Willem van 't Veer

1911-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 33 jaar geworden

Geboren op 26-04-1911 in Assendelft 

Overleden op 26-02-1945 in Kdo. Allach, Dachau 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Jantje Detmers

Jantje Detmers, Mijn lieve oma, Willems vrouw. Zonder de oorlog zou ik niet geboren zijn..... Mijn oma heeft zelden over de oorlog met mij gepraat, waarschijnlijk vond ze het te gruwelijk en geen onderwerp voor kinderen. Pas later kwam er iets... Lees meer

Jantje Detmers,

Mijn lieve oma, Willems vrouw.

Zonder de oorlog zou ik niet geboren zijn.....

Mijn oma heeft zelden over de oorlog met mij gepraat, waarschijnlijk vond ze het te gruwelijk en geen onderwerp voor kinderen. Pas later kwam er iets los, danwel via mijn ouders of mijn oma zelf.

Allereerst dat zij gek was op Willem, haar grote liefde. Als er geen oorlog was geweest, hadden ze zeker bij elkaar gebleven.

Samen hadden zij een zoontje, uit respect voor zijn privacy wil ik zijn naam hier niet noemen. Hun zoontje bleef lang enigst kind, want zo zei mijn oma; Ze wilden volop van hem en elkaar genieten en het ' rustige ' leven, na een leven vol keihard werken als dienstmeisje bij een familie in huis.

Toen kwam die gruwelijke dag dat Willem werd opgepakt tijdens een razzia. Het schijnt dat iemand mijn oma nog heeft geprobeerd te waarschuwen, maar mijn oma was zich op dat moment aan het verschonen daar zij altijd last had van een zware maandelijkse periode.....kortom, ze had de waarschuwing gemist. Ze heeft zich hier altijd vreselijk over gevoeld....

De Duitsers kwamen Willem ophalen, zijn zoontje klemde zich nog om zijn been, maar werd zo weggeschopt door de ' Moffen ', zover ik begrepen heb. Traumatisch.

Willem ging naar een kamp, ik weet dat mijn oma nog met voedsel etc is heengegaan. Later werd er gezegd dat zij dit beter niet kon doen, de Duitsers namen alles in. Zij hoopte haar man altijd terug te zien, maar hij kwam nooit meer thuis.

Uit armoe om wat bij te verdienen is zij kleren gaan naaien en verstellen. Zo kwam zij later mijn opa tegen, een gescheiden man met 1 dochter. Samen kregen zij mijn vader.

Zodoende dat ik nu dit verhaaltje kan typen. Ik denk er vaak over na, ik ben blij dat ik er ben maar zeg dikwijls, als alles toch terug gedraaid kon worden had ik liever gehad dat mijn oma fijn met haar eerste man oud had kunnen worden. Het had zoveel leed kunnen besparen.

Sluiten
Bron: Mijn oma Jantje Detmers, en mijn ouders.

Geplaatst door Claudia Al- Hop op 09 mei 2020

willem van 't veer

Assendelft 26 april 1911 - Dachau 26 februari 1945 Willem van 't Veer 1911-1945 Willem van 't Veer was een werknemer van de Vereenigde Blikfabrieken in Krommenie. Tijdens de april mei-staking van 1943 werden aan de Blikfabriek Verblifa in... Lees meer
Assendelft 26 april 1911 - Dachau 26 februari 1945 Willem van 't Veer 1911-1945 Willem van 't Veer was een werknemer van de Vereenigde Blikfabrieken in Krommenie. Tijdens de april mei-staking van 1943 werden aan de Blikfabriek Verblifa in Krommenie enige arbeiders gearresteerd. De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevangenschap. De volgende dag 1 mei 1942 aan het einde van de ochtend verschijnt er een overvalwagen in het dorp. Er wordt gericht gezocht naar twaalf stakers, waaronder Willem van 't Veer.Burgemeester Jongsma, politie-agent en overtuigd NSB-er, heeft namen van de stakers aan de bezetter op moeten geven. Aanvankelijk verklaart hij die door loting te hebben gekozen. Later blijkt hij toch de directie gevraagd te hebben. Nadien valt het op dat de stakers allen ongeschoolde arbeiders zijn. Geen vakmannen als elektriciens, bankwerkers, lithografen enz.Willem van 't Veer werd als represaille naar een concentratiekamp gestuurd. Hij overleed in concentratiekamp Dachau op 26 februari 1945. Sluiten
Bron: Zaanwiki erelijst zaanse verzetsmensen

Geplaatst door margriet eshuijs op 07 april 2020

Willem Veer staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer E714
veer.van.t.w.2005.jpg

Monument

Naam:
Assendelft, herdenkingsmonument

Plaats:
Zaanstad

Assendelft, herdenkingsmonument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu