Menu

Adrianus Cornelus Maria Hubertus Tuerlings

1926 - 1947

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 14-12-1926 in Tilburg

Overleden op 23-09-1947 in Padang, Pasar OesangMilitair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Een In Memoriam

Uit "Open Vizier" van 27 september 1947.

Geplaatst door Marcel Ravenhorst op 08 november 2020

Overlijdensbericht

Ad. Tuerlings
Bron: Nieuwsblad van het Zuiden 27-09-1947

Geplaatst door Wulfert Hop op 21 juli 2020

Over Jager Adrianus Cornelus Maria Hubertus Tuerlings,

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: 5e Compagnie/Ondersteuningscompagnie-1e Bataljon Regiment Jagers. Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW). Registratienummer: 26.12.14.001. Adres: Noordstraat 79a... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"

Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 5e Compagnie/Ondersteuningscompagnie-1e Bataljon Regiment Jagers.

Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 26.12.14.001.

Adres: Noordstraat 79a te Tilburg.

Beroep: Student.

Locatie van sneuvelen: Loeboekkaroenh/Loeboekaloeng, West-Sumatra (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Jager Tuerlings liep als verkenner voorop, in een hinderlaag. Twee toegeworpen handgranaten ontploften, de een tegen een boom en de ander ontplofte op borst hoogte juist voor Ad Tuerlings, die hierdoor op slag werd gedood. Zijn lichaam ving de scherven op en redde zo het leven van zijn kameraden.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN).

Overig: Ongehuwd. Zoon van Cornelis Petrus Alphonsus Tuerlings en Catharina Adriana Immens.

Jager Tuerlings zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI).

Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen.
De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’.

Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie).
Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Toegekende onderscheidingen:

- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.

Bronnen:

- Open archieven.

- Ministerie van Defensie.

- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

- http://www.gerritdemunnik.com/het-monument/naam-11/

- Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers.

- Tilburgse jongens in Indië - berichten uit de Nieuwe Tilburgse Courant 1945 - 1953 verzameld door A.J.M. Vorselaars.

1e Bataljon Regiment Jagers

Opgericht: 01-01-1945 Eindhoven.
Vertrek GBR: 15-10-1945 Wokingham.
Vertrek NOI: 28-10-1945 a/b "Nieuw Amsterdam".
Aankomst Malakka: 20-11-1945 Koeala Ketjil.
Aankomst Indië: 13-03-1946 Batavia.
Toegevoegd aan: T.T.C. West-Java, *T.T.C. Midden-Sumatra.
Ingedeeld bij: U-Brigade (B-divisie).
Actiegebied(en): Batavia,*Padang.
Commandant: Kap Mr W.J.Dijk: 01-01-1945 t/m 01-06-1945.
Maj J. Dietz: 01-06-1945 t/m ??-10-1945.
Maj Kelderman: ??-10-1945 t/m 28-02-1946.
Maj M. P.A. den Ouden: 28-02-1946 t/m 04-05-1948.
Gerepatrieerd: 04-05-1948 a/b "Groote Beer",
26-05-1948 aankomst Nederland.
Omgekomen: 23 man.

Het OVW-bataljon 1-RJ bestond voornamelijk uit vrijwilligers uit Brabant en Limburg. Na de opleiding bij het 2e RNID (Royal Neth. Inf. Depot) te Fournes (Fr.) werd het bataljon gelegerd in Zeeuws Vlaanderen en ingezet bij de beveiliging van Antwerpen. Later deed het bataljon dienst in Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Groningen en Duitsland (Bocholt). Via Engeland, waar het bataljon werd voorzien van de noodzakelijke uitrusting, vertrok het naar Indië. Daar de bevelhebber van het South East Asia Command (SEAC), de admiraal Mountbatten, vanaf 2 november 1945 een landingsverbod op Java en Sumatra voor Nederlandse troepen had ingesteld werd er uitgeweken naar Malakka. Dit verbod is in maart 1946 opgeheven. Kort nadat het bataljon begin maart in Batavia arriveerde nam het posten over van de daar gelegerde KNIL eenheden. In plaatsen als Depok, Tjiteureup, Pondok Benda en Tjileungsir werden door het bataljon stellingen betrokken. Op 24 maart 1946 nam een peloton van de 2e cie deel, samen met het KNIL, aan de bezetting van Depok.

Door intensief te patrouilleren en acties, zoals eind april bij Loeloet en op 7 juni de zuiveringsactie in brigadeverband in het gebied tussen Klender en Pondok Gedeh werden de infiltraties en de terreur van de tegenstander tegengegaan. In juli werd het bataljon afgelost en verplaatst naar Batavia en Pasar Djoemahat. De 1e cie bleef in de voorste lijn en bezette op 22 juli Pasirkapa nabij Buitenzorg. Medio augustus werd het bataljon aangewezen als 'Java-reserve'. Dit hield in dat het bataljon waar nodig op Java ingezet kon worden. Tot november bleef het bataljon zijn posities rond Batavia innemen. Na te zijn afgelost door eenheden van de '7 december divisie' werd het bataljon verplaatst naar Padang op Sumatra. Het bataljon werd belast met de beveiliging van het vliegveld en was gelegerd in de noord-sector van Padang. Begin januari 1947 werden er enkele acties gevoerd, waarbij o.a. de kampongs Nanggalo, Koerogadoeng en Pondokkopi werden gezuiverd. Hierna werd het in Padang een stuk rustiger.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, trok het bataljon op naar het noorden en bezette Pasar Baroe, Loeboekboeaja, Baringin en Loeboekaloeng. Enkele weken na de actie werd het bataljon afgelost door 1-8 RI en gelegerd in Padang. De 3e cie kwam in Si Goentoer Moeda en Boengoes zuid van Padang te liggen. Deze rust duurde echter niet lang. In december loste het bataljon 2-14 RI af dat ten westen en zuiden van Padang gelegerd was. In dit gebied met posten te Indaroeng, Bandarboeat en Ladang verbleef het bataljon tot aan de repatriëring.

Literatuur:

Rockx, K., Jagers en jagerslatijn : kroniek van het eerste bataljon jagers OVW 1945-1948. Z.p., 1991; 286 blz. Gedenkboek over de ervaringen van een OVW-bataljon met daarin onder meer een hoofdstuk over de toenmalige bataljonscommandant M.P.A. den Ouden, die in 1951 als commandant van het Nederlands detachement in Korea zou sneuvelen. Digitaal fotoalbum soldaat A. van der Mierden 5e Cie (http://www.indiegangers.nl)

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/1rj.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 19 mei 2019

Gedood in een hinderlaag

Heldendood van Ad Tuerlings. Op 23 september 1947 liep een patrouille Jagers uit de meest Noordelijke post op Sumatra te Loeboek Aloeng, waarbij de Tilburger Ad Tuerlings als verkenner voorop liep, in een hinderlaag. Twee toegeworpen handgranaten... Lees meer
Heldendood van Ad Tuerlings. Op 23 september 1947 liep een patrouille Jagers uit de meest Noordelijke post op Sumatra te Loeboek Aloeng, waarbij de Tilburger Ad Tuerlings als verkenner voorop liep, in een hinderlaag. Twee toegeworpen handgranaten ontploften, de een tegen een boom en de ander ontplofte op borst hoogte juist voor Ad Tuerlings, die hierdoor op slag werd gedood. Zijn lichaam ving de scherven op en redde zo het leven van zijn kameraden. Sluiten
Bron: Tilburgse jongens in Indië - berichten uit de Nieuwe Tilburgse Courant 1945 - 1953 verzameld door A.J.M. Vorselaars

Geplaatst door dirkvanduijn83@gmail.com op 11 juni 2017

Bidprentje

Voorzijde bidprentje van A.C.M.H. Tuerlings.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 23 juli 2016

Bidprentje

Achterzijde bidprentje van A.C.M.H. Tuerlings.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 23 juli 2016

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Schaarsbergen, 'Monument voor Grenadiers en Jagers'

Plaats:
Arnhem

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief