Elisa Syaranamual

1926-1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 18 jaar geworden

Geboren op 19-04-1926 in Tuhaha-Saparoea 

Overleden op 26-06-1944 in Omgeving Bodjonegoro 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De verzetsstrijders Elisa en Abram Syaranamual en hun heldhaftige bijdrage aan de Vuurpijlaffaire in Soerabaja

Uit recent archiefonderzoek kan over de rol van Elisa en Abram Syaranamual bij de activiteiten van de ondergrondse Vereniging Corsica het volgende worden gereconstrueerd: De broers Elisa en Abram Syaranamual waren in Soerabaja lid van de... Lees meer

Uit recent archiefonderzoek kan over de rol van Elisa en Abram Syaranamual bij de activiteiten van de ondergrondse Vereniging Corsica het volgende worden gereconstrueerd:

De broers Elisa en Abram Syaranamual waren in Soerabaja lid van de Verzetsgroep CORSICA, die in cellen was georganiseerd. De leden kenden elkaar wel, maar niet die van de andere cellen, zelfs de hoofdleider Nanne Halie, de gepensioneerde assistent-resident kenden zij niet. Aan hun groep in de benedenstad van Soerabaja werden 125 (honderdvijfentwintig) vuurpijlen uitgedeeld met de opdracht ze bij het eerste luchtbombardement af te steken.

Op de avond van 22 juli 1943, de datum van het nachtbombardement,  staken zij vanuit een schuilkelder in een huis vlakbij de Sampoerabioscoop vuurpijlen af,terwijl hun neef Josias Muskita op de uitkijk stond.

Op 26 december 1943, net na het Kerstfeest, werden alle leden van hun groep in de wijk Sampoerna door de gevreesde Kempeitai gearresteerd. Daarna werden ze veelal dagelijks op een onvoorstelbare wrede wijze gefolterd, zoals hun voeten werden met benzine besprenkeld en daarna in brand gestoken. Enkelen stierven in de Boeboetan-gevangenis aan de martelingen.

Op 27 juli 1944 werden ze 's ochtends om 4 uur 30 wakker gemaakt en kregen ze extra eten met de mededeling dat ze na het eten klaar moesten staan voor vertrek.Tegen 7 uur kwam de Japanse gevangenisdirecteur de namen van 70 ter dood veroordeelden voorlezen. De ter dood veroordeelden werden met kettingen geboeid en in groepjes van 10 in klaarstaande vrachtwagens geladen. Onder escorte van militairen werden ze naar hun executie afgevoerd.

Alleen de eerder genoemde Josias Muskita overleefde de Vuurpijlaffaire. Aangezien hij wel medeplichtig was, maar niet daadwerkelijk aan de Vuurpijlaffaire had meegedaan, hij stond alleen op de uitkijk en had geen vuurpijlen afgestoken, werd hij niet ter dood , maar slechts tot levenslang veroordeeld.




Sluiten
Bron: Nationaal Archief NA : Opsporingsdienst Overledenen ODO, getuigenverklaring Josias Muskita verslagn° 176/X/ODO d.d 13 maart 1948 Nationaal Archief NA: Opsporingsdienst Overledenen ODO, getuigenverklaring Magdalena Patty verslagn° 173/X/ODO d.d. 24 februari 1948

Geplaatst door Peter van den Broek op 18 juni 2024

Vergeten Verzet - Vuurpijl-affaire - Elisa Sryanamual verzetsstrijder

Anders dan de Nieuwe Courant meldde kostte de Japanse bezetting de familie Syaranamual acht zonen Elisa Syranamual, Indonesier van Ambonese of Zuid-Molukse afkomst , was scholier en lid van de Ondergrondse Vereniging of Verzetsgroep Corsica. Vast... Lees meer

Anders dan de Nieuwe Courant meldde kostte de Japanse bezetting de familie Syaranamual acht zonen

Elisa Syranamual
, Indonesier van Ambonese of Zuid-Molukse afkomst , was scholier en lid van de Ondergrondse Vereniging of Verzetsgroep Corsica.

Vast staat dat deze Verzetsgroep radiografisch contact had met de Nederlandse inlichtingendienst in Australië en Intelligence verrichtte ter voorbereiding van tenminste vier geallieerde bombardementsvluchten naar Soerabaja.

Vanaf december 1943 werden Verdachten van de Vuurpijlaffaire gearresteerd, naar de Werfstraatgevangenis afgevoerd en daar maandenlang verhoord en gefolterd. In juni 1944 werd Elisa Sryanamual en andere leden van de Verzetsgroep weggevoerd en door de beruchte Militaire Politie Ken-Pei-Tai geëxecuteerd in de Djatibossen van Bodjonegoro. Hij ligt met andere leden van de familie Syaranamual, Arie en Piet Hein, begraven in een graf met opschrift “Verzamelgraf Bodjonegoro”.

J.W.F Meeng Hoofd van het Bijkantoor Soerabaja van de Opsporingsdienst Overledenen O.D.O., onderdeel van het Departement van Justitie, publiceerde eind 1949 in verschillende kranten in Nederlands-Indië een namenlijst van illegale strijders uit Soerabaja , waaronder Elisa Syaranamual. In zijn persoonsdossier in het Nationaal Archief staat aangegeven: “behoorde tot de Vuurpijl-affaire”.

Deze illegale acties werden in Nederlands-Indië bekend als de "Vuurpijl-affaire". Desondanks raakte dit verhaal in Nederland in vergetelheid en wordt tot op heden nooit erkend als Verzetsdaad.

De nabestaanden van Elisa Syaranamual hebben voor hem nooit erkenning gekregen als Verzetsstrijder.


Sluiten
Bron: Peter van den Broek research paper “Vuurpijl-affaire ” - Museum Sophiahof Den Haag 16/10/2022: talkshow ”Vergeten Verzet Vuurpijl-affaire” - Nederland-Indie onder Japanse bezetting o.l.v. Prof. Dr. I.J. Brugman (1960) p.330/430/441 - NIOD I.C. 00386/2938, I.C. 054604/5253 – National Archives London UK - Nieuwe Courant 20-11-1948 “O.D.O. een Sociaal Belang Detective werk in een vaag verleden – Indische Courant voor Nederland 01-12-1948 “O.D.O. onthult drama’s van een vaag verleden” - De Vrije Pers 22-09-1949: “De slachtoffers van de Vuurpijl-affaire” – Nieuwe Courant 22-09-1949 : “Schrijnende herinnering De Japanse bezetting kostte een vader acht zoons” - Nieuwe Courant 28-09-1945: “Rumoer om de O.D.O.” - De Vrije Pers ochtendbulletin 03-12-1949: “Oorlogsslachtoffers” – Nationaal Archief, persoonsdossier Elisa Syaranamual bij Oorlogsgravenstichting n° 151585A Overlijdensakte Burgerlijke Stand Batavia/Jakarta jaar aangifte 1946, akten° 7894

Geplaatst door Peter van den Broek op 07 januari 2023

MMNIOD04 000095320 mpeg21 p002 image 2

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Ancol


Vak/rij/nummer IV7:8
syaramamual.a.2005.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Den Haag, 'Indisch monument'

Plaats:
Den Haag

Den Haag, 'Indisch monument'

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu