Antonie Pieter Bomas
1912-1945
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Over Antonie Pieter Bomas.
Geplaatst door Jurriaan Wouters op 06 augustus 2023
Extra info
Geplaatst door Femke Beeloo-Planken op 03 mei 2020
Anton was aangesloten bij het verzet in Loosduinen. Begin 1945 was hij samen met Johan Hazebroek onderweg voor het transporteren van wapens en voedsel. Onderweg werden zij gearresteerd en gevangen gezet.
Op 8 maart 1945 werd Anton Bomas met Johan Hazebroek op de schietbaan, Leusderheide bij het Polizeilich Durchgangslager Amersfoort (PDA) gefusilleerd. De fusillades vonden plaats na de aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op Hanns Albin Rauter de "Generalkommissar für das Sicherheitswesen" en tevens "Höherer SS-und Polizeiführer" in het bezette Nederland.
De familie schreef in de rouwadvertentie:
Bij identificatie is tot onze groote droefheid overtuigend gebleken dat op 8 maart 1945 wegens de aanslag op Rauter, in het concentratiekamp te Amersfoort onze innige geliefde, uiterst zorgvolle en onvergetelijke Echtgenoot, Vader, oudste Zoon en Broeder Antonie Pieter Bomas op 32–jarige leeftijd, lafhartig in gefusilleerd. Hij viel als slachtoffer voor het Vaderland.
Familie Bomas ’s-Gravenhage, Juli 1945
Antonie Pieter Bomas ligt begraven op Het Ereveld Loenen van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Hij heeft postuum het Verzetsherdenkingskruis gekregen.
Aanvullende gegevens: instrumentmaker herdenkingsboekje PTT Erelijst der gevallene.
Bronnen:
Loosduins Museum
Nederlandse Oorlogsgravenstichting
Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD
SluitenGeplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 11 november 2014