Jacob de Vries
1912-1945
Portret toevoegen?
Klik hierOorlogsslachtoffer
Is 32 jaar geworden
Geboren op 14-04-1912 in Groningen
Overleden op 10-03-1945 in Neuengamme
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Levensverhaal Jacob de Vries
Jacob de Vries is in 1943 ingeschreven op het adres ON 2 in de gemeente Uithuizermeeden. Dit is de boerderij van de familie J.K. Woltjer aan de Oosternielandsterweg 9. Jacob was boekhouder van beroep en verloofd met Annie Plas (20 juli 1922 - 7 oktober 2016). Zij heeft haar hele leven het verdriet van het verlies van haar verloofde met zich mee moeten dragen en is nimmer een nieuwe relatie aangegaan.
Jacob was lid van een groep van 15 KP'ers die behoorden tot een van de sabotage- en droppingsploegen van de KP-Groningen (stad) tot zij allen werden gearresteerd tussen 10 en 13 november 1944. Jacob de Vries is gearresteerd op 10 november 1944. Zijn schuilnaam was Jac.
Jacob de Vries zat niet alleen bij bovengenoemde KP-groep, die voornamelijk saboteerde en ervoor zorgde dat droppingen werden opgevangen en gedistribueerd. Hij zat ook bij KP Zeuntje, waar hij de wapeninstructeur was en verzag hij onderduikers van distributiebescheiden en geld.
Jacob de Vries en de veertien andere KP’ers werden opgepakt door het verraad van Johanna Spiegelberg-Saarloos. Zij woonde samen met haar man als evacué in Ten Post, maar hun huis werd opgeëist door de bezetter. Daarom kregen ze in oktober 1944 een nieuw onderdak in het huis van verzetsman Pieter Roelfsema aan de Goeman Borgesiuslaan 11 in Groningen. Dit huis stond leeg omdat het gezin Roelfsema was ondergedoken uit vrees voor een arrestatie.
Na een maand in dit huis gewoond te hebben ging Spiegelberg-Saarloos naar het SD-hoofdkwartier in het Scholtenhuis aan de Grote Markt. Ze vroeg om een gesprek met SD’er Robert Lehnhoff. Hier was zij welkom omdat ze als pro-Duits bekend stond. Tijdens dit gesprek vroeg Spiegelberg-Saarloos of ze haar woning in Ten Post terug kon krijgen. ’s Nachts slopen er namelijk mensen om het huis van Pieter Roelfsema en daar werd ze erg nerveus van. Ook meldde ze bezoek te hebben gehad van een koerierster van de Raad van Verzet uit Amsterdam. Deze had een brief voor de heer Roelfsema bij zich. Ze werd door Spiegelberg-Saarloos naar Roelfsema’s kantoor aan de Trompstraat 15 gebracht.
Nadat Lehnhoff dit gehoord had beval hij het huis en het kantoor van Roelfsema te bezetten. De huiszoeking werd uitgevoerd door de beruchte SD'er Abraham kaper. Hierbij werden er in de tuin van het kantoor verschillende papieren gevonden. Deze bevatte onder andere een lijst van de Groninger KP. Eén van de namen die op deze lijst stond was die van Jacob de Vries. Hij is door ophanging omgebracht.
Na de oorlog is Johanna Spiegelberg-Saarloos berecht voor haar verraad. Hierbij heeft de rechter echter beslist dat er geen opzet in het spel was bij het verraad, maar dat Spiegelberg-Saarloos wel schuldig was. Daarom kreeg ze niet de zwaarste straf, maar een levenslange gevangenisstraf.
Trijntje Driessens-de Vries heeft voor haar broer postuum uit handen van ZKH Prins Bernhard het verzetsherdenkingskruis in ontvangst genomen. Dit gebeurde op 6 december 1983 te Leeuwarden in een van de zalen van het Princessehof.
Op 2 oktober 2019 is bij de boerderij Oosternielandsterweg 9 tussen Uithuizermeeden en Oosternieland een Stolperstein gelegd.
SluitenGeplaatst door Bert Bultena op 25 januari 2021