Florentius Petrus Henricus Vekemans

1914-1944

Versteden Florentius Petrus H

Oorlogsslachtoffer

Is 30 jaar geworden

Geboren op 04-04-1914 in Goirle 

Overleden op 27-10-1944 in Goirle 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Floor Vekemans

Florentius (Floor-Floran) Petrus Henricus Vekemans ,geboren op 4 april 1914 in Goirle. Hij is een zoon van Johannes Franciscus Alphonsius Vekemans en Emelia Adriana Cornelia van de Pol. Oorlog en verzet: Floor groeit op in Goirle aan de... Lees meer

Florentius (Floor-Floran) Petrus Henricus Vekemans ,geboren op 4 april 1914 in Goirle. Hij is een zoon van Johannes Franciscus Alphonsius Vekemans en Emelia Adriana Cornelia van de Pol.

Oorlog en verzet: Floor groeit op in Goirle aan de Tilburgseweg, gaat naar school op de Tarcisiusschool aan het Oranjeplein en bekwaamt zich dan in een richting die dicht bij het beroep van zijn vader (aannemer) en broer ligt: hij wordt architect van beroep.

Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse is niets bekend. Hij schijnt diverse Duitse geschutsopstellingen in kaart gebracht en doorgegeven te hebben aan de geallieerden. Daarbij moet hij tussen 3 en 27 oktober gedood zijn door Duitse militairen. Over de omstandigheden van zijn dood is niets met zekerheid bekend. Vermoedelijk werd hij in de loop van oktober 1944 door Duitse soldaten neergeschoten toen hij bezig was met het overbrengen van berichten naar de geallieerden en in de Duitse linies terechtkwam.

Onderzoek en onzekerheid

Na de oorlog stuurde de burgemeester van Goirle een brief naar het secretariaat van H.M. de Koningin. Hierin staat: “Op 3 oktober begaf Vekemans zich – in opdracht van Dr. Menno Wolf, ingenieur bij de Philips fabrieken te Eindhoven, leider van de ondergrondse groep waartoe Vekemans behoorde – op weg naar de frontlinie. Van deze tocht is Vekemans nimmer teruggekeerd.

De Duitsche Dienststelle Feldpost nr. 280824 verkende toen het Duitsche frontgedeelte waar Vekemans is verdwenen. In de buurt van het mijnenveld is zijn lijk niet gevonden, waarom verondersteld wordt, dat hij door de Dienstelle is gegrepen en neergeschoten.” Onderzoek na 1945 heeft niets opgeleverd over deze verzetsgroep, wel dat de hierin genoemde Dr. M. Wolf inderdaad medewerker van Philips was. Al deze berichten zijn een tijd geleden al bekend geworden maar door het openen van meer archieven in de afgelopen 20 jaar is er meer bekend geworden over dat wat zich afgespeeld heeft. Deze openheid heeft niet mogen leiden tot een grotere mate van zekerheid die we graag zouden zien. Het bleef bij onbewezen gedachten en geruchten. Feit is dan wel dat het lijk van Floor pas op 5 augustus 1948 bij de Villadreef op Nieuwkerk in een sloot gevonden wordt en daarna op 9 augustus door een familielid wordt geïdentificeerd. Pas dan krijgt de familie rust in de zekere wetenschap dat hun zoon en broer echt overleden is. Hij wordt dan op 17 augustus 1948 begraven op het kerkhof van de parochie Maria Boodschap. Zijn naam staat echter niet op de steen. Eind 1945 werd de stam van de R.K. Verkennersgroep St. Willibrord in Goirle weer opgericht en men nam de naam Florentius-stam aan. De naam was een eerbetoon aan Floran Vekemans. Deze stam bestond tot 1959. Zijn naam staat op het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' en op het oorlogsmonument in Goirle.

Research: Gerrit v. Heeswijk (Heemkundige kring "De Vyer Heertganghen") Goirle

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Vekemans,_Florentius_Petrus_Henricus

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 04 september 2023

Geplaatst door gerrit kobes op 25 maart 2013

1364244803

Florentius Petrus Henricus Vekemans staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Goirle, oorlogsmonument

Plaats:
Goirle

Goirle, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu