Johannes Bernardus Herman Willemsz Geeroms

1902-1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Geboren op 01-10-1902 in Kediri 

Overleden op 05-1944 in Manokwari, Nw-Guinea 



Militair onderdeel

Onderscheiding
BL.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Red dit monument

Tijdens haar bezoek aan Manokwari in november 2017 heeft mijn zuster Gerda Becking het grafmonument van de Kapitein Willemsz Geeroms gezocht, gevonden en gefotografeerd. Het is in 1955 opgericht ter nagedachtenis aan de dappere kapitein èn aan één... Lees meer

Tijdens haar bezoek aan Manokwari in november 2017 heeft mijn zuster Gerda Becking het grafmonument van de Kapitein Willemsz Geeroms gezocht, gevonden en gefotografeerd. Het is in 1955 opgericht ter nagedachtenis aan de dappere kapitein èn aan één van de meest tot de verbeelding sprekende militaire prestaties in WO II.

In tegenstelling tot vrijwel alle militaire KNIL eenheden gaf de Kapitein zich niet over aan de Jappen, maar vocht een guerrilla-oorlog met hen uit waarbij hij na twee lange jaren door de vijand werd overmeesterd en op gruwelijke wijze ter dood werd gebracht.

Een klein gedeelte van zijn eenheid vocht door onder leiding van Sergeant Kokkelink, die met hulp van de Papoea-hoofdmannen Barend en Lodewijk Mandatjan erin slaagden substantieel afbreuk te doen aan de slagkracht van die vijand, tot het einde uit diens handen te blijven èn honderden vrouwen en kinderen uit een concentratiekamp wisten te bevrijden en daarmee hun levens te redden.

Ter nagedachtenis aan deze uitzonderlijke prestatie werd dit monument opgericht en door ons onderhouden tot het moment dat wij Manokwari in 1962 noodgedwongen moesten verlaten.

In eerste instantie waren wij verheugd over het feit dat het monument er überhaupt nog stond, dat veranderde in verdriet toen het aan een nadere blik werd onderworpen en zichtbaar werd in welke staat het zich bevindt.

Ik spreek de hoop uit dat dit schrijven er toe leidt dat dit monument op de een of andere manier in ere zal worden hersteld en voor onze kinderen behouden blijft.

Met vriendelijke groet,

Sluiten
Bron: Prive waarneming en collectie

Geplaatst door Erik Becking op 08 november 2017

Herdenking graf Willemsz Geeroms augustus 1955

Voordat de Koninklijke Landmacht uit Nieuw-Guinea vertrok werd op het graf van kapitein Willemsz Geeroms in Manokwarie een monument ter zijner nagedachtenis opgericht. Kapitein Willemsz Geeroms streed in de oorlogsjaren in de oerwouden van Nieuw-Guinea tegen de onderdrukker
Bron: Nationaal Archief, Fotocollectie Kantoor voor Voorlichting en Radio Omroep Nederlands Nieuw Guinea, 2.24.05.02, fotonr. 144-0598

Geplaatst door Diederick Kortlang op 18 september 2017

D596493be19c45d75522eae790e3a780 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Kalibanteng


Vak/rij/nummer V-III228
willemsz geeroms.jbh.2004.JPG

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu