Johan Stoffels
1918-1945
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Johan Stoffels
Johan Stoffels werd geboren op 29 mei 1918 in Groningen. Hij was de een na jongste van 5 kinderen in het gezin van Tjitte Stoffels, handelaar in tabak en Geeske Ebbes. Na 2 jaar voortgezet lager onderwijs ging hij werken als automonteur. Hij...
Lees meer
Johan Stoffels werd geboren op 29 mei 1918 in Groningen. Hij was de een na jongste van 5 kinderen in het gezin van Tjitte Stoffels, handelaar in tabak en Geeske Ebbes. Na 2 jaar voortgezet lager onderwijs ging hij werken als automonteur. Hij volgde de Middelbare Technische School in de avonduren.
Tijdens zijn militaire dienstplicht in 1938 was hij chauffeur bij het Korps Motordienst van de Landmacht. Bij de mobilisatie in 1939 kwam hij weer bij het Korps Motordienst. Het is niet bekend waar hij tijdens de mobilisatie diende en of hij in mei 1940 aan gevechten heeft deel genomen. Johan hield van voetballen en was lid van Velocitas, waar hij ook trainer van de jeugd was. Hij was een enthousiast amateurfotograaf, er zijn veel foto’s uit zijn militaire dienst en van vakantiereizen. In 1943 trouwde hij Tiny Hamstra. Ze huurden een nieuwe woning in de IJsselstraat in Groningen. Tijdens de oorlog werkte hij bij garage Doornbos, na de oorlog wilde hij een eigen garage beginnen.In 1943 ging Johan verzetswerk doen. Over zijn verzetswerk zijn weinig gegevens nagelaten. Op de archiefkaart van het Oorlogs en Verzets Centrum Groningen staan de aantekeningen LO en OD. Hij is dus actief geweest binnen de LO: de Landelijke Ondersteuning van Onderduikers. De OD: de Ordedienst, die opgezet werd om op het einde van de oorlog, samen met de bevrijders de rust te bewaren. Op de archiefkaart staat ook: groep Consi. Van deze groep zijn geen acties bekend en de groep stond minder goed bekend. De groep werd door Piet Kats geleid, die na arrestatie en overbrenging naar het concentratiekamp Neuengamme zelfs door de nazi bewaking als onder-kapo aangesteld werd. In het naslagwerk over het verzet: “Het Grote Gebod” wordt vermeld dat Johan Stoffels deel uitmaakte van de knokploeg “Groningen-2”.
In 1944 werd hij leider van de knokploeg Theo. Theo was zijn schuilnaam. Hij was het soort leider, die de andere leden van de groep betrok bij de plannen, maar de beslissingen wel zelf nam. Andere leden van deze KP waren Jan Duytshoff, Jan Blaauw, Willem M. Peters en Annie S. Buurma, koerierster voor de KP Theo en later getrouwd met Jan Blaauw . Jan Blaauw herinnerde zich twee acties van de groep Theo. Een overval op het kantoor van de NSDAP afdeling in Groningen, waarbij enkele pistolen werden buit gemaakt. En een overval op een postauto bij Noorderhogebrug, waarbij 45000 bonkaarten werden buit gemaakt, die bestemd waren voor de provincie Groningen. In de herfst van 1944 werd Johan Stoffels benoemd tot commandant van de 4e sectie van de Binnenlandse Strijdkrachten in Groningen. De Binnenlands Strijdkrachten werden gevormd door een samengaan van OD en KP.
De knokploeg Theo werd verraden, door iemand uit zijn eigen knokploeg. Op 4 maart 1945 werd hij op het contactadres van de groep, het Broekenhuis in de Poelestraat gearresteerd. De SD stond er op hem te wachten. Hij was daar naar toe gegaan om het verraad aan de andere leden van de KP door te geven, zodat ze konden onderduiken. Boodschappen voor de andere groepsleden werden er in de winkel, achter de schoorsteenmantel, neer gelegd. Hij werd naar het Scholtenhuis, hoofdwartier van de SD, op de Groote Markt gebracht. Daar moet hij enkele dagen vast gehouden en ondervraagd zijn. Hij werd gevangen gezet in het Huis van Bewaring in Groningen. Ook andere leden van de groep Theo werden na het verraad opgepakt. Jan Duytshoff, werd naar het concentratiekamp Neuengamme getransporteerd en overleefde de oorlog. Jan Blaauw vluchtte naar een oom in de provnicie en dook onder.
Op 8 april, enkele dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Johan met 10 andere verzetsstrijders, met daarbij degene die de groep Theo had verraden, ’s ochtends vroeg uit het Huis van Bewaring gehaald. Ze werden geboeid en in een vrachtwagen geladen. De vrachtwagen reed, met een groep Duitse en Nederlandse SD-ers naar Bonhagen, een afgelegen plek in Norg. daar werden ze door de SD vermoord. De SD-er Knorr, die de leiding had, hield voor de fusillade een korte toespraak: “jullie zijn terroristen en ter dood veroordeeld, omdat je geageerd hebt tegen de Duitse Wehrmacht”. Op dezelfde dag en een de dag eerder werden op 3 andere plaatsen nog 30 verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring van Groningen, door de SD vermoord .
Johan en Tiny kregen twee kinderen: in 1943 een zoon: Chris, na de oorlog werd nog een zoon geboren, die de naar zijn vader, Johan werd genoemd.
Sluiten
Bron: Johan Stoffels, Europaweg 16, 7742PN Coevorden; johan.stoffels@gmail.com
Geplaatst door Johan Stoffels op 20 december 2016
Johan Stoffels staat ook op monument te:
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen