Anne van der Zaag
1921-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 23 jaar geworden
Geboren op 30-03-1921 in Grijpskerk
Overleden op 27-02-1945 in Frankfurt am Main
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Anne van der Zaag
Anne van der Zaag is omstreeks 20 juli 1944 wegens politieke redenen (opzettelijke onttrekking aan de arbeidsinzet voor de Duitse oorlogsindustrie *)en tevens als verdacht van illegaal werk) door de Duitse Sicherheids Dienst (SD) in Groningen ( of...
Lees meer
Anne van der Zaag is omstreeks 20 juli 1944 wegens politieke redenen (opzettelijke onttrekking aan de arbeidsinzet voor de Duitse oorlogsindustrie *)en tevens als verdacht van illegaal werk) door de Duitse Sicherheids Dienst (SD) in Groningen ( of in de trein van Groningen naar Zwolle) gearresteerd. Op 28 juli 1944 is hij naar het "Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort" overgebracht.
Op 18 augustus is hij gedeporteerd naar het "SS-Sonderlager Hinzert" bij Brück/ Ahrweiler, met een transport dat uitsluitend bestond uit personen die beschuldigd waren van illegale activiteit en hardnekkige werkweigering. Kort daarna is hij overgebracht naar Langendiebach, een buitenkommando van kamp Hinzert. Omstreeks 20 november 1944 is hij uit dit kamp ontvlucht. Het is waarschijnlijk dat hij heeft getracht burgerkleding en voedsel te bemachtigen. Daarbij werd hij door de Duitse politie gearresteerd en op 22 november 1944 werd hij ingesloten in de "Untersuchungshaftanstalt Frankfurt/Main wegen angeblichen Diebstahls".
Op 7 februari 1945 werd hij naar de "Polizeigefängnis Frankfurt/Main overgebracht en ingedeeld in een "SprengKommando", uitsluitend samengesteld uit Gestapo-gevangenen, die gedwongen werden om de "Blindgänger" na geallieerde bombardementen op te ruimen. Daarbij is hij om het leven gekomen op 26 of 27 februari 1945.
Er zijn van hem nooit stoffelijke resten gevonden. Op Erebegraafplaats in Loenen worden 42 gedenkboeken bewaard met de namen van 125.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers van wie de stoffelijke resten nooit zijn gevonden. Daarin staat ook de naam van Anne van der Zaag. Eén boek ligt altijd opengeslagen….
Op het oorlogsmonument op de begraafplaats in Grijpskerk staan laatste twee namen niet in alfabetische volgorde: Zijlstra staat voor Van der Zaag. Oorspronkelijk heeft achter de naam van Anne het woord "vermist" gestaan. Toen dat later verwijderd is ontstond er geen lege plek tussen de namen.
*) Anne van der Zaag is in 1942 opgeroepen voor tewerkstelling in Duitsland. Eind oktober van dat jaar is hij naar Duitsland vertrokken, om gedwongen in de autoindustrie in Kassel te werken. Na een maand is hij gevlucht. Begin december 1942 (de verjaardag van zijn moeder) was hij weer thuis en moest toen verder onderduiken.
Sluiten
Bron: Rode Kruis en Stichting Oorlogsgraven. Voetnoot uit eigen herinnering
Geplaatst door Paul van der Zaag op 19 februari 2018