Petrus Dominicus Bogaart
1908-1942
Oorlogsslachtoffer
Is 33 jaar geworden
Geboren op 25-04-1908 in St. Jansteen
Overleden op 06-03-1942 in Ralla
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Artikel PZC over toekenning Mobilisatie OorlogsKruis aan Petrus Dominicus Bogaart.
Jacques Brijl (93) zorgt ervoor dat gesneuvelde militairen niet vergeten wordenSINT JANSTEEN – Na hevige gevechten sneuvelde Petrus Dominicus Bogaart uit Sint Jansteen in het verre Sulawesi. Na 78 jaar krijgt hij postuum de militaire eer die hem...
Lees meer
Jacques Brijl (93) zorgt ervoor dat gesneuvelde militairen niet vergeten wordenSINT JANSTEEN – Na hevige gevechten sneuvelde Petrus Dominicus Bogaart uit Sint Jansteen in het verre Sulawesi. Na 78 jaar krijgt hij postuum de militaire eer die hem toekomt, dankzij Jacques Brijl (93). Die ijvert al jarenlang onvermoeibaar voor meer erkenning voor gesneuvelde militairen.
Sophie Stockman 10-01-20, 14:48Zeeuws-Vlaming Petrus Bogaart diende als sergeant der infanterie bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in Nederlands-Indië. Op 6 maart 1942 kwam hij om tijdens gevechten met het Japanse leger bij Rala op Celebes (het huidige Sulawesi). Hij werd slechts 33 jaar oud en ligt begraven op het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta. Bogaart werd nooit onderscheiden voor zijn diensten, maar hij had daar wél recht op, ontdekte Brijl.
De 93-jarige luitenant-kolonel buiten dienst zorgde dat de nicht van de militair uit Sint Jansteen de onderscheiding, het Mobilisatie-Oorlogskruis, nu alsnog krijgt. Brijl, zelf afkomstig uit Den Haag, zocht de geschiedenis van Bogaart uit, én van vele andere militairen. Door zijn inspanningen hebben al driehonderd militairen postuum een onderscheiding gekregen. En Brijl is nog lang niet klaar. ,,Ik krijg veel mails.”Vergeethoekje
De missie van Brijl begon twaalf jaar geleden, vertelt hij. Hij hoorde het verhaal van een militair die recht had op een onderscheiding en die nooit had gekregen. Brijl zette zich ervoor in om de onderscheiding alsnog voor hem aan te vragen, met succes. Zijn naam werd op die manier ook bekend bij nabestaanden van militairen. ,,Ik ontdekte een hele groep die in Indië gesneuveld was en in het vergeethoekje was gekomen”, vertelt hij. ,,Nabestaanden iepen met verdriet rond, maar ze hadden geen kapstok om hun verdriet aan op te hangen.”
Brijl steekt heel wat tijd in zijn zoektocht, want er is geen lijst met namen van gesneuvelden die nooit erkenning hebben gekregen. Nabestaanden komen zelf naar hem toe of Brijl gaat op onderzoek uit. Hij krijgt daarbij steun van Jan Thonus. Door te zoeken op internet en veel te lezen, duiken er nog steeds nieuwe namen van militairen op. ,,Ik zoek uit wat er is gebeurd en waar die persoon is geweest. Als ik alles weet, schrijf ik een brief aan de minister.” Op de website oorlogsgravenstichting.nl wordt alle informatie vervolgens geplaatst.
Die zoektochten zijn voor Brijl, die zelf een oorlogsverleden heeft, ook vaak emotioneel of moeilijk. ,,Er zijn nabestaanden die al zeventig jaar niet weten wat er precies is gebeurd.” Afgelopen oktober deed hij in deze krant een oproep voor nabestaanden van Bogaart om zich te melden. ,,Als het dan lukt, is dat fantastisch. Ik ben blij dat ik dit nog mag en kan doen.”
Sluiten
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Geplaatst door Jan Thonus op 20 januari 2020
De strijd om Celebes bij Rala.
De Japanse operaties in Zuidwest-Celebes begonnen in de vroege ochtend van 9 februari 1942, toen circa 2.000 Japanse mariniers ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Makassar aan land gingen. De KNIL-troepen ontruimden de stad en trokken zich terug...
Lees meer
De Japanse operaties in Zuidwest-Celebes begonnen in de vroege ochtend van 9 februari 1942, toen circa 2.000 Japanse mariniers ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Makassar aan land gingen. De KNIL-troepen ontruimden de stad en trokken zich terug achter de reeds voorbereide verdedigingslinie bij MARIO TJAMBA.
Na hevige gevechten begin in maart 1942 met de overmachtige Japanse strijdkrachten moesten de KNIL militairen zich in vertragende gevechten in Noordelijke richting terugtrekken, waarbij begin maart o.a. bij RALA opnieuw hevig weerstand werd geboden tegen de oprukkende Japanse strijdkrachten.
Tijdens deze moedige gevechten sneuvelde op 6 maart 1942 Sgt.Inf. KNIL. Petrus Dominicus Bogaart1942. Hij is begraven op het Nederlands ereveld Ancol te Jakarta, Vak/rij/nr VI 184:185.
Sluiten
Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL. & De Kon. Ver. ter Beoefening v.d. Krijgswetenschap
Geplaatst door Jan Thonus op 15 oktober 2019
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen