Jakob Venhuis

1903-1942

Portret toevoegen?

Klik hier

Slachtoffer van de oorlog

Is 39 jaar geworden

Geboren op 12-02-1903 in Uithuizermeeden 

Overleden op 26-03-1942 in Bernau, Landkreis Niederbarnim 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Levensverhaal Jakob Venhuis

Jakob Venhuis was bij zijn huwelijk in 1926 chauffeur van beroep, later was hij landarbeider. Hij trouwde met Geeske Dirksen uit Bunderhammrich net over de grens bij Nieuw Statenzijl. Na de Duitse inval had het gezin waarin één dochter en vier... Lees meer

Jakob Venhuis was bij zijn huwelijk in 1926 chauffeur van beroep, later was hij landarbeider. Hij trouwde met Geeske Dirksen uit Bunderhammrich net over de grens bij Nieuw Statenzijl. Na de Duitse inval had het gezin waarin één dochter en vier zonen waren geboren het zowel sociaal als financieel moeilijk. Sociaal omdat de Duitse nationaliteit van Geeske werd gewantrouwd. Dat hield tevens in dat de banen voor Jakob niet voor het opscheppen lagen.

Kort na begin van de oorlog begonnen de Duitsers vrijwilligers te werven voor tewerkstelling in Duitsland. Na lang beraad besloot Jakob te gaan, vermoedelijk in 1940 of 1941. Hij kwam terecht in Bernau ten noorden van Berlijn. Daar was een kleermakerij voor het Duitse leger gevestigd, het Heeresbekleidungsamt. Jakob werkte daar bij de spoorwegen, vermoedelijk als rangeerder bij de transportafdeling. Op de akte van overlijden staat dat hij Reichsbahnbetriebsarbeiter was. Jakob is op 26 maart 1942 overleden in Bernau ten gevolge van een ernstig ongeluk tijdens zijn werk en in Berlijn Hermsdorf begraven.

Op 2 oktober 2019 is aan de Meidoornweg bij nummer 16 - in de nabijheid van zijn voormalige woning - een Herdenkingssteen gelegd.

Sluiten
Bron: Boekje "Niemand Wordt Vergeten, Struikel- en Herdenkingsstenen voormalige gemeente Uithuizermeeden".

Geplaatst door Bert Bultena op 22 januari 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Friedhof te Berlin-Hermsdorf


Vak/rij/nummer 235

Categorieën

Nationaal archief

Bekijk
Menu