Menu

Arie Wimpie Nicolaas Syaranamual

1922 - 1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 22 jaar geworden

Geboren op 09-02-1922 in Lamoeloe

Overleden op 26-06-1944 in Omgeving BodjonegoroMilitair onderdeel

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Vergeten Verzet - Vuurpijl-affaire - de broers Arie, Bram en Piet Hein Sryanamual , verzetsstrijders

Anders dan de Nieuwe Courant meldde kostte de Japanse bezetting de familie Syaranamual acht zonen Arie Wimpie Nicolaas Sryanamual, Indonesier van Ambonese of Zuid-Molukse afkomst , was KNIL soldaat infanterie en lid van de Ondergrondse Vereniging... Lees meer


Anders dan de Nieuwe Courant meldde kostte de Japanse bezetting de familie Syaranamual acht zonen

Arie Wimpie Nicolaas Sryanamual
, Indonesier van Ambonese of Zuid-Molukse afkomst , was KNIL soldaat infanterie en lid van de Ondergrondse Vereniging of Verzetsgroep Corsica.

Vast staat dat deze Verzetsgroep radiografisch contact had met de Nederlandse inlichtingendienst in Australië en Intelligence verrichtte ter voorbereiding van tenminste vier geallieerde bombardementsvluchten naar Soerabaja.

Vanaf december 1943 werden Verdachten van de Vuurpijlaffaire gearresteerd, naar de Werfstraatgevangenis afgevoerd en daar maandenlang verhoord en gefolterd. In juni 1944 werden Arie Sryanamual en andere leden van de Verzetsgroep weggevoerd en door de beruchte Militaire Politie Ken-Pei-Tai geëxecuteerd in de Djatibossen van Bodjonegoro. Hij ligt met andere leden van de familie Syaranamual begraven in een graf met opschrift “Verzamelgraf Bodjonegoro”.

J.W.F Meeng Hoofd van het Bijkantoor Soerabaja van de Opsporingsdienst Overledenen O.D.O., onderdeel van het Departement van Justitie, publiceerde eind 1949 in verschillende kranten in Nederlands-Indië een namenlijst van illegale strijders uit Soerabaja , waaronder Arie Syaranamual. In zijn persoonsdossier in het Nationaal Archief staat aangegeven: “behoorde tot de Vuurpijl-affaire”.

Deze illegale acties werden in Nederlands-Indië bekend als de "Vuurpijl-affaire". Desondanks raakte dit verhaal in Nederland in vergetelheid en wordt tot op heden nooit erkend als Verzetsdaad.

Zijn moeder mevr. M.M. Syaranamual-Lauhanapessy heeft voor haar 3 zonen Arie, Bram en Piet Hein Syaranamual nooit erkenning gekregen als Verzetsstrijders


Sluiten
Bron: Peter van den Broek research paper “Vuurpijl-affaire ” - Museum Sophiahof Den Haag 16/10/2022: talkshow ”Vergeten Verzet Vuurpijl-affaire” - Nederland-Indie onder Japanse bezetting o.l.v. Prof. Dr. I.J. Brugman (1960) p.330/430/441 - NIOD I.C. 00386/2938, I.C. 054604/5253 – National Archives London UK - Nieuwe Courant 20-11-1948 “O.D.O. een Sociaal Belang Detective werk in een vaag verleden – Indische Courant voor Nederland 01-12-1948 “O.D.O. onthult drama’s van een vaag verleden” - De Vrije Pers 22-09-1949: “De slachtoffers van de Vuurpijl-affaire” – Nieuwe Courant 22-09-1949 : “Schrijnende herinnering De Japanse bezetting kostte een vader acht zoons” - Nieuwe Courant 28-09-1945: “Rumoer om de O.D.O.” - De Vrije Pers ochtendbulletin 03-12-1949: “Oorlogsslachtoffers” – Nationaal Archief, persoonsdossier A.W.N. Syaranamual bij Oorlogsgravenstichting n° 151584A

Geplaatst door Peter van den Broek op 07 januari 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Ancol


Vak/rij/nummer IV 65:66

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief