der Delftsche studenten en docenten gedurende de jaren 1940-1945.
Geplaatst door Martin Spaans op 26 november 2019
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierLeg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen