Wildrik Jan Bos
1885-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 59 jaar geworden
Geboren op 12-04-1885 in Bierum
Overleden op 17-03-1945 in Buchenwald
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Gestorven door uitputting, in het licht van de bevrijding
Wildrik Jan Bos werd op 12 april 1885 geboren op een boerderij te Bierum. Zijn vader was landbouwer en Wildrik werd dat ook.
Op 21 mei 1912 trouwde hij, 27 jaar oud, in Slochteren met de 31-jarige Wijpke Gelderloos uit Slochteren.In de...
Lees meer
Wildrik Jan Bos werd op 12 april 1885 geboren op een boerderij te Bierum. Zijn vader was landbouwer en Wildrik werd dat ook.
Op 21 mei 1912 trouwde hij, 27 jaar oud, in Slochteren met de 31-jarige Wijpke Gelderloos uit Slochteren.In de oorlogsjaren woonde de familie Bos in Haren, Tuindorp 52 (nu Tuindorpweg 22). Hier werkte Wildrik als landbouwer. Wildrik Bos was een neef van de verzetsman Klaas Bos uit Middelstum. Ook Wildrik sloot zich aan bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Hij verzorgde bonkaarten en onderduikadressen voor Joden.Op 23 augustus 1943 werd Bos gearresteerd op verdenking van hulp aan Joden. Zijn naam zou zijn doorgegeven door een Joodse man die door hem geholpen was.
Een andere verzetsbetrokkene heeft na de oorlog een vraagteken gezet bij de motieven van Bos: ‘Ging het wel uit principe?’ staat genoteerd op zijn archiefkaart in het OVCG: een vraag die opgeroepen kan zijn door het verraad dat aan de arrestatie van Bos voorafging, maar ook door een buitengewoon hoge morele standaard van de steller van de vraag. Veel Joodse onderduikers betaalden kostgeld; veel onderduikverleners zouden het financieel ook niet kunnen bolwerken als dat niet gebeurde. In alle gevallen liep men veel risico’s door Joden en andere onderduikers te herbergen of te helpen: ontdekking werd niet zelden bestraft met de dood. Wat ook de motieven van Bos geweest zijn, hij heeft veel moed getoond door daadwerkelijk Joodse mensen te helpen en… de gevolgen waren voor hem verschrikkelijk.Wildrik Bos werd aanvankelijk opgesloten in het huis van bewaring in Groningen. Na enige tijd werd hij doorgevoerd naar kamp Vught. Vervolgens werd hij overgebracht naar concentratiekamp Buchenwald, gelegen in de bossen bij de stad Weimar.
In Buchenwald wachtten Bos erbarmelijke omstandigheden, een wreed regime en zware werkomstandigheden. Veel gevangenen waren tewerkgesteld in de wapenindustrie.
Mogelijk ten gevolge van ziekte en uitputting stierf Wildrik Jan Bos, 59 jaar oud, op 17 maart 1945, enkele weken voor de bevrijding van Buchenwald.Het duurde bijna vier jaar eer de familie van Wildrik Bos officieel bericht kreeg van zijn overlijden. Pas op 10 januari 1949 werd in de gemeente Haren aangifte gedaan van zijn overlijden.Het stoffelijk overschot van Wildrik Bos is begraven in kamp Buchenwald.
Sluiten
Bron: Boek: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger'. Auteurs: Wil Legemaat en Margriet Staal. Harener Historische Reeks 15, 2010
Geplaatst door Wil Legemaat op 08 april 2019