Menu

Anthonie Vreeken

1910 - 1940

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 30 jaar geworden

Geboren op 15-01-1910 in Zwijndrecht

Overleden op 11-05-1940 in HamersveldMilitair onderdeel

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Overlijdensbericht

Emmy Vreeken-Sennema
Bron: Trouw 29-04-1991

Geplaatst door Wulfert Hop op 16 juli 2020

Overlijdensadvertentie

Overlijdensadvertentie opgenomen in het Landstormblad juli 1940
Bron: het Landstormblad juli 1940

Geplaatst door Korps Nationale Reserve Nationale Landstorm Commissie op 23 juni 2015

Het monument voor luitenant A. Vreeken

Het monument voor luitenant A. Vreeken in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan de reserve 1ste luitenant van het 16e Regiment Infanterie die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.
Bron: http://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/605549/924599/Anthonie-VREEKEN-1910-1940

Geplaatst door Korps Nationale Reserve Nationale Landstorm Commissie op 23 juni 2015

Griffier en commandant van de 16e Compagnie Pantser Afweergeschut.

Mr. Anthonie Vreeken werd geboren op 15 januari 1910 te Zwijndrecht hij was de zoon van Cornelis Nicolaas Vreeken en Jacoba van Namen. Hij was griffier bij het kantongerecht in Zevenbergen en lid van de Vrijwillige Landstorm en mobilisabel... Lees meer
Mr. Anthonie Vreeken werd geboren op 15 januari 1910 te Zwijndrecht hij was de zoon van Cornelis Nicolaas Vreeken en Jacoba van Namen. Hij was griffier bij het kantongerecht in Zevenbergen en lid van de Vrijwillige Landstorm en mobilisabel commandant van de 16e Compagnie Pantser Afweergeschut. Na het mobilisatiebevel van 28 augustus 1939 werd de Hoofdafweerstelling langs het Valleikanaal en de voorposten aan de Schans in Asschat door soldaten betrokken. De legerleiding had de Grebbelinie bij Rhenen als verdedigingszone aangewezen. Ter versterking van deze linie werd via het ’kommensysteem’ een groot deel van de Gelderse Vallei onder water gezet. Soldaten van het 5de, 16e en het 21ste Regiment Infanterie werden ingekwartierd bij de bevolking. Het 16e Regiment Infanterie was in de omgeving van Amersfoort gelegerd. Toen op 11 mei 1940 bekend werd dat op verscheidene plaatsen in Nederland Duitse parachutisten waren geland, verwachtte men bij Amersfoort ook een aanval van vijandige luchtlandingstroepen. Toen luitenant Vreeken het bericht ’De Duitsers zijn geland!’ ontving, verwijderde hij zich die avond om 22.00 uur uit de stellingen om een onderzoek in te stellen. Toen hij terugkeerde werd hij in de buurt van huize ’De Heiligenberg’ neergeschoten door zijn eigen manschappen, die hem hadden aangezien voor een Duitse parachutist. Luitenant Vreeken werd begraven op Rusthof in Leusden. Van het overlijden is pas aangifte gedaan op donderdag 29 augustus 1940. Hij is begraven in Leusden, begraafplaats Rusthof.Zijn naam komt voor op de gesneuvelden lijst van de Vrijwillige Landstorm, Landstormblad juli 1940http://www.basher82.nl/Data/Amersfoort/vreeken.htm Sluiten
Bron: Landstormblad juli 1940

Geplaatst door Korps Nationale Reserve Nationale Landstorm Commissie op 23 juni 2015

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie'

Plaats:
Leusden

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief