Menu

Johannes Henricus Josephus Albers

1928 - 1949

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 25-04-1928 in Wanroij

Overleden op 22-06-1949 in Kedoeng KalarMilitair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Van kamp naar kamp naar kamp

In de loop van 1943 werden tot dan toe gespaarde Joodse families met hun gezin vanuit Amsterdam via Westerbork gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Allen werkten in de diamantindustrie en moesten de SS helpen in Duitsland een diamantindustrie op te... Lees meer
In de loop van 1943 werden tot dan toe gespaarde Joodse families met hun gezin vanuit Amsterdam via Westerbork gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Allen werkten in de diamantindustrie en moesten de SS helpen in Duitsland een diamantindustrie op te zetten om deviezen binnen te krijgen. Toen dat idee mislukte, werden op 4-12-1944 de joodse mannen gedeporteerd naar Sachsenhausen om dwangarbeid te verrichten. Op 5-12-1944 werden hun vrouwen (108) vanuit Bergen-Belsen getransporteerd naar een buitenkamp van Neuengamme: kdo Beendorf. Ze moesten daar ondergronds werken voor de vliegtuigindustrie. Hun kinderen, 40 in aantal, bleven alleen achter in een barak onder de hoede van een verpleegkundige en een 14 jarige meisje. Zij overleefden op 2 na de oorlog. De mannen, werden vrijwel allemaal vermoord door de nazi politiek van “Arbeit macht frei” in Sachsenhausen, na terugkeer in Bergen-Belsen, of op een dodenmars naar de Oostzee. Van de vrouwen stierven 37, waarvan ruim de helft (22) na ontruiming van het kamp rond 16-04-1945, deels op weg naar Hamburg, deels in Hamburg, deels in Zweden. De overlevenden werden in Nederland herenigd met hun kinderen. Sluiten
Bron: Jan Norg in “Het concentratiekamp Neuengamme” ; Hetty Verolme, De kinderbarak van Bergen-Belsen; Gedenkboek Bergen-Belsen 2007

Geplaatst door Reinoutje Kaas op 08 mei 2020

Over Jager Johannes Henricus Josephus Albers.

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: 421ste Bataljon Infanterie-6e Bataljon Garderegiment Jagers. Rang: Dienstplichtig Soldaat. Registratienummer: 28.04.25.728 Adres: Oosteind 4 te Wanroij. Locatie van... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"
Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 421ste Bataljon Infanterie-6e Bataljon Garderegiment Jagers.

Rang: Dienstplichtig Soldaat.

Registratienummer: 28.04.25.728

Adres: Oosteind 4 te Wanroij.

Locatie van sneuvelen: Kedoengkalar/Kedung Galar/Dedoenkalar-Madiun-Java, (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Jager Albers is tijdens een patrouille, door een kogel in het hoofd, gesneuveld.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Kembang Kuning (IDN).

Overige gegevens: Ongehuwd. Zoon van Martinus Albers en Bernardina Wilhelmina Boetussen(?) RK. Opgegraven op 3 september 1949. Herbegraven 6 september 1949.

Beroep: Landbouwer.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Toegekende onderscheidingen:

- Ereteken voor Orde en Vrede met gesp: 1949.

Bronnen:

- Open archieven.

- Ministerie van Defensie.

- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

421ste Bataljon Infanterie-6e Bataljon Garderegiment Jagers.

Opgericht: 01-09-1948 te Amersfoort.
Vertrek Indië: 02-02-1949 a/b "Groote Beer".
Aankomst Indië: 28-02-1949 te soerabaja.
Toegevoegd aan: G-Brigade.
Ingedeeld bij: 42ste Zelfstandige Infanterie Brigade.
Actiegebied(en): Probolinggo, Madioen, Tjaroeban, Walikoekoen, Grissee, Watoetoelis, Poentjak.
Commandant: Lkol H.M. Koerselman: 01-09-1948 t/m ??-02-1950,
Maj. T. van der Most: ??-02-1950 t/m17-08-1950.
Gerepatrieerd: 27-07-1950 a/b "Groote Beer", 17-08-1950 aankomst Amsterdam.
Omgekomen: 8 man.

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '48-2. Na aankomst te Soerabaja werd het bataljon overgebracht naar Probolinggo en o.a. gelegerd te Wonolangan, Wonoasih en Probolinggo. Vanaf 7 maart 1949 werd het bataljon overgebracht naar Madioen en Kanigoro (1e cie) en Kaibon (brugbewaking). Op 9 april nam de 1e cie deel aan de bezetting van Redjosari. Voor een verdere training werd het bataljon ingedeeld bij 2-15 RI op o.a. de posten Tjaroeban, Moeneng, Mlilir en Poerwodadi. Op 16 april was het bataljon o.a. gelegerd te Ngawi, Soedhono, Bajemkaleng (1e cie + 2e pel. 4e cie), Tjaroeban, Sambiroto en Moeneng (3e cie). De 2e cie werd ingezet bij de beveiliging rond Madioen. De 4e cie had de zware taak om de spoorbaan Madioen - Wilangan en het herstelwerk hieraan te beveiligen. Na drie zware maanden reed de eerste trein naar Modjokerto, maar de baan bleef een bron van zorg vanwege de vele beschietingen en vernielingen.


Op 7 mei namen de 2e cie en het 2e pel. 4e cie deel aan de bezetting van Walikoekoen en Kedoenggalar met drie aanvalsgroepen te weten 'Blauw', 'Wit' en 'Groen', de actie "Caro". De twee onderdelen waren respectievelijk ingedeeld bij colonne 'Blauw' en 'Wit'. Op de eerste dag trok de colonne 'Blauw' vanuit Magetan op naar Ngrambé. Nadat Ngrambé was bezet werd de opmars via Djogorogo voortgezet naar Walikoekoen dat op 10 mei werd bereikt. De colonne 'Wit' vormde op 8 mei ten noorden van Kedoengalar een afsluitingslinie om de uitwijkende TNI voor de opmars van colonne 'Groen' uit te schakelen. Na de actie was het vak van het bataljon aanzienlijk vergroot met posten te Walikoekoen, Djogorogo en Ngrambe. Het 2e pel. 4e cie werd na de actie direct doorgestuurd naar Kediri en nam daar deel aan een zuivering nabij Ngandjoek en Kertosono. Hierna keerden zij weer terug naar Madioen. Op 18 mei vertrok 2-15 RI uit het vak en kwam het bataljon op eigen benen te staan. Op 1 juni werd de Ost.cie opgeheven en verdeeld. Op 30 juli werd de actie "Maassluis" (ook wel actie "Poesoer") gevoerd en zuiverde men het gebied rond Poesoer.

Na het 'cease fire' vonden er nog geregeld schermutselingen plaats met de TNI of andere strijdgroepen. Geleidelijk werden de posten opgeheven en concentreerde het bataljon zich in Madioen. Op 11 november werd het vak overgedragen aan de TNI. Het bataljon werd o.a. gelegerd in Grissee, Watoetoelis, Ketegan en Tjermee. In maart 1950 werd het bataljon gelegerd in Soerabaja, en werd de 3e cie opgeheven. Op 28 mei werd het bataljon overgebracht naar West-Java. In afwachting van de repatriëring werd het bataljon gelegerd in Poentjak en Tjiandjoer. De 2e cie werd ingezet voor wachtdiensten in Tandjong Priok.

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/421bi.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 16 februari 2019

Bidprentje

Voorzijde bidprentje van J.H.J. Albers.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 04 augustus 2018

Bidprentje

Achterzijde bidprentje van J.H.J. Albers.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 20 november 2016

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Surabaya, Ereveld Kembang Kuning

Plaats:

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief