Christiaan Severinus Volders
1919-1945
Portret toevoegen?
Klik hierOorlogsslachtoffer
Is 26 jaar geworden
Geboren op 22-03-1919 in Maastricht
Overleden op 06-04-1945 in Oschersleben Bode, Landkreis Oschersleben
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
In 1916 ging de fabriek van Gustav Otto op in de Bayerische Flugzeugwerke AG. Hij startte zelf een nieuwe firma AGO (Aktiengesellschaft Gustav Otto) in Oschersleben waar hij tot het einde van de Eerste Wereldoorlog onderdelen voor vliegtuigen produceerde. Na 1918 was de productie van vliegtuigen aan banden gelegd door Het Verdrag van Versailles, ondertekend door Duitsland na de nederlaag. Gustav Otto stierf in 1926, in hetzelfde jaar ging zijn fabriek failliet. Het 20 hectare bedrijfsterrein werd aangekocht door de Sudenburger Maschinenfabrik und Eisengießerei AG en verder uitgebreid. In 1928 moest de firma sluiten door de wereldwijde crisis en werd het terrein verkocht.
Enkele jaren werd er niet meer geproduceerd in Oschersleben tot Adolf Hitler aan de macht kwam en de Rijksregering de fabriekshallen aankocht. Onder de deknaam Apparatenbau GmbH Oschersleben begon men met het produceren van jachtvliegtuigen. In 1934 werd een zelfstandig constructiebureau in het leven geroepen die de ervaringen van de AGO gebruikte in hun ontwerpen, het uit metaal bouwen van een complete vliegtuigromp. Het eerste type vliegtuig was de Arado Ar 65, later werden in het werk lesvliegtuigen gebouwd van het type Arado Ar 66. Naarmate de jaren verstreken begon de fabriek meer type vliegtuigen in productie te nemen gericht op de toekomstige plannen van de nationaal socialisten. De fabriek bouwde vanaf 1936 verschillende vliegtuigen o.a. De Heinkel He 51 waarvan zevenenzeventig vliegtuigen werden gebouwd, de Henschel Hs 123, Gotha Go 145, Focke-Wulf Fw 44 en 190 en de Messerschmidt Bf 109. De fabriek beschikte over een eigen windkanaaltunnel voor aerodynamisch onderzoek.
In de fabriek moesten honderden krijgsgevangenen, mannen & vrouwen uit de door Duitsland bezette landen dwangarbeid verrichten. Verschillende Nederlanders hebben in Oschersleben gewerkt d.m.v. de ‘Arbeitseinsatz’ o.a. uit Maastricht en omgeving. Vanaf juli 1943 werd de fabriek herhaalde malen gebombardeerd door de geallieerden, wat leidde tot zware schade aan het complex en omliggend terrein. In 1947 werden de resten van de fabriekshallen door Russische bezettingsmacht opgeblazen en de Firma AGO geliquideerd.
Uit het politierapport van 26 juni 1948 van de Politieke Recherche Maastricht.
Gehoord: Anna Houben, geboren te Maastricht, 21 juni 1920, weduwe van Christiaan Volders voornoemd, wonende te Maastricht, aan de Weryweg no.5, voorheen wonende te Maastricht, aan de Volksbondweg no.23 die verklaarde: Op 18 februari 1943 is mijn gewezen man door de Gewestelijke Arbeidsbeurs van Maastricht verplicht in Duitsland te werk gesteld en wel te Oschsersleben bij Maagdeburg in een vliegtuigfabriek. Nadat mijn man op 18 februari 1943 naar Duitsland was vertrokken, heb ik hem niet meer gezien. Wel heeft mijn gewezen man mij nog herhaalde malen vanuit Duitsland geschreven en hij berichtte mij dan ondermeer dat hij maar geen verlof kon krijgen om mij te bezoeken. Na afloop van de oorlog vernam ik van Maastrichtse jongens die samen met mijn man in Duitsland hadden gewerkt, dat mijn man begin april 1945 was overleden in een ziekenhuis in de buurt van Hamersleben in Duitsland. Meer kan ik terzake niet verklaren.
SluitenGeplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 22 december 2014