Johannes Gerardus Maria de Vries

1918-1940

0

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 08-12-1918 in Goirle 

Overleden op 26-05-1940 in Voorburg Militair onderdeel

Onderscheiding
BL.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Johannes Gerardus Maria de Vries

Jan de Vries, geboren in Goirle op 8 december 1918 in het gezin van Cornelis Hubertus de Vries en Theresia Dirks. Jan had ook nog 3 broers en 4 zussen. In 1920 verhuisde dit gezin naar Diessen waar zijn vader Spar-kruidenier van het dorp was... Lees meer

Jan de Vries, geboren in Goirle op 8 december 1918 in het gezin van Cornelis Hubertus de Vries en Theresia Dirks. Jan had ook nog 3 broers en 4 zussen. In 1920 verhuisde dit gezin naar Diessen waar zijn vader Spar-kruidenier van het dorp was geworden. Jan zelf is later als bakker aan de slag gegaan.

*Gebeurtenis

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland verder toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen en als soldaat van het 2-1 eskadron Pantserwagens ingezet voor de verdediging van vliegveld Ypenburg bij Den Haag. Op 10 mei 1940 weten de Duitsers Ypenburg in te nemen, waarop zware gevechten volgen om het vliegveld te heroveren. Bij deze gevechten raakt Jan door een granaatscherf gewond aan zijn linkerknie, maar de verwonding lijkt niet ernstig te zijn. De volgende dag wordt hij voor behandeling binnengebracht in het Rode Kruishospitaal in Den Haag. Hij is nog optimistisch gestemd en schrijft in zijn brieven naar huis dat hij het er uiteindelijk goed vanaf heeft gebracht. Op 22 mei bezorgt zijn knie hem ondraaglijke pijn. Diezelfde dag, zo kan Jan nog naar huis schrijven, wordt hij naar Voorburg gebracht, waar hij onder narcose wordt geopereerd. Het enige bericht dat hij tot nu toe van thuis heeft ontvangen, is een kaart van vóór 10 mei. Na afloop van de operatie treden echter complicaties op die hem vier dagen later, zondag 26 mei 1940, fataal worden.

*Eregraf te Diessen
Jan is 21 jaar geworden en wordt thuis in Diessen begraven op de R.K. begraafplaats. Er is nog correspondentie aanwezig over het herbegraven op het Ereveld van de Grebbeberg in Rhenen, maar daar is door zijn naasten van afgezien.
Jan is de enige gesneuvelde soldaat van de Tweede Wereldoorlog in Diessen.
*Naar hem is in Diessen een straat vernoemd.
Onderscheiding: Op 6 mei 1946 werd Jan de Vries postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw wegens ‘het bedrijven van moedige en beleidsvolle daden bij het verkennen van stellingen onder vijandelijk vuur.’

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Vries_de,_Johannes_Gerardus_Maria

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 04 september 2023

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Diessen, oorlogsmonument

Plaats:
Hilvarenbeek

Diessen, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu