Adrianus Johannes van der Velden

1919-1940

1411560092.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 06-03-1919 in Ginneken 

Overleden op 10-05-1940 in Dubbeldam 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

A.J. van der Velden

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 24 september 2014

1411560092

Gedenksteen

Dienstplichtig SoldaatDekk.Det.W'dorp (6 R.I.)Adrianus Johannes van der VeldenGeboren: 6 maart 1919 geboren te Galder /Gemeente Ginneken en Bavel (N-Br)Overleden: 10 mei 1940Locatie sneuvelen: Willemsdorp, vm op de pier bij de verkeersbrugBegaven:... Lees meer

Dienstplichtig Soldaat
Dekk.Det.W'dorp (6 R.I.)
Adrianus Johannes van der Velden
Geboren: 6 maart 1919 geboren te Galder /Gemeente Ginneken en Bavel (N-Br)
Overleden: 10 mei 1940
Locatie sneuvelen: Willemsdorp, vm op de pier bij de verkeersbrug
Begaven: Dubbeldam ABP Veld VI ,
Ererij op de dijk graf 24

Sluiten
Bron: http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=velden-a-j-van-der

Geplaatst door Cor van der Velden op 05 mei 2019

A.J van der Velden

Dienstplichtig Soldaat Dekk.Det.W'dorp (6 R.I.)
Bron: Uit persoonlijke verzameling familie foto's

Geplaatst door Cor van der Velden op 05 mei 2019

4e0b458ba84926044b4855b5bff48dec v1

Familiegeschiedenis

Bij deze wat meer informatie over onze oom Adrianus Johannus van der Velden; geboren te Galder /Gemeente Ginneken en Bavel op 6 maart 1919 en gesneuveld te Dubbeldam op 10 mei 1940. Dit om hem een "gezicht" te geven en in de hoop dat door het... Lees meer

Bij deze wat meer informatie over onze oom Adrianus Johannus van der Velden; geboren te Galder /Gemeente Ginneken en Bavel op 6 maart 1919 en gesneuveld te Dubbeldam op 10 mei 1940. Dit om hem een "gezicht" te geven en in de hoop dat door het delen van persoonlijke verhalen het besef blijft dat dit nooit meer mag voorkomen.


Ome Janus stond die ochtend van 10 mei vanaf half 3 op wacht aan de noordzijde van de Moerdijkbrug en kwam om het leven door gevechtshandelingen die daar plaatsvonden bij een van de kazamatten bij Willemsdorp. Mijn neef heeft een brief in bezit van de soldaat die hij afloste op de brug om half 3.
Hij werd van achter geraakt door Duits vuur bij de ingang van de kazamat en is bij hoog water weggespoeld. Pas 50 weken later op 29 april 1941 werd op de oever van het Hollands Diep onder de Moerdijkbruggen het stoffelijk overschot gevonden van een Nederlands militair. Omdat de identiteit niet vastgesteld kon worden, werd hij als ‘onbekende soldaat’ begraven in de ererij op de gemeentelijke begraafplaats aan de Zuidendijk te Dubbeldam op het eiland Dordrecht. Er is op moment van het aantreffen van dit stoffelijk overschot geen link gelegd met de lijst van vermisten op eiland Dordrecht die toen nog 13 mensen bevatte.
In 1991 is mijn neef Kees begonnen met naspeurwerk naar onze oom en heeft in 1999 de Oorlogsgraven Stichting ervan kunnen overtuigen om een bepaald graf op Begraafplaats Dubbeldam te openen en te pogen alsnog de identiteit van het daar gelegen stoffelijk overschot vast te stellen. Na de exhumatie en de positieve identificatie is hij op 12 april 1999 herbegraven onder een gedenksteen met zijn eigen opschrift.

Na bijna zestig jaar kon de familie in de gelegenheid worden gesteld om bloemen op het graf van hun dierbare te plaatsen. Helaas gebeurde dit vele jaren na het overlijden van zijn ouders Cees van der Velden en Mieke Jansen en zijn broer Jan.

Opa en oma verloren tijdens de oorlog nog een tweede zoon. Deze zoon Sjaak kwam te overlijden na een vrij langdurig ziekbed in het ziekenhuis Ignatius in Breda; hij overleed aan complicaties van een oorontsteking.
Verder zijn nog 2 kinderen overleden tijdens hun leven; beiden met voornaam Josephus. Vier van de zeven kinderen tijdens je leven verliezen, waarvan een vermist . Hoeveel pijn kan een mens in zijn leven verdragen?

Op het meegestuurde kopie van het familieregister staat de naam A.J van der Velden doorgestreept, maar omdat hij toen als vermist stond opgegeven is er uiteraard ook geen overlijdensdatum en plaats ingevuld.

Hoop deed leven...., zoals onderstaand citaat uit het bidprentje vermeld.

" En telkens als bij vroegen ochtend of laten avondstond, een vreemde stap den huisstoep kwam betreden, viel hand en werktuig stil, werd ademloos geluisterd, terwijl weer...voor de honderste maal misschien...een nauw onderdrukte juichkreet ons hart deed bonzen: Daar is hij !!....want ze keerden steeds allen weer op het dorp...Gij alleen nog niet !! En ieder hartelijk woord van vriend of vreemdeling, dat in ons het sprankje hoop weer op deed flakkeren, stemde ons tot groote dankbaarheid. Gij kwaamt niet weer en zult niet wederkeeren..Het is thans uitgemaakt: Gij zijt gevallen als offer van uw plicht, voor Land en Volk, in 't eerste oorlogsuur ! "

Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 hebben mijn opa en oma nog een paar kinderen uit Rotterdam (of omgeving) onderdak gegeven. Als klein kind kan ik mij nog herinneren dat een van die kinderen mijn oma kwam bezoeken.

Na het overlijden van Adrianus (ome Janus) kwam hun derde zoon Jacobus (ome Sjaak) in beeld als opvolger van het boerenbedrijf. Na diens overlijden werd de 2e zoon Johannus Waltherus (mijn vader Jan) van het seminarie gehaald en hij heeft het bedrijf voortgezet.

Cor van der Velden (neef A.J. van der Velden)

Sluiten
Bron: Eigen bevindingen en http://www.ogs.nl/docs/jaarbericht%201999.pdf

Geplaatst door Cor van der Velden op 05 mei 2019

Bidprentje

Voorzijde bidprentje van A.J. Van der Velden.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 09 juli 2016

18477fd7ee5364c8a32508b15d2988cd v1

Adrianus Johannes van der Velden staat ook op monument te:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Dubbeldam


Vak/rij/nummer 124
IMG_5013.JPG

Ligging: Erehof

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Dordrecht, 'monument Willemsdorp'

Plaats:
Dordrecht

Dordrecht, 'monument Willemsdorp'
Menu