Pieter Stapenséa
1909-1942
Oorlogsslachtoffer
Is 32 jaar geworden
Geboren op 28-06-1909 in Sneek
Overleden op 23-03-1942 in Lau Goenoeng
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Verslag van de gevechten in maart 1942 rond de brug over de Asahan rivier bij PORSEA en de laatste gevechten nabij KOTA BULOH BENTENG en LAU GOENOENG.
Op 12 maart 1942 kreeg res. 1ste Lnt. Inf. KNIL. D.H. Been opdracht om vanuit het vliegveld TIGA BULOU met 2 brigades inf. en een sectie met Fiat- mitrailleurs, alsmede 2 P.O.A’n (Pantser Overvalwagens) met 2 Colt. Mitrailleurs + bediening, zich...
Lees meer
Op 12 maart 1942 kreeg res. 1ste Lnt. Inf. KNIL. D.H. Been opdracht om vanuit het vliegveld TIGA BULOU met 2 brigades inf. en een sectie met Fiat- mitrailleurs, alsmede 2 P.O.A’n (Pantser Overvalwagens) met 2 Colt. Mitrailleurs + bediening, zich met spoed naar PORSEA (nabij het Toba Meer) te begeven, om daar verdedigende stellingen in te nemen rond de brug over de Asahanrivier bij PORSEA.
Mlt. Sgt. Inf. KNIL. PIETER STAPENSÉA was Commandant van één van deze POA’s.
Opzet daarbij was, om rond Porsea te proberen de snelle Japanse opmars te vertragen, zodat zij niet snel naar de Westkust van Sumatra, zouden kunnen doorstoten.
De Commandant van de Nederlandse troepen in dat deel van Sumatra, Generaal-majoor OVERAKKER, hoopte daarmede tijd te kunnen winnen, zodat eventuele nieuwe Geallieerde versterkingen alsnog gebruik zouden kunnen maken van o.a. de haven van Padang.
Nadat het sterke Japanse invasieleger op 11 mrt. 1942 bij Tandjong Tiram was geland, had zij kans gezien om snel verder op te rukken , onder meer richting TOBA MEER.
Als de militairen van Luitenant Been zich in hun verdedigende stellingen op 13 maart 1942 bevinden, ontstaat er een hevig vuurgevecht met de Japanse vijand, die uiteindelijk kans zag om de brug over de Asahan rivier te bezetten, waarna onze KNIL. militairen gedwongen waren om zich terug te trekken voor de overmachtige Japanse strijdkrachten.
Tijdens deze gevechten bevond Sgt. STAPENSÉA met zijn POA vlak bij de brug en heeft toen vrijwel direct aan de gevechten deelgenomen.De KNIL. militairen van res. 1ste Lnt. BEEN moesten vervolgens in z.g. “vertragende gevechten” met het Japanse leger, zich in noordelijke richting (Atjeh), terugtrekken.
Bij deze laatste hevige gevechten van het KNIL. rond Kota Bulog Benteng, sneuvelde de moedige militie Sgt. PIETER STAPENSÉA, op 23 maart 1942 bij het meer naar het oosten gelegen LAU GOENOENG.
Na WOII werd hij begraven op het Ned. Ereveld “LEUWIGAJAH” te Tjimahi, West-Java; ligging: v/r/nr.: II 795
Sluiten
Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie / Jac.Z. Brijl Luit.Kol. b.d.
Geplaatst door Jan Thonus op 12 oktober 2018
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierLeg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen