Pieter Stavast
1922-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 22 jaar geworden
Geboren op 18-06-1922 in Moreni, RO
Overleden op 07-10-1944 in Rijswijk (ZH)
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
De SD op Bosch en Vaart
Net zoals voor vele andere jongemannen dreigde ook voor de beide broers Stavast tewerkstelling in Duitsland. Pieter en Hendrik deden wat velen hadden gedaan: ze doken onder.
Jan Lamberts en Andries Sluiter van de Duitse Sicherheitsdienst waren in...
Lees meer
Net zoals voor vele andere jongemannen dreigde ook voor de beide broers Stavast tewerkstelling in Duitsland. Pieter en Hendrik deden wat velen hadden gedaan: ze doken onder.
Jan Lamberts en Andries Sluiter van de Duitse Sicherheitsdienst waren in Drente berucht vanwege hun wrede methoden om verzetsmensen en onderduikers op te sporen en te verhoren. In de zomer van 1944 kregen ze er lucht van dat Marten Stavast en Geert Fonk, de huurder van het koetshuis, hun zonen bij huis verborgen zouden houden. Samen met andere SD'ers ging Sluiter naar Bosch en Vaart om poolshoogte te nemen. Bij Fonk vonden ze de ondergedoken zoon Willem Fonk, maar bij Stavast lukte het niet de zoons te vinden.
"Dan de vader zelf maar mee, besloten de SD'ers. Gekoppeld aan de andere arrestant, op een zodanige wijze dat het bloed hen beide bij de armen langs liep, werden zij als dieren in een auto gegooid. De oude Stavast kwam nogal spoedig weer vrij, maar men liet hem niet met rust. Vooral Lamberts scheen er op gebrand om zijn zoons in handen te krijgen. 'Als we hen niet vinden, steken we het huis in brand', dreigde hij bij een volgend bezoek."
Dit citaat komt uit de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 6 november 1948. Het is een verslag van een zitting van de Drentse Kamer van het Bijzonder Gerechtshof in Assen. In lange zittingen kwamen alle gruwelijke details van het optreden van de SD in Drente aan het licht. Lamberts was een van degenen die door het Bijzonder Gerechtshof ter dood veroordeeld werden. Lamberts werd inderdaad geëxecuteerd. Sluiter kreeg uiteindelijk twintig jaar.Rampzalige afloop
Na de inval van de SD hadden Hendrik en Pieter zich snel uit de voeten gemaakt en ze vonden een onderduikadres bij hun oom Wietse Stavast in Den Haag. Hun vlucht kreeg een rampzalige afloop op 29 september 1944. Pieter moest ergens in de stad illegale bonkaarten ophalen en werd onderweg bij een razzia gearresteerd voor het bezit van een vals persoonsbewijs. Toen Hendrik het
allemaal wel erg lang vond duren, ging hij op zoek naar zijn broer en kwam hij er uiteindelijk achter dat Pieter werd vastgehouden. Hendrik bedacht zich niet en ging naar het politiebureau om te kijken of hij zijn broer kon helpen. Daar werd hij onmiddellijk ook gearresteerd. Hendrik en Pieter werden opgesloten in het Oranjehotel, de bijnaam van het Huis van Bewaring in Scheveningen waar gedurende de oorlog enkele duizenden verzetsstrijders werden opgesloten waarvan meer dan zevenhonderd de dood vonden.
In september 1944 had het verzet in verband met de Slag om Arnhem vanuit Londen de opdracht gekregen aanslagen te plegen om het Duitse railvervoer te saboteren. In Delft voerde een verzetsgroep tot twee keer toe een aanslag uit op de spoorbrug bij ‘t Haantje tussen Delft en Rijswijk. Als represaille werden de dag na de aanslag op 7 oktober 1944 tien mensen gefusilleerd: acht Haagse verzetsmensen plus Hendrik en Pieter Stavast. Beide broers hadden niets met het gewapend verzet te maken. Waarschijnlijk werden ze uit het Oranjehotel gehaald om het van hogerhand opgegeven aantal van tien Nederlanders voor het vuurpeloton vol te maken.
Sluiten
Bron: Bosch en Vaart, schoonheid aan het water. Research, teksten en eindredactie: Bertus Boivin (Boivin Tekstproducties, Assen).
Geplaatst door b.h.a. van der woude op 24 oktober 2020