Willem Cornelis Wardenaar
1921-1945
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Willem Cornelis Wardenaar
Willem Cornelis Wardenaar werd geboren op 15 maart 1921 te Velsen als zoon van Willem Cornelis Wardenaar (1885-1945) en Maria Klaassen (1885- ). Zij woonden te Sappemeer aan de Borgercompagniestraat op wat nu, 2022, nr. 112 is. Willem was gereformeerd en van professie fabrieksarbeider. Hij was volgens de Systeemkaart van Verzetsbetrokkenen als verzetsman actief voor KP, LO, OD en BS. Meerdere leden van het gezin Wardenaar waren actief binnen het verzet. Willem Cornelis was lid van de verzetsgroep Henk Wardenaar te Winsum. Henk Wardenaar was een broer van Willem Cornelis. Willem Cornelis was met Rienk en Meint Zwever op 5 februari 1945 betrokken bij het te Muntendam ombrengen van slager Klaas Doornbos. Bij Klaas Doornbos en echtgenote Pieterke Koolman waren Willem Cornelis, Rienk en Meint Zwerver bij tijd en wijle ondergedoken.
Willem Cornelis werd op 23 maart 1945 samen met de verzetsbroers Rienk en Meint Zwerver aan de Lijnbaan te Obergum gevangengenomen. Bij die arrestatie was de foute onderluitenant van de Staatspolitie J. S. Klüter aanwezig.
Op 8 april 1945 werden elf gevangenen, onder wie ook Willem Cornelis, uit hun cellen in het Huis van Bewaring in Groningen gehaald. De mannen werden over twee vrachtwagens verdeeld en naar Bonhagen tussen Peest en Norg gebracht. Daar werden deze verzetsmannen mannen in de buurt van de Oude Asserstraat gefusilleerd. De beruchte Ernst Knorr had de leiding van het executiepeloton. De volgende dag werd het graf al ontdekt en een dag later, op 10 april, werden de slachtoffers opgegraven. Molenaar Jente Venema uit Norg bracht de lichamen met paard en platte wagen naar de garage van hotel Elsinga in Norg. Venema liep uit respect naast de wagen. Na het maken van foto’s voor de toekomstige identificatie werden de elf verzetsmannen op de begraafplaats van Norg begraven.
De acte van overlijden van 17 september 1945 vermeldt dat in de gemeente Norg “is overleden bevonden Wardenaar, Willem Cornelis, fabrieksarbeider”. Die zeventiende september zal de dag van de identificatie zijn geweest. Willem werd begraven in Sappemeer op het kerkhof bij de Hervormde Kerk. Postuum werd aan Willem het Verzetsherdenkingskruis verleend.
Op 4 mei 1986 werd in de nabijheid van de fusilladeplaats een monument opgericht. Op het monument staan tien namen van verzetsmannen vermeld met de volgende regels van Ida Gerhardt:
“Er is een weten van elkaar
dat tijd en afstand overwint’.
De stoffelijke resten van Willem werden later bijgezet op het Ereveld te Loenen.
Geplaatst door Medewerker Oorlogsgravenstichting op 15 augustus 2024
Geplaatst door Ben Benneker op 11 april 2015