Roelof van Weerden

1897-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 46 jaar geworden

Geboren op 18-12-1897 in Emmen 

Overleden op 12-10-1944 in Westerbork 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Monument voor 52 slachtoffers op executieplaats Kamp Westerbork

Het monument met de namen van de 52 slachtoffers die in de buurt van het crematorium werden begraven. Op diverse dagen waren executies, voor elke dag staat een paneel met daarin de namen van die dag gefusilleerde mannen uitgesneden.
Bron: https://westerborkportretten.nl/

Geplaatst door Cor Rijnvis op 30 oktober 2021

6d15820e70643f45f899194d8f18aac9 v1

Slachtoffer van OD-verklikker Simon Redeker

Roelof van Weerden kwam op 18 december 1897 ter wereld in Emmen. Tijdens zijn militaire diensttijd volgde hij de officiersopleiding en hij werd kapitein. Roelof van Weerden trouwde met Frouka Hinderika Penning. In de oorlogsjaren woonde de familie... Lees meer

Roelof van Weerden kwam op 18 december 1897 ter wereld in Emmen. Tijdens zijn militaire diensttijd volgde hij de officiersopleiding en hij werd kapitein.
Roelof van Weerden trouwde met Frouka Hinderika Penning. In de oorlogsjaren woonde de familie Van Weerden in Haren aan de Molenweg 29.
Roelof was hoofdvertegenwoordiger bij een distilleerderij.
Ongetwijfeld bracht zijn militaire verleden reservekapitein Roelof van Weerden bij de Ordedienst (OD). Hij werd districtscommandant. Van Weerden had veel contact met Jan Rengenier Dijksterhuis uit Groningen en hoogstwaarschijnlijk eveneens met de Hareners Jo Moerman en Claas Rooda. Ook met Willem (Victor) Vasbinder, en met plaatselijk OD-commandant Gerrit Dalenoord onderhield Van Weerden contact.

Zoals beschreven bij het verzetsverhaal van Claas Rooda, ontving Beauftragte Hermann Conring op 20 september 1944 een lijst met namen van OD-leden, van de OD-verklikker Simon Redeker. Een ware arrestatiegolf in het netwerk van Jan Rengenier Dijksterhuis was het gevolg (zie ook het verhaal van Jo Moerman en Claas Rooda).
Op 24 september arresteerde de Nederlandse landwacht Oomke Bouwman Roelof van Weerden en bracht hem naar het Scholtenhuis. Na zware verhoren wachtte het huis van bewaring.

Drie weken later, op 12 oktober 1944, haalde de leider van een executiepeloton zeventien gevangenen uit het huis van bewaring en van de zolder van het Scholtenhuis. Hij deelde hun het doodvonnis mee. Onder deze mannen waren Roelof van Weerden, Jo Moerman en Gerard Oosting uit Haren. In overvalwagens werden de zeventien naar kamp Westerbork gebracht. Daar werden zij op de fusilladeplaats neergeschoten. Hun lichamen werden gecremeerd.
Roelof van Weerden is 46 jaar geworden. Zijn stoffelijke resten werden symbolisch herbegraven op 2 november 1945 op het Groninger Esserveld.



In 1944 werd het overlijden van Roelof van Weerden in Haren geregistreerd



Monument Esserveld, Groningen

Sluiten
Bron: Boek: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger'. Auteurs: Wil Legemaat en Margriet Staal. Harener Historische Reeks 15, 2010

Geplaatst door Wil Legemaat op 16 april 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk

Plaats:
Groningen

Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk
Menu