Teunis Klaas Wortman

1911-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 32 jaar geworden

Geboren op 27-11-1911 in Geldermalsen 

Overleden op 06-06-1944 in Overveen, duinen 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Teus Wortman alias Dirk

Teunis Klaas (Teus) Wortman werd geboren op 27 november 1911 in Geldermalsen als zoon van Gerhardus Wortman (kapper en godsdienstonderwijzer) en Janke Mook. De ouders waren in februari dat jaar getrouwd en ze kregen nog een zoon in 1914: Klaas... Lees meer

Teunis Klaas (Teus) Wortman werd geboren op 27 november 1911 in Geldermalsen als zoon van Gerhardus Wortman (kapper en godsdienstonderwijzer) en Janke Mook. De ouders waren in februari dat jaar getrouwd en ze kregen nog een zoon in 1914: Klaas Johannes. Oktober 1916 vertrok het gezin naar Beesterzwaag, de geboorteplaats van Janke. Zij overleed twee jaar later, 34 jaar oud. Gerhardus trouwde het jaar daarna met Hillegien Santing.

In 1930 werkt en woont hij in Aalten. Vanaf oktober 1933 is hij werkzaam als opperwachtmeester bij de Marechaussee in Neede. Teus Wortman trouwt op 16 januari 1940 in Ede met de twee jaar jongere Anna van Egdom, geboren in Ede. Na de capitulatie van Nederland in mei 1940 sluit Wortman zich aan bij de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel is ontstaan in militaire kringen. Hij ontwikkelt zich tot één van de leidende figuren van het politieverzet in de Gelderse Achterhoek. Als verzetsleider reist hij veel en probeerde overal contacten te leggen.

In 1943 raakt hij in het kader van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan onderduikers betrokken bij de hulp aan onderduikers. Hij wordt medewerker van de LO en Knokploeg Aalten en contactman van verzetsleider KP Cornelis Ruizendaal alias Zwarte Kees. Als marechaussee die informatie doorkrijgt, waarschuwt hij voor razzia’s, verleent medewerking aan de overvallen op de distributiekantoren in Neede en Borculo en houdt zich bezig met het verkrijgen en vervoeren van wapens.

Als gevolg van verraad door de infiltrant Willy Markus vindt op de avond van 20 april 1944 een inval plaats door de Sicherheitspolizei in Wortmans woning in de marechausseekazerne aan de Haaksberseweg in Neede. Wortman bezoekt op dat moment een verzetsvergadering bij J.W. Hageman in Eibergen en kan niet worden gewaarschuwd. Als hij naar huis terugloopt, wordt hij gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. In kamp Vught wordt hij ingesloten in een van de bunkercellen, een soort zeer kleine isoleercel. Op 2 juni 1944 wordt hij door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood te veroordeeld. Samen met 28 andere verzetsmensen (waarvan tien mannen uit de Achterhoek, ook wachtmeester marechaussee JoBlaauwgeers uit Lichtenvoorde en wachtmeester marechaussee Kees Poulie uit Varsseveld) wordt Teunis Klaas Wortman op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar begraven in een massagraf.

Na de bevrijding wordt op 25 juli 1945 in de duinen bij Overveen een grafkuil gevonden met de stoffelijke overschotten. Een van hen wordt geidentificeerd als Teunis Klaas Wortman.

Sluiten
Bron: o.a. Eerebegraafplaats Bloemendaal en collectie Nationaal Onderduikmuseum (Aalten)

Geplaatst door Ina Brethouwer op 05 oktober 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu