Hendrik Veldhuis

1922-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 22 jaar geworden

Geboren op 07-02-1922 in Meppel 

Overleden op 20-06-1944 in Vught 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Hendrik Veldhuis : actief lid LO Meppel, drukker van 1e uitgave illegale blad Trouw

Hendrik (roepnaam Henk) Veldhuis wordt geboren in Meppel op 7 februari 1922 als zoon van smid Gerrit Veldhuis en Jantina van Erkelens. Hij heeft twee zussen en twee broers. Henks beroep is leerling drukker. Hij behoort tot de eerste verzetsmensen... Lees meer

Hendrik (roepnaam Henk) Veldhuis wordt geboren in Meppel op 7 februari 1922 als zoon van smid Gerrit Veldhuis en Jantina van Erkelens. Hij heeft twee zussen en twee broers. Henks beroep is leerling drukker. Hij behoort tot de eerste verzetsmensen van de LO Meppel. In het najaar van 1942 is de verzetsgroep Meppel en ook die van Hoogeveen al gevormd. De verzetsnaam van Henk Veldhuis is “Vosje”. Henk is een van de initiatiefnemers van een vergadering, op 20 december 1942 in Enschede, die resulteert in de oprichting van de Twentse afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Menig Overijsselse LO-medewerker wordt via hem in het jaar erna tevens als verspreider van Trouw actief. Het jaar 1943 begint voor Meppel met een landelijke vergadering in Zwolle, waar ook de provincies Gelderland, Utrecht, Overijssel vertegenwoordigd zijn. Later wordt dit “de Beurs” waar namen van onderduikers worden uitgewisseld met mogelijke onderduikplaatsen.

foto collectie NIOD

De vrienden van Henk, Gerard Jansen en Hendrik Lenstra, zijn lid van de Knokploeg Meppel. Ze plegen aanslagen, overvallen, helpen onderduikers en saboteren de Duitsers. Henk pleegt een ander soort verzet: hij drukt stiekem de “Oranje-bode”. Dat doet hij in februari 1943’s nachts samen met deze twee vrienden. De “Oranjebode” is het eerste nummer van Trouw ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Margriet. Ze maken gebruik van een handpers in de drukkerij van Veenstra en De Vries aan de Nieuwe Kerkstraat in Meppel. Het drukken gaat goed maar de verspreiding van het blad is lastiger. De krant verschijnt maar één of twee keer per maand en wordt door het hele land gelezen. Meerdere provincieleiders regelen de verspreiding.

In de herfst van 1943 bevindt de jeugdige drukker Henk Veldhuis zich in Blaricum. In het hondenpension van mw. E. Plate aldaar heeft hij een drukpers die zes ton weegt (afkomstig uit Hilversum, in delen versleept) en een zetmachine die uit Andijk is aangevoerd. Het is een volledig geoutilleerde drukkerij. Henk wordt bijgestaan door de Duitse verzetsstrijder Albert Schlösser, een nauwe relatie van verzetsman Gerrit van der Veen. Trouw maar ook andere landelijke verzetsbladen (de Ploeg, de Vrije Katheder, Chritofoor) komen hier in Blaricum van de pers. Willem Overeem uit Deventer komt erbij als tweede drukker en ook is er een leerling-drukker. (Willems zoon Evert is bij een inval in de drukkerij in Deventer opgepakt; hij wordt later gefusilleerd in Vught)

Lange tijd gaat het goed maar dit adres in Blaricum wordt bij de SiPO bekend na een overval aan de N.Z. Voorburgwal in Amsterdam. In juni 1944 vallen de Duitsers de drukkerij binnen. Henk Veldhuis wordt gepakt en raakt gewond. Schlösser en Overeem kunnen ontkomen. Zij verplaatsen korte tijd later de machines naar de kwekerij van de broers Keppel in Eemnes en daar wordt de illegale drukkerij weer in bedrijf gesteld.

Henk Veldhuis wordt zes dagen na zijn arrestatie in Vught geëxecuteerd. In augustus 1944 staat zijn naam en ook die van de zoon van Overeem en andere gefusilleerden op de voorkant van Trouw, onder de kop: ‘Trouw tot in den dood.’

Sluiten
Bron: LO-LKP, Lou de Jong - Koninkrijk der NL deel 7, Verzetsmuseum Amsterdam, NIOD

Geplaatst door Ina Brethouwer op 30 november 2021

Hendrik Veldhuis staat ook op monument te:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Conc. kamp Vught

Gedenkboek: 42

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Meppel, oorlogsmonument

Plaats:
Meppel

Meppel, oorlogsmonument
Menu