Menu

Albert Pieter van der Vliet

1925 - 1949

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 23 jaar geworden

Geboren op 26-08-1925 in Leiden

Overleden op 28-02-1949 in TjidenkolMilitair onderdeel

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Grenadier Albert Pieter van der Vliet.

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: 3e Bataljon-Garderegiment Grenadiers-1e Brigade-7 December Divisie. Rang: dienstplichtig Soldaat der eerste klasse. Registratienummer: 25.08.26.050. Adres:... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!"

Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 3e Bataljon-Garderegiment Grenadiers-1e Brigade-7 December Divisie.

Rang: dienstplichtig Soldaat der eerste klasse.

Registratienummer: 25.08.26.050.

Adres: Noordbuurtseweg 1 te Zoeterwoude.

Beroep: Bakker.

Locatie van sneuvelen: Tjidenkol, West-Java (NOI-IDN).

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Menteng Pulo Jakarta (IDN).

Wijze van sneuvelen: Grenadier van der Vliet op 28 februari 1949 bij een militaire actie gesneuveld. Op 1 maart 1949 werd zijn stoffelijk overschot geborgen en is oorspronkelijk in Soekaboemi begraven en op 14 juni 1949 herbegraven op het ereveld Menteng Pulo te Jakarta.

Dinsdag 1 maart 1949

Gisterochtend is een patrouille van het PAG peloton met enige J.V.D. mensen uitgerukt in de richting van Karangtengah. s Middags omstreeks 14:30 uur is er hevig automatisch vuur gehoord in die omgeving.
Er is daarop niet gereageerd, daar werd aangenomen, dat een goed bewapende patrouille zichzelf wel redden kon. s Avonds om 23.00 uur was er echter nog steeds niets gehoord van de patrouille.
Er zijn toen twee patrouilles uitgezonden, waarvan één bestaande uit twee carriers van de Stafcie.
Deze patrouilles bleven zonder resultaat.

Vanochtend kwamen er verontrustende berichten binnen.
Een Loerah* had gemeld, dat er 7 man gesneuveld waren en later kwam er van de Wedana een bericht, dat een Loerah bericht gestuurd had, dat er twee man gesneuveld waren.
Een patrouille ging hierop af en toen waren de geruchten niet van de lucht: de één zei alle acht gesneuveld, de ander 5.
De ziekenverzorgers moesten er heen, daar lijken gevonden waren en daar ze 5 draagbaren meegenomen hadden, nam men aan dat er 5 man gevonden waren. Later kwamen de mensen van de patrouille terug en hoorden we dat de gren. ekl. Döbken en de gren. ekl. V. Vliet gevonden waren bij de kampong Tjidenkol +/_ 2 km N van de grote weg tussen Karangtengah en Tjisaät.
Döbken was een man van de P.A.G. die bij de J.V.D. ingedeeld was.
Zaterdagavond hadden we (Hommes? en ik) nog met hem zitten praten bij de Wedana en had hij nog als tolk gefungeerd. Maar waarschijnlijk bij de TNI erg goed bekend doordat hij bij de JVD werkte en veel kerels verhoord heeft. Hij was gewapend met een Owen gun en van Vliet was de bren-schutter. Ze hebben waarschijnlijk als vuurdekking gezeten voor een omtrekkende beweging van de rest van de patrouille. Tot het laatst moeten ze geschoten hebben.
v. Vliet heeft een schot door zijn linker arm gekregen en is in het hart getroffen en op slag gedood.
Döbken heeft een kogel in zijn zij gehad, die er aan de andere kant uit kwam. Hierdoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt, is hij (waarschijnlijk) gewurgd, daar vingerafdrukken op zijn keel stonden. Ze werden gevonden op korte afstand van een zeer groot aantal lege hulzen.
De lichamen waren naakt, alleen Döbken had een hemdje aan tot onder de oksels opgerold.
Ze lagen in een kuil met wat aarde over hen heen.
Van de anderen werd geen spoor gevonden. Het zijn de Sgt. majoor Treiture, gren. Broeksma en Middelkoop en 3 KNIL soldaten (Indon.) van deJ.V.D. (Bron: http://blog.seniorennet.be/idabagus/gastenboek.php)

Overig: Ongehuwd. Zoon van Klaas van der Vliet en Maartje Kalshoven. NH.

De gesneuvelden tijdens deze actie:

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/21255/gerrit-jan-lucas-broeksma

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/34597/jozias-johan-christoffel-dobken

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/83781/kosadi

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/104157/steven-middelkoop

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/143829/soebandi-bin-raoen

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/99727/marjani-bin-sardi

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/154979/christiaan-eugene-treiture

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/161979/albert-pieter-van-der-vliet

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Toegekende onderscheidingen:

- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen 1946-1947-1948-1949:

Bron: Bureau onderscheidingen, Ministerie van Defensie.

Bronnen:

- Open archieven.

- Ministerie van Defensie.

- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

3e Bataljon Regiment Grenadiers-3e Garderegiment Grenadiers

Opgericht: 01-09-1946 te Amersfoort.
Onderdeel van: C-Divisie "7 December".
Vertrek Indië: 03-10-1946 a/b "Tegelberg".
Aankomst Indië: 28-10-1946 Batavia.
Toegevoegd aan: T.T.C. West-Java.
Ingedeeld bij: 1e Infanterie Brigade Groep.
Actiegebied(en): Buitenzorg, Tjitoeroeg, Soekaboemi.
Commandant: Lkol J.D. Wernsen: 01-09-1946 t/m 17-06-1947,
Lkol J. baron Taets van Amerongen: 17-06-1947 t/m 06-12-1949.
Gerepatrieerd: 12-11-1949 a/b "Johan v. Oldebarneveldt", 06-12-1949 aankomst Amsterdam.
Omgekomen: 27 man.

Het bataljon werd gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '45. Na aankomst werd het bataljon overgebracht naar Buitenzorg en nam het de posten in de stad over van 1-5 RI. De eerste tijd werd het bataljon ingewerkt door Inf.I.KNIL, met wie het bataljon o.a. patrouilleerde om ervaring op te doen. Na de zuiveringsacties in het vak Buitenzorg kreeg het bataljon posten in het midden en zuidelijk deel toegewezen. Eind februari 1947 verliet Inf.I.KNIL Buitenzorg.

Tijdens de 1e politionele actie op 21 juli 1947 trok het bataljon door de vallei tussen de bergen Salak en Gede, op tot aan Tjitoeroeg. Hierna zuiverde het bataljon het gebied aan de westzijde van het front, zuid van de Salak. Aan het eind van de dag waren alle doelen bereikt. De volgende dag, nadat 4-10 RI de bezetting van Tjitoeroeg had overgenomen ging de zuivering verder. Twee compagnieën bezetten de ondernemingen Parakansalak en Tjipetir. De rest van het bataljon werd ingezet bij weg en spoorbeveiliging in Tjigombang en Tjitoeroeg. Nadat ook Parakansalak en Tjipetir door 4-10 RI waren overgenomen nam het bataljon op zijn beurt het gebied rond Tjibadak en Oebroeg over van 3-GRPI. Op 25 juli vertrok een compagnie van het bataljon naar Pelaboekanratoe, gelegen aan de Wijnkoopsbaai, om deze stad blijvend te bezetten. Direct na de 1e politionele actie werden er grote acties gevoerd om het gebied ten zuiden van de lijn Tjibadak-Soekaboemi te bezetten en te zuiveren. Bij deze acties werden o.a. Djampang Tengah, Lengkong, Djampang Koelon en meer westwaarts de stad Pankalan bezet. In maart 1948 vond er een hergroepering plaats. Hierbij nam het bataljon Soekaboemi, Sagaranten en Njalindoeng over van 3-GRJ en kreeg zo de verantwoording over het gehele regentschap Soekaboemi.

Tijdens de 2e politionele actie, operatie "Slot", trok het bataljon op 23 december 1948, door zeer zwaar terrein langs de zuidkust van Bantam, op richting Tjikotok en Bajah. Tjikotok werd met moeite nog diezelfde dag ingenomen. Bajah daarentegen werd pas een dag later bezet. In de twee daarop volgende dagen werden Malingping, het einddoel van de opmars, en Moerabioeangeun bezet. Na de 2e politionele actie was het vak van het bataljon aanzienlijk uitgebreid met het bezette gebied in zuid Bantam en startte het vermoeiende werk van patrouilleren en zuiveren weer van vooraf aan. Begin augustus 1949 werd het bataljon afgelost door 4-3 RI. Het bataljon werd belast met de treinbeveiliging op het traject Batavia-Bandoeng. Na aankomst van de H-Brigade, in september 1949, werd het bataljon verplaatst naar Batavia in afwachting van de repatriëring.

Literatuur:

Thomson, A.A.J.J. (voorwoord), Herinneringsalbum van de 1e Infanterie Brigade-Groep der CDivisie ‘7 December’. 4 delen. Leiden, 1948-1949. Overzichtsgeschiedenis van de eerste infanteriebrigadegroep op West-Java. Aparte aandacht wordt besteedt aan de eenheden die deel uitmaakten van de brigadegroep De Granaat, Orgaan van het 3e GRGr. verscheen maandelijks Digitaal fotoalbum van de Soldaat J. Bakker 2e peleton 1e compagnie 3 GRGr(http://www.indiegangers.nl)

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/3grgr.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 01 juni 2019

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Menteng Pulo


Vak/rij/nummer I 30/7DD

Monument

Naam:
Schaarsbergen, 'Monument voor Grenadiers en Jagers'

Plaats:
Arnhem

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief