Karl Gunnar Booberg

1892-1944

Portretfoto K.G. Booberg, foto kleinzoon Dick Koster.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 52 jaar geworden

Geboren op 01-06-1892 in Örebro (S) 

Overleden op 28-10-1944 in Tjimahi 


Beroep

Afbeeldingen

Tekening K.G. Booberg, foto familie.jpg
0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Verhaal over mijn grootvader

Karl Gunnar Booberg (meestal “Gunnar” genoemd) werd in 1892 in Örebro in Zweden geboren. Hij stamde uit een boerenfamilie uit Gotland. Hij genoot de opleiding aan de universiteit van Uppsala, en studeerde in 1919 af in verschillende vakken, o.a.... Lees meer

Karl Gunnar Booberg (meestal “Gunnar” genoemd) werd in 1892 in Örebro in Zweden geboren. Hij stamde uit een boerenfamilie uit Gotland. Hij genoot de opleiding aan de universiteit van Uppsala, en studeerde in 1919 af in verschillende vakken, o.a. plantkunde.

Van 1921 tot 1924 werkte hij als botanicus bij de Zweedse Veencultuur (“Svenska mosskulturföreningen”). Hij kreeg in 1924 de opdracht om een reis naar Java te ondernemen om de ongerepte mangrove bossen van de kusten aldaar te bestuderen. Waarom dit voor zijn werk in Zweden van belang was, is nu niet meer bekend. De ongereptheid van die bossen viel hem na de oer vegetatie van de Zweedse venen tegen; maar Java zelf maakte zo een grote indruk op hem, dat hij een aanbod aannam om zich te verbinden aan de buitendienst van het Suikerproefstation. In 1925 volgden zijn vrouw en dochter, waarna zij zich vestigden in Modjokerto in Oost-Java.

Eind 1926 werd hij overgeplaatst naar het hoofdkantoor van het Suikerproefstation in Pasoeroean. Via diverse functies werd hij in 1936 benoemd tot directeur van de cultuurafdeling aldaar.

In 1941 vond er een reorganisatie van het Proefstation plaats, waarna hij terugtrad. Hij had intussen in Djoenggo een Zweeds-uitziend rood huis laten bouwen, en was van plan zich daar verder te wijden aan plantkundig onderzoek.

Maar toen kwam de oorlog.

Gunnar was intussen volledig opgenomen in de Indische gemeenschap. Hij sprak en schreef uitstekend Nederlands, en was bijvoorbeeld voorzitter van de plaatselijke Vrijmetselaarsloge. Maar hij was altijd Zweeds staatsburger gebleven, dus van een neutraal land. Desondanks is hij door de Japanse bezetters opgepakt en gevangengezet. Blijkbaar heeft hij nog geprobeerd zich daaraan te onttrekken: zijn vrouw is in elk geval gemarteld om te achterhalen waar hij was.

Er is vrijwel niets bekend over hoe het Gunnar in de gevangenschap is vergaan. Hij schijnt gemarteld te zijn, maar waarom is niet bekend. Gunnar is uiteindelijk op 28 oktober 1944 in Tjimahi overleden aan de gevolgen van tropische ziektes en algehele uitputting.

Zijn weduwe is na de oorlog berooid naar Zweden teruggekeerd. Zij is in 1980 overleden.

Zijn dochter is na de oorlog met een Nederlander getrouwd. Zij hebben nog een aantal jaar in Djakarta gewoond, maar zijn begin jaren ’50 naar Nederland teruggekeerd.

Geen van hun is ooit nog naar Java teruggekeerd.

Gunnar gold als een vooraanstaande plantkundige. Hij heeft veel gepubliceerd, voornamelijk over de verbouw van rietsuiker, maar ook over andere onderwerpen zoals de Maleise flora. Tijdens zijn verlof in Europa in 1930 heeft hij zijn proefschrift voltooid, en werd hem door de universiteit van Uppsala de doctorstitel toegekend “cum insigniore laude”. Dit proefschrift “Gisselåsmyren” was gebaseerd op onderzoek dat hij begin jaren ’20 in midden Zweden had gedaan, en is nog steeds incidenteel verkrijgbaar.

Sluiten
Bron: Kleinzoon Dick Koster

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 12 januari 2023

BCAC4 FC0 F114 49 DA 8547 E45 F5 E8931 BD

bericht van overlijden

Uit het archief van het NIOD. - Indische collectie -

Geplaatst door Marcel Ravenhorst op 13 oktober 2020

2b7f687f85999be35f6eb57e44e2040e v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Leuwigajah


Vak/rij/nummer I266
82CB3ABA-CA1F-4566-8CCF-9B6D0E8E3EDE.jpeg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu