Arie Boon
1891-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 53 jaar geworden
Geboren op 03-12-1891 in Oudeschild
Overleden op 18-04-1945 in Texel
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Een kijkje in het leven van Arie Boon
Arie Boon is geboren op 3 december 1891 te Oudeschild op Texel en was naast timmerman ook fervent strandjutter.
Hij was gehuwd met Maria Boon - Zwaal en uit dit huwelijk werd op 7 december 1918 dochter Hendrikje Boon geboren in Den Helder.
Reeds...
Lees meer
Arie Boon is geboren op 3 december 1891 te Oudeschild op Texel en was naast timmerman ook fervent strandjutter.
Hij was gehuwd met Maria Boon - Zwaal en uit dit huwelijk werd op 7 december 1918 dochter Hendrikje Boon geboren in Den Helder.
Reeds voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam er aan het huwelijk tussen Arie en Maria een einde. Zij leefden gescheiden van tafel en bed. Arie bewoonde het huis op de foto in de aanloop naar- en tijdens de Tweede Wereldoorlog.Tijdens de oorlog was Arie Boon betrokken bij het verzet op het eiland Texel. Samen met zijn mede verzetsleden bood hij steun aan de Georgische bataljons aldaar gestationeerd. In die hoedanigheid heeft hij een voor de familie grotendeels onbekende rol gehad in de zogenaamde Russenoorlog die woedde op het eiland in april 1945 en waarbij de Georgische bataljons een stille nachtelijke aanval uitvoerden op de Duitse bezetter.Tot dat moment was de oorlog op Texel relatief rustig verlopen en het gevoel overheerste dat de eindstreep in zicht was. De Georgiërs werden deels verzocht zich te verplaatsen naar de omgeving van Arnhem om daar een bijdrage aan de strijd van de geallieerden te leveren. De Georgiërs die achterbleven op Texel hadden het gevoel weinig tegen de Duitse bezetter te hebben gedaan. Het gedrag van de bezetter op het eiland was dusdanig rustig dat gewapende strijd niet direct noodzakelijk was geweest. Dit gevoel ging gepaard met vrees voor aantijgingen van collaboratie met de Duitsers bij terugkeer in de Sovjet-Unie. Zonder werkelijke strijd was dit beeld en deze verdenking immers snel gewekt. Dit gevoel, verergerd door de vrees voor aantijgingen was een aanleiding voor de nachtelijke stille aanval die later bekend zou worden als de Russenoorlog op Texel en waarin ook Arie Boon een rol zou hebben gespeeld.Op 18 april 1945 wandelde Arie, vergezeld door zijn hond, met onbekende bestemming door de Texelse duinen. Tijdens deze wandeling werd hij overvallen door een aantal Duitsers. Arie werd tijdens dit treffen doodgeschoten en door de Duitsers provisorisch onder het zand begraven. Zijn hond echter wist te ontkomen en rende terug naar zijn huis. De familie van Arie, gealarmeerd door het alleen en paniekerig verschijnen van de hond, is in de duinen naar hem op zoek gegaan. De hond leidde hen naar de plaats waar het voorval had plaatsgevonden. Hier troffen zijn familieleden het lichaam van Arie aan.Na de oorlog is Arie Boon herbegraven op de Erebegraafplaats te Loenen en werd zijn naam vereeuwigd op het oorlogsmonument in Den Burg op Texel. Tevens is bekend dat hij een zekere eer voor zijn hulp aan de Georgische bataljons heeft gekregen vanuit de Sovjet regering of de latere regering van het vrije Georgië in Tbilisi. De geschiedenis die in de familie bekend is verhaalt over een postuum ereburgerschap van Georgië voor Arie. Dit verhaal wordt helaas niet onderschreven door enige documentatie in het bezit van de familie.
Sluiten
Bron: Familie overlevering en http://www.derussenoorlog.nl/. Foto's zijn allen afkomstig uit het familie archief.
Geplaatst door Tim van Tongeren op 03 mei 2016
Voeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen