Menu

Sjoerd van Straten

1909 - 1940

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 30 jaar geworden

Geboren op 07-10-1909 in Kimswerd

Overleden op 13-05-1940 in Rhenen


Rang

Militair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Sj. M. van Straten

Gesneuveld
Bron: Leeuwarder courant 05-06-1940

Geplaatst door Wulfert Hop op 08 augustus 2021

Sj. M. van Straten

Gesneuveld
Bron: Leeuwarder courant 03-06-1940

Geplaatst door Wulfert Hop op 07 augustus 2021

Over Jager Sjoerd van Straten.

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: 2e Compagnie-2e Bataljon-24ste Regiment Infanterie (Dubbelregiment Jagers). Rang: Dienstplichtig Soldaat. Beroep: Landarbeider. Adres: Kimswerd 64 te Wonseradeel... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"

Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 2e Compagnie-2e Bataljon-24ste Regiment Infanterie (Dubbelregiment Jagers).

Rang: Dienstplichtig Soldaat.

Beroep: Landarbeider.

Adres: Kimswerd 64 te Wonseradeel (exacte huidige locatie nu onbekend door herindeling).

Overig: Gehuwd met Cornelia Huizinga. Zoon van Meindert van Straten en Wijke Dijkstra.

Locatie van sneuvelen: Achterberg/Dolderen-omgeving.

Wijze van sneuvelen: Gevallen tijdens de tegenaanval van 29 RI, die onder zwaar artillerievuur vastliep in een ontmoetingsgevecht met de Standarte "Der Fuhrer". De compagnie bevond zich noord van Dolderen aan de Weteringsteeg. Hier naderden Duitsers, die voorgaven zich over te geven maar direct daarop het vuur openden. Hierbij zijn ettelijke Nederlandse militairen gedood. Mogelijk hoorde jager van Straten hierbij. Zijn lijk werd op 17 mei op last van de Duitsers vanuit dit gebied aangevoerd.

Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).

Locatie laatste rustplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen.

Uit het rapport Sellies/Verhoeven (bevat o.m. gegevens omtrent sneuvelen en vindplaats)
Op 17 mei 1940 door boeren vanaf de Maatsteeg in Achterberg bij (waarschijnlijk bedoeld de boerderij) Koningskampen overgebracht naar de Grebbeberg.

Overig: Gehuwd met Cornelia Huizenga. Zoon van Meindert van Straten en Wijke Dijkstra.

Kippenloop

Luitenant Noorbergen en zijn mannen van het 2e Bataljon 24 Regiment Infanterie (Jagers) hadden net een moeizame nachtelijke verplaatsing achter de rug van Amerongen naar de noordzijde van het dorp Achterberg bij de Grebbeberg/Rhenen. Eerst werd er brood gegeten en dan voorwaarts! Op 12 mei 1940 had de eenheid opdracht gekregen voor een tegenstoot om de vijand te verdrijven tot aan Kruiponder aan de Grift en dat gingen ze in vroege ochtend van de 13e mei uitvoeren. De luitenant liet eerst sergeant Heck bij zich komen en deze kreeg de opdracht vooruit te gaan om te verkennen en indien de vijand gesignaleerd zou worden dit kenbaar te maken met tekens met de arm. De sergeant camoufleerde zijn helm en ging met zijn mannen voorwaarts behoedzaam en gedekt door een droge sloot tot het kruispunt Weteringsesteeg/Friesesteeg, daar de Friesesteeg volgend tot de Maatsteeg. Hij naderde nu de open vlakte tussen de Maatsteeg en de Grift, er was een lichte hoogte de “Golfbreker” genaamd. Achter zich zag hij op een paar honderd meter afstand zijn eenheid onder leiding van Luitenant Noorbergen volgen. Sergeant Heck en zijn mannen staken in looppas de Maatsteeg over en renden naar de beschutting van een eenzame boerderij.
Daar trokken ze omzichtig omheen en liepen een pad op naar de Grift, ze passeerden een kippenloop toen de hel losbarstte. Mitrailleur vuur, artillerievuur en ook nog mortiervuur van eigen troepen.
Sergeant Heck en zijn mannen werden onmiddellijk getroffen en vielen tegen het gaas van de kippenloop. Achter zich ontspon zich een vuurgevecht tussen Nederlandse en Duitse tevens oprukkende troepen. De Nederlanders moesten na een hevig vuurgevecht terugtrekken en konden niet alle gewonden en gesneuvelden meenemen….
De Duitsers troffen op 16 mei 1940 bij een boerderij een aantal gesneuvelden aan, een Duitse militair maakte hier een foto van.

Bij het onderzoek naar de locatie van de foto en de identiteit van de gesneuvelden leverde een analyse al snel wat bruikbare feiten op; de man op de voorgrond was sergeant; in de verte was een zgn. geriefbosje zichtbaar en aan de horizon een stuwwal.
Met hulp van velen en veldonderzoeken bleek dat deze foto gemaakt was in Achterberg aan de Maatsteeg, en na deductie van de gesneuvelde sergeanten in mei 1940 bleek er maar 1 kandidaat over te blijven die in zo een configuratie was gesneuveld. De stuwwal werd gedefinieerd als zijnde in de omgeving Wageningen/Arnhem. De huidige eigenaar van de boerderij herkende de locatie van de kippenloop, het geriefbosje (nog steeds aanwezig) en de braak liggende akker rechts van de gesneuvelden, deze akker was een liefhebberij van zijn Opa die er telkens een ander gewas op liet groeien.
Op de voorgrond ligt sergeant Heck, en op de achtergrond de soldaten van Straten en van Baekel.
Met nabestaanden van sergeant Heck is contact opgenomen en een bezoek gebracht, deze hadden nog vele brieven van hem welke geschreven waren aan zijn toenmalige verloofde en diverse oorkondes en foto’s.
De verloofde van sergeant Heck, Frida, was ontroostbaar en is nimmer getrouwd en heeft altijd gerouwd om zijn dood.

Bronnen: Foto gesneuvelden: Dhr Rutger Bol, overige foto’s: Mw Heck.

Bron: Michiel Teunisse

Website-vermelding:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Onderscheiding:

- Het 'OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940', postuum toegekend.

Nederlandse graven in rij 4

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4. Op deze foto van links naar rechts de graven van o.a. G.J. Stulen, H.J. Kok, K. Idzerda, J.G. Goijer, P.J. den Biesen, O.B. Koomen, W.A. van Lith, W.T. van Eldijk, J. Visser, S. van Straten, J.M. van Baekel, H. Heck, A. van der Windt, H.C.F. Thielking, A. van den Hof, J. Schuilenburg, P.J. Boddé, G.J. Kappert, D.W. Lankhof, H.J. de Jong en F.J. Rensen.

Nederlandse graven in rij 4

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4. Op deze foto van links naar rechts de graven van o.a. W.A. van Lith, W.T. van Eldijk, J. Visser, S. van Straten, J.M. van Baekel, H. Heck en A. van der Windt.

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4. Op deze foto van links naar rechts de graven van J. Visser, S. van Straten, J.M. van Baekel, H. Heck, A. van der Windt, H.C.F. Thielking (als onbekende soldaat) en A. van den Hof. (1940)

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4. Op deze foto van links naar rechts de graven van S. van Straten, J.M. van Baekel, H. Heck, A. van der Windt, H.C.F. Thielking (als onbekende soldaat), A. van den Hof, J. Schuilenburg en P.J. Boddé.

Bron: https://www.grebbeberg.nl/index.php?page=straten-s-van

Bron: Ministerie van Defensie.

Bron: Nationaal Archief.

Bron:

- Open Archieven.

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 13 mei 2019

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Militair ereveld Grebbeberg


Vak/rij/nummer 4 14

Monument

Naam:
Kimswerd, monument Simon Sipmastraat

Plaats:
Súdwest-Fryslân

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief