Gerard van Vulpen
1904-1945
Portret toevoegen?
Klik hierOorlogsslachtoffer
Is 41 jaar geworden
Geboren op 10-02-1904 in Baarn
Overleden op 31-05-1945 in Bergen-Belsen
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Gerard van Vulpen
Gerard was betrokken bij de liquidatie van een 'foute' inwoner van Baarn. Omdat ook hij Baarnaars verraadde aan de bezetter is Crisis Controle Dienst ambtenaar H. W. Muller geliquideerd. Een proces-verbaal van een rechtszaak over verraad in de...
Lees meer
Gerard was betrokken bij de liquidatie van een 'foute' inwoner van Baarn. Omdat ook hij Baarnaars verraadde aan de bezetter is Crisis Controle Dienst ambtenaar H. W. Muller geliquideerd. Een proces-verbaal van een rechtszaak over verraad in de tweede wereldoorlog vermeldt de liquidatie van NSB-er Muller. De volgende passages zijn verkort uit de getuigenverklaring van Bertus Kalf: “Ik was als pelotonscommandant aangesloten bij de Raad van Verzet te Baarn. … Daarop werd mij verzocht en opgedragen, dus door Bert Kleisen, welke een functie in de Illegaliteit bekleedde en derhalve mijn chef was, genoemde Muller te liquideren. Op een dinsdagavond in de maand October 1943, des namiddags op of omstreeks 20 uur werd een groep, welke bestond uit J.C. Karman, G van Vulpen en mij als commandant met de uitvoering van de liquidatie van Muller voornoemd belast en op de dag en uur door ons volvoerd. Genoemde van Vulpen vervoerde voor de vorm een zak waarin wat hooi was gestopt. J. Karman was bewapend met een 6,35 m.m. pistool evenals ik. Gerard van Vulpen was ongewapend. Ik was voorts in het bezit van een kleine bijl. De collega van Muller, genaamd Bezaak*, was op de hoogte van de plannen en hij had ook de plaats waar Muller zou worden neergeschoten, vastgesteld. … Door controleur Bezaam* werden wij vervolgens aangehouden en G. van Vulpen voornoemd werd gecontroleerd en moest tekst en uitleg geven aan controleur Muller. … Ik greep toen mijn bijltje en sloeg daarmee éénmaal op het hoofd van Muller voornoemd. De controleur wankelde en wilde zich verdedigen, waarop ik hem een klap in het gezicht gaf met mijn gebalde vuist, daarop trok Karman voornoemd het in zijn bezit zijnde vuurwapen en vuurde tot drie maal toe op Muller, voornoemd, Muller viel toen op de grond.” Tot zover de getuigenverklaring.
Zowel Gerard van Vulpen als Jan Karman werden, waarschijnlijk door verraad, gearresteerd.
Gerard overleed in mei 1945 aan ondervoeding en gebrek aan medische verzorging in het beruchte concentratiekamp Bergen Belsen. Gerards naam staat op de plaquette bij het vrijheidsmonument voor het station in Baarn.
Sluiten
Bron: Baarn in de Tweede Wereldoorlog, een terugblik
Geplaatst door w.A. Velthuizen op 17 april 2017