Hermanus Johannes Maria Suijs

1911-1944

0

Slachtoffer van de oorlog

Is 33 jaar geworden

Geboren op 18-08-1911 in Vlijmen 

Overleden op 27-11-1944 in Goirle 


Rang

Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Herman, Hermanus Johannes Maria Suijs

Herman Suijs, geboren op 18 augustus 1911 in Vlijmen als derde van vier volwassen geworden kinderen van Jan Suijs en Johanna Broeren . Net als zijn vader is Herman werkzaam als kleermaker. In 1941 trouwt hij met Nel Rabou . *Oorlog en... Lees meer

Herman Suijs, geboren op 18 augustus 1911 in Vlijmen als derde van vier volwassen geworden kinderen van Jan Suijs en Johanna Broeren . Net als zijn vader is Herman werkzaam als kleermaker. In 1941 trouwt hij met Nel Rabou .

*Oorlog en illegaliteit
Er wordt afgesproken dat Herman, die als enige getrouwd is en wiens vrouw dan zwanger is, niet bij het actieve verzet wordt betrokken. Tijdens de april-meistakingen van 1943 wordt Herman echter op verdenking van opruiing alsnog voor enige tijd vastgehouden op het gemeentehuis van Vlijmen, maar door zijn twee vrienden in het verzet, Klompenhouwer en Verbunt, met succes vrijgepleit bij burgemeester Jacobs. Daarna duikt Herman met zijn gezin voor enige tijd onder in Cromvoirt, waar de familie een tot vakantiehuisje omgebouwde bus heeft staan. Ze gebruiken deze als onderduikverblijf. Via zijn connecties bij het verzet komt Herman aan een vervalste Philips-legitimatie waarmee hij vrijgesteld blijft van de Arbeitseinsatz .

*Bevrijding
In het najaar van 1944 sluit Herman zich aan bij de Ordedienst (OD) die zich ten doel stelt om na verdrijving van de Duitsers de openbare orde in Nederland te handhaven en zo de overgang naar een normale samenleving mogelijk te maken. Hiertoe worden strategische gebouwen en bruggen bewaakt, collaborateurs gearresteerd en gevangengezet en de geallieerde legers op alle mogelijke manieren gesteund bij de verdere oorlogsinspanningen.

Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, verleent ook Herman hulp aan de geallieerden, door als chauffeur op te treden voor een Britse officier. Duitse infiltranten steken ondertussen in kleine groepjes de Maas over om in het zuiden onrust te zaaien en sabotage te plegen, met als gevolg dat de geallieerde troepen soms de verkeerde personen voor de vijand aanzien. Op 26 november 1944 rijdt Herman in een gevorderde wagen met een lading serviesgoed van het onderkomen van de OD naar Vlijmen. Het is dan na spertijd. Herman passeert een Engelse patrouille en mist mogelijk een sommatie om te stoppen, waarna de Engelsen een nieuwe infiltratie vrezen en onmiddellijk het vuur openen op de wagen. Herman raakt ernstig gewond nadat een kogel hem in een zijn long heeft geraakt. Hij wordt onmiddellijk naar het militair hospitaal in Goirle vervoerd, omdat alleen daar de middelen voorhanden zijn die Hermans leven nog kunnen redden. Hij wordt de volgende dag, 27 november, nog geopereerd, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij bezwijkt later diezelfde dag aan zijn verwondingen. Herman is 33 jaar geworden en wordt thuis in Vlijmen begraven.

* [https://brabantsegesneuvelden.... Brabantse gesneuvelden]

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Suijs,_Herman_Johannes_Maria

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 08 september 2023

Herman Suijs

Was lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Door een noodlottig misverstand door Engelse militair(en) beschoten en dar erna in een militair noodhospitaal te Goirle overleden. Mijn broer is naar hem genoemd en is in mei 1945 geboren. Hans Suijs
Bron: familiearchief Suijs

Geplaatst door Hans Suijs op 23 april 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Goirle, oorlogsmonument

Plaats:
Goirle

Goirle, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu