Paulus Zijlstra
1920-1940
Oorlogsslachtoffer
Is 20 jaar geworden
Geboren op 02-05-1920 in Wymbritseradiel
Overleden op 13-05-1940 in Rhenen
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Paulus Zijlstra
In de avond van 12 mei dreigt op korte termijn de definitieve teloorgang van de Grebbeberg. Dit dwingt de Generale Staf tot drastische maatregelen.
Een grote tegenaanval moet het hoofd bieden aan de acute dreiging. Vier bataljons worden naar de...
Lees meer
In de avond van 12 mei dreigt op korte termijn de definitieve teloorgang van de Grebbeberg. Dit dwingt de Generale Staf tot drastische maatregelen.
Een grote tegenaanval moet het hoofd bieden aan de acute dreiging. Vier bataljons worden naar de omgeving van Achterberg gedirigeerd en krijgen de opdracht de Berg op de Duitsers te heroveren.
In aanvulling hierop worden troepen aan de verdediging van de Betuwe onttrokken. Zij moeten de opengevallen plaatsen op de Greb opnieuw bezetten. Beschermd door het duister sluipen in de nacht van 12 op 13 mei de soldaten van het eerste bataljon van 46 R.I. de spoorbrug bij Rhenen over. Paulus Zijlstra uit Wymbritseradeel is een van hen. De sectie van Zijlstra neemt posities in even ten westen van de diep ingezonken spoorlijn, vlak bij het viaduct.
De 13de mei brengt de ontknoping van de slag om de Grebbeberg. De tegenaanval loopt in de ochtenduren vast, ongeveer tegelijkertijd vallen de eerste gaten in de stoplijn.
Het slotbedrijf van de slag begint met de komst van de Duitse luchtmacht. 27 Stuka-bommenwerpers duiken op de Berg neer. In eerste aanleg is het vak waar zich de Nederlandse tegenaanval ontplooide het doelwit. Zware bommen slaan er gaten in het landschap en de vliegtuigen nemen vervolgens met hun boordwapens het terrein onder vuur. In dit geweld gaat de tegenaanval ten onder.
Ook Nederlandse stellingen elders op de Berg worden door de Stuka's aangevallen. Om 13.30 uur krijgt de sectie van Paulus Zijlstra een voltreffer, loopgraaf en schuilnissen storten in, een tiental soldaten sterft. Pas een maand later wordt het verminkte lichaam van Paulus gevonden.
In 1954 wordt op die plek bij grondverzet ten behoeve van woningbouw een portemonnee gevonden. De inhoud bestaat uit enkele verwrongen munten en wat papiersnippers die van een postwissel blijken te zijn. Als de puzzel van de snippers wordt gelegd, vormt zich vaag een naam. Deze naam echoot een laatste groet, een voorgoed vaarwel. Het vaarwel van soldaat Paulus Zijlstra."Lees meer getuigenissen: http://www.grebbeberg.nl/index.php?page=getuigenissen-op-de-berg
Sluiten
Bron: Stichting de Greb
Geplaatst door M. Rodenburg op 20 april 2018
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen