Jan van der Wal
1927-1949
Oorlogsslachtoffer
Is 21 jaar geworden
Geboren op 31-05-1927 in Lekkerkerk
Overleden op 20-05-1949 in Lubuksulasih
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Foto's uit fotoalbum
Het betreffen grafmonumenten op het Ereveld Padang afkomstig uit het fotoalbum van mijn vader, Jaap de Jager. Dit zijn allemaal gesneuvelden van zijn onderdeel 5 GRPI op Sumatra. Tevens hierbij enkele foto's van het toevallige Ereveld en twee...
Lees meer
Het betreffen grafmonumenten op het Ereveld Padang afkomstig uit het fotoalbum van mijn vader, Jaap de Jager. Dit zijn allemaal gesneuvelden van zijn onderdeel 5 GRPI op Sumatra. Tevens hierbij enkele foto's van het toevallige Ereveld en twee bladzijden uit zijn album met als tekst "De laatste eer aan Jan van der Wal"
SluitenBron: Afkomstig uit het fotoalbum van mijn vader, Jaap de Jager
Geplaatst door Jeroen Wijgerse op 22 juli 2022
Gevallen tijdens een patrouille
Op de zijkant van het dubbelmonument voor Arie de Jong en Dirk Verwoerd is een plaquette aangebracht ter herinnering aan Jan van der Wal. Jan wordt geboren op 31 mei 1927 te Lekkerkerk. Jan gaat werken bij graanmaalderij Jan Neef. Hierna gaat hij...
Lees meer
Op de zijkant van het dubbelmonument voor Arie de Jong en Dirk Verwoerd is een plaquette aangebracht ter herinnering aan Jan van der Wal. Jan wordt geboren op 31 mei 1927 te Lekkerkerk. Jan gaat werken bij graanmaalderij Jan Neef. Hierna gaat hij aan de slag bij een herenboer. In deze periode wordt Jan opgeroepen om als dienstplichtige te gaan dienen in het voormalige Nederlands-Indië. In de Menno van Coehoornkazerne te Arnhem krijgt hij zijn militaire opleiding. Jan wordt ingedeeld bij het carrier-peloton van de ondersteunings-compagnie. Op 26 november 1947 vertrekt Jan vanuit Rotterdam met ms. `Kota-Inten` met het 5e bataljon van het garderegiment Prinses Irene. Dit staat onder leiding van luitenant-kolonel S. Jacobson. Op 23 december 1947 komen ze aan in Padang in West-Sumatra.
Tijdens een patrouille vanuit Alahan Panjang loopt het regiment in een hinderlaag van de TNI (Tentara Nasional Indonesia, het Indonesisch Nationaal Leger). Nadat er mortiervuur vanaf een berg wordt afgegeven, wordt er dekking gezocht. Vervolgens wordt het weer stil en wordt de patrouille voortgezet. Als men weer op weg is, wordt ontdekt dat Jan vermist wordt. Er wordt naar hem gezocht, maar aanvankelijk kan men hem niet vinden. De volgende dag wordt Jan in de bedding van een riviertje gevonden. Jan is zwaargewond aan borst en gezicht, maar hij leeft nog. Onderweg naar het ziekenhuis is Jan in de ambulance overleden op 20 mei 1949. De volgende dag, op 21 mei, is hij met militaire eer op het ereveld in Padang begraven. In 1962 is Jan herbegraven op het ereveld Leuwigajah te Cimahi (Bandung) in graf V 1086.
Door inzet van zijn familie wordt op 15 augustus 2007 een plaquette aangebracht op de Algemene begraafplaats te Lekkerkerk.
Sluiten
Bron: Historische Encyclopedie Krimpenerwaard en familie Van der Wal
Geplaatst door Gert Oosterom op 19 november 2021
Dagboekfragment Simon Karsten
20 Mei ’49Broer Piet verjaarde. 23 Jaar, wat alweer een leeftijd. Met mijn voet ging het nog niet vooruit. Voor de goede gang van zaken nog maar een voetbad genomen.In de loop van de dag kwam er een minder mooi bericht binnen van Alahan...
Lees meer
20 Mei ’49Broer Piet verjaarde. 23 Jaar, wat alweer een leeftijd. Met mijn voet ging het nog niet vooruit. Voor de goede gang van zaken nog maar een voetbad genomen.In de loop van de dag kwam er een minder mooi bericht binnen van Alahan Panjang. Soldaat 1 klas Van der Wal vermist, tijdens patrouille in een hinderlaag gelopen.’s Middags half 3 de eerste maal een filmvoorstelling van de filmjeep. De jongens van Singkarak en Soemani ontvingen snipervuur op de heenreis naar Solok. Daar ze niet gehandeld hadden zoals het moest, werden ze bij aankomst in Solok teruggestuurd naar de plaats van de beschieting. De film ging door.Ondertussen kwam betere tijding van Alahan Panjang binnen. Van der Wal was gewond teruggevonden. Laat in de avond ontvingen we bericht dat Van der Wal tijdens de reis naar Padang aan zijn verwondingen was overleden. No. 6 reeds na de actie.(...)28 Mei ’49Half 5 reveille. Kwart over 5 eten en half 6 gingen we op stap met 60 man tot aan de tanden toe bewapend. We gingen op verkenning uit in het gebied waar soldaat van der Wal weeks tevoren was gesneuveld. Steeds ging het langs de weg tot op de plek waar van der Wal met zijn makkers in hinderlaag was gelopen. Geen enkel risico werd genomen en we gingen secuur te werk. Beklommen een kleine hoogte waar we tot onze vreugde stellingen van de TNI ontdekten. Niets wees erop dat ze in de buurt waren en we trokken verder op verkenning uit. Kwart over 11 waren we volgens de commandant ver genoeg en keerden we langs dezelfde weg huiswaarts. Extra naar links en rechts ziende naar onverwachte rustverstoorders. Om 2 uur kwamen we in het bivak aan waar we ons tegoed deden aan een portie nasi. Kwart over 3 ging het op huis aan naar Solok. Tot Loeboek Selasi mocht ik het geluk smaken in een jeep te zitten. Daar we in Loeboek Selasi op post moesten wachten konden we eerst tegen 6 uur verder. Half 7 kwamen we onder de stof en doodmoe in Solok aan. Een fris bad kwikte ons wat op maar het tempatje behoefde niet lang op zijn baas te wachten.
Sluiten
Bron: Dagboek Simon Karsten
Geplaatst door Jan van Diepen op 21 juli 2021
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierMonument
Naam:
Lekkerkerk, monument voor Jan van der Wal
Plaats:
Krimpenerwaard
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen