Johannes Bonzet
1912-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 31 jaar geworden
Geboren op 30-03-1912 in Haarlem
Overleden op 03-03-1944 in Nonpladuk II
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Bloemen op 75 jaar bevrijding
15 augustus 1945 in Azië ook de bevrijding. Hoe mooi is het dan om precies 75 jaar na dato bloemen bij het graf van Johannes te laten leggen. En dan te bedenken dat we net het Mobilisatie-Oorlogskruis binnen hebben. Met dank aan de inzet van Jacq. Z. Brijl.
Geplaatst door Steven van Willigenburg op 09 september 2020
Kort verslag van de gebeurtenissen rond Mlt. Sld. Inf. KNIL. Johannes Bonzet tijdens de oorlog met Japan in Zuidoost Azië.
Waarschijnlijk was Johannes Bonzet vóór het uitbreken van de oorlog met Japan werkzaam als Machinist (Werktuigbouwkundig Ing.) op de Suikerfabriek Dinojo op Oost- Java.Nadat de algehele mobilisatie was bekendgemaakt voor de Nederlandse...
Lees meer
Waarschijnlijk was Johannes Bonzet vóór het uitbreken van de oorlog met Japan werkzaam als Machinist (Werktuigbouwkundig Ing.) op de Suikerfabriek Dinojo op Oost- Java.Nadat de algehele mobilisatie was bekendgemaakt voor de Nederlandse Strijdkrachten in Ned. Indië, meldde Johan zich al in nov. 1941 - in het kader van zijn militieplicht- bij het XIIIe Bat. Inf. te Malang op Oost- Java. Hij werd ingedeeld bij de mitrailleur- compagnie.
Nadat het Japanse Invasieleger aan de Noordkust bij Rembang was geland raakte zijn eenheid betrokken bij de gevechten met de overmachtige en goed uitgeruste Japanse strijdkrachten.Na de capitulatie van het KNIL, werd Johan op 17 maart 1942 gevangen genomen en in verschillende kampen door het Japanse Leger geïnterneerd.
Hij werd in de periode nov/dec 1942 naar Batavia overgebracht en geïnterneerd in de voormalige KNIL. kazerne van het Xde Bat. Inf.Vroeg in de morgen, op 15 januari 1943 moesten alle krijgsgevangenen met al hun “spulletjes” buiten aantreden, om vervolgens naar het Centraal Station te marcheren; daar moesten zij in goederenwagons van gereed staande treinen stappen.
De eindbestemming bleek de havenstad Tandjong Priok te zijn.
Daar moesten de krijgsgevangenen, zonder eten of drinken, op de kade wachten voor zij aan boord mochten van het Japans troepentransportschip
ss “ Harugiku Maru II”.
Bij een gebouw van de KPM stond een waterkraantje, waar de krijgsgevangenen gelukkig nog wat schoon water konden tappen.
Na uren op de kade te hebben gewacht, mochten de krijgsgevangenen eindelijk aan boord, en werden door Japanse bewakers naar de ruimen gejaagd, waar zij met honderden werden ondergebracht.
Na enige tijd begrepen de krijgsgevangenen dat de bestemming Singapore zou zijn.
Het totale transport, dat later de naam zou krijgen van “JAVA PARTY 9”, bestond uit 3185 Nederlandse krijgsgevangenen.
Tegen de avond van 15 Jan 1943 werden de ankers van het schip gelicht en voer het in konvooi richting SINGAPORE, waar het na een verschrikkelijke zeereis, op 19 januari 1943 aankwam. De krijgsgevangenen werden tijdelijk ondergebracht in het Changi Camp.Johan Bonzet werd op 30 Jan 1943 met trein nr. 44 vanuit Singapore op transport gesteld tot de grens met Siam (Thailand). Daar aangekomen moest hij met de andere krijgsgevangenen, die met dezelfde trein waren gekomen, met hun hele uitrusting in uitputtende dagmarsen naar hun werkkamp lopen aan de beruchte, nog in aanbouw zijnde, Burma- Siam spoorweg.Op 3 maart 1944 overleed Mlt. Sld. Johannes Bonzet aan de gevolgen van uitputting, honger, onmenselijke behandeling en uiteindelijk door dysenterie in het Camp Hospital te Non Pladuk II. Hij ligt nu begraven op het Chunkai War Cemetery, Kanchanaburi, loc.:11 B 8.
Sluiten
Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL.
Geplaatst door Jan Thonus op 31 maart 2020
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen