Bene Roelf Westerdijk
1909-1945
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Levensverhaal Bene Roelf Westerdijk
Op jonge leeftijd verhuisde Bene Roelf Westerdijk met zijn ouders, zusje en twee broers naar Kolhol (Zijldijk). Enkele jaren later verhuisde de gehele familie Westerdijk naar Roodeschool. In 1937 trouwt Bene met Altina Winter; het huwelijk blijft kinderloos en zijn vrouw overlijdt in 1943. In 1939 vertrekt Bene met zijn vrouw naar de boerderij van de ‘tantes Rijzebol’ aan de Dwarsweg 1 ten noorden van Uithuizermeeden.
Westerdijk is druk met het verenigingsleven van de gereformeerde kerk, vooral de jongens- en meisjesvereniging. De jongelui van toen spreken nu nog met bewondering over hem. Ook de Vrijmaking heeft zijn belangstelling. Nadat zijn echtgenote is overleden heeft hij meer aandacht voor het leed dat sommige Nederlanders treft. Hij sluit zich aan bij het verzetsgroep van Bergsma te Uithuizermeeden. Ook heeft hij veelvuldig schriftelijk contact met het oud schoolhoofd Binne Roorda van Oudeschip. Deze is naar Groningen verhuisd en heeft tijdens de oorlogsjaren acht onderduikers (familie van Dam en grootouders). Uit bewaarde brieven blijkt dat ze niet alleen over kerkelijke zaken schrijven maar ook over familiaire dingen. Zo feliciteert hij bijvoorbeeld de juffrouw van de huishouding bij Binne Roorda dat zij jarig was en vraagt ‘en passent’ nog even of de aardappels en kolen zijn aangekomen. Later nodigt hij ze uit om toch weer eens langs te komen. Bene Westerdijk had tijdens de oorlog onderduikers en men kon altijd een beroep op hem doen.
In oktober 1944 werd hem gevraagd of er een radio in de boerderij geplaatst kon worden. Daarop antwoordde hij: ‘Dat kan.’ Vrij snel bracht iemand (G. Bakker) uit Eindhoven die bij Philips werkzaam was, de radio. Deze moest nog ingesteld worden en dat was erg secuur werk. Later werd er nog hulp (v.d. Hul) bij gezocht en zo kon de radio in bedrijf. Het verzet heeft hier behoorlijk profijt van gehad.
Op 5 februari 1945 wordt er door de Duitsers een inval op de boerderij gedaan. Blijkbaar is een Duitser op een fiets, gekleed in een lange jas met daaronder peilapparatuur, op de weg dichtbij de boerderij geweest en heeft zo de exacte plaats van de zender door kunnen geven. Ten tijde van de overval werden er radioberichten verzonden door iemand die in de kamer aan de oostzijde van de boerderij zat. Westerdijk, Bakker, een onderduiker, het dienstmeisje en ander personeel zaten in de keuken aan de westkant van de boerderij. Ze hebben de vijand niet aan zien komen. Er wordt nog een poging ondernomen om al schietend weg te komen; de onderduiker (Piet van Dijk) rent richting het westen naar de eendenkooi (Wytsemakooi aan de Meneersweg), maar wordt daar later doodgeschoten. Westerdijk en Bakker worden zwaargewond afgevoerd naar het Scholtenshuis in Groningen, waar ze worden ondervraagd. Begin mei krijgt de familie Westerdijk bericht dat hun zoon, broer en oom gevonden is in een klein graf bij twee massagraven in de Oosterduinen bij Norg. Westerdijk ligt onderin het graf en Bakker ligt bovenop. Hij heeft zijn twee trouwringen nog om (was immers weduwnaar). Op 4 mei 1945 wordt Bene Westerdijk naast zijn vrouw herbegraven op de Algemene Begraafplaats van Roodeschool (Oosteinde). In 1995, vijftig jaar na de Bevrijding wordt er in Norg op de Brink naast de kerk een monument onthuld waarop de namen van de gefusilleerde slachtoffers staan vermeld. Op de plaquette staan veertien namen, waaronder B.R. Westerdijk en G. Bakker.
Op 2 oktober 2019 is bij zijn voormalige boerderij aan de Dwarsweg 1 te Uithuizermeeden een Stolperstein gelegd.
SluitenGeplaatst door Bert Bultena op 21 januari 2021