Adrianus van der Neut

1871-1940

Vak GG

Slachtoffer van de oorlog

Is 69 jaar geworden

Geboren op 06-04-1871 in Hillegersberg 

Overleden op 20-06-1940 in Rotterdam 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Geef Van der Neut 14 mei 1940 een gezicht

In onze nieuwsbrief van maart 2021 hebben wij jullie een vraag gesteld. Slachtoffer van de oorlog, overleden op 14 mei 1940., gemeentelijke begraafplaats Crooswijk te Rotterdam. Locatie graf: Bombardement vak GG rij 2 nummer 7. Dit was wat wij... Lees meer

In onze nieuwsbrief van maart 2021 hebben wij jullie een vraag gesteld. Slachtoffer van de oorlog, overleden op 14 mei 1940., gemeentelijke begraafplaats Crooswijk te Rotterdam. Locatie graf: Bombardement vak GG rij 2 nummer 7. Dit was wat wij toen op de website van Oorlogsgraven-stichting (O.G.S.) vonden. De vraag die wij gesteld hadden was: “Wie weet, wie deze van der Neut is, ovl op 14 mei 1940?”

Wij gingen uiteraard door met onze zoektocht naar “Van der Neut”, dit in afwisseling met andere onderzoeken naar de Van der Neuten. Tijdens onze onderzoeken, hebben wij vele Van der Neuten kunnen aansluiten in de familiestamboom. Waarvan wij een enkele in onze Familiekroniek (voorheen Nieuwbrief) met jullie hebben gedeeld. In augustus/ september van dit jaar hebben wij een oproep gedaan via Facebook (FB) in de FB groepen van Rotterdam, zo ook Van der Neut ovl 14 mei 1940. Hier is een reactie op binnen gekomen van een lid uit de groep Rotterdam 40-45, hij heeft ons een formulier heeft toegezonden, die hij gevonden heeft in het Rijksarchief en waar het logo op stond van O.G.S. Wat mij verbaasde, dat erop dit formulier een Voorletter “A’ vermeld stond. Dus hebben wij een tweede oproep in onze Familiekroniek van september geplaatst. Want het verbaasde mij dat op dit formulier een voorletter “A” vermeld stond en op de website van O.G.S. niet. Dus contact opgenomen met deze Stichting. Het antwoord was, dat er een karakter ingevuld moest worden en dat dit meestal een “A” was. Achteraf gezien bleek deze voorletter “A’ wel juist te zijn.
Dus ging onze zoektocht verder. Soms heb je ook gewoon wat geluk nodig om iets tegen te komen, waardoor je verder geholpen wordt om tot het resultaat te komen. Zoals in de eerste week van november. Tijdens het zoeken op Google, kwam ik op de website van het AD (Algemeen Dagblad) terecht. Hier stond een artikel “Nog steeds vermist: honderden slachtoffers van het bombardement op Rotterdam. Jullie snappen dat dit zeker mijn volledige aandacht kreeg, want wie weet vinden wij A. van der Neut wel. Via een link in dit artikel in het AD kwam weer ik op de begraafplaats Crooswijk terecht. In augustus had ik deze website ook al bezocht en vond daar eigenlijk niets, althans op dat moment. Nu ging het ook over de slachtoffers van 14 mei 1940. Bij het lezen van dit artikel zag ik enkele en willekeurige namen die tijdens dit bombardement zijn omgekomen. Dus even een telefoontje gepleegd naar de administratie van deze begraafplaats. Uitgelegd wie ik was en waar ik voor belde, deze dame ging even kijken wat zij hadden. Helaas hadden zij alleen de naam met voorletter en zijn leeftijd. Inderdaad de voorletter “A” en zijn leeftijd was 69 jaar.
Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt om in de stamboom te kijken en ja hoor we hebben een A. van der Neut geboren 1871, echter stond zijn overlijden op 20 juni 1940 (het bleek dat wij deze datum al op 17 mei 2020 hadden ingevoerd en toen niet wisten dat dit de Van der Neut was die tijdens het bombardement was omgekomen). Bij O.G.S. stond de datum van overlijden op 14 mei 1940. Om zeker te zijn of deze A. van der Neut de persoon was die wij zochten, moest ik deze akte van overlijden opzoeken in ons archief en ja, daar heb ik de akte weer gevonden. Op 22 juni 1940 heeft Cornelis van der Neut een verklaring afgelegd, dat op 20 juni 1940 om acht uur voormiddag van het overlijden van Adrianus van der Neut.

Cornelis was een broer van Adrianus. Op deze akte staat vermeld “alhier is overleden bevonden” wat hield deze tekst precies in. Dus gingen wij verder met onze zoektocht om de juiste overlijdensdatum te vinden. Via de website van Stadsarchief Rotterdam kwamen wij op de website van Stichting voorouder een stichting die de reconstructie bevolking doet. Zij doen een viertal hoofdpunten Genealogisch onderzoek, DNA-verwantschap, Demografisch onderzoek en Bevolkings-reconstructie. Via hun website kwam ik op een namenlijst terecht van burgerslachtoffers. En ja, daar stond Adrianus van der Neut ook tussen. Deze lijst bevat op het moment van schrijven 560 namen van slachtoffers. April 2022 zijn ze klaar met deze inventarisatie en zullen alle namen voor zover bekend zijn worden vermeld. Aangezien ik nog wat vragen had, heb ik contact opgenomen met deze Stichting voorouder.
Ik heb Walt Schulze van Stichting voorouder gesproken, dit was een prettig gesprek en hij heeft uitgelegd hoe een en ander in elkaar stak. Hij gaf bijvoorbeeld aan dat er twee administraties waren, waar wat verschillen in zaten. Je moet je voorstellen dat in die dagen bij het opnemen en het beschrijven van de slachtoffers een hectische tijd was. In de eerste administratie stond Adrianus van der Neut niet op naam beschreven, wel zijn woonadres en omschrijving van het stoffelijk overschot.
Walt Schulze gaf bijvoorbeeld aan, dat vele slachtoffers pas dagen, weken of soms zelfs maanden later pas werden gevonden. Het is dan niet goed vast te stellen op welke datum de betreffende persoon precies was overleden en koos men in de overlijdensakte voor de omschrijving: “Overleden Bevonden". In de overlijdensakte wordt dan als datum van overlijden de datum genoemd waarop de betreffende persoon "dood is gevonden". De afspraak met Walt Schulze is, dat wij niet alle gegevens die wij hebben ontvangen publiceren. De reden hiervoor is dat deze Stichting Voorouder en het Stadsarchief Rotterdam nog bezig zijn met het totale onderzoek en deze lijst wordt dan ook volgend jaar april 2022 openbaar gemaakt en aan het publiek ter beschikking gesteld.

Men kon overlijden aan o.a.
• Directe inslag van een bom
• (Levende) Verbranding (men zat vast onder het puin toen er brand kwam)
• Verdrinking (men zat vast in een kelder en door een open waterleiding of regenwater stroomde de kelder vol)

Tot slot: Wij kunnen zeggen dat “Van der Neut 14 mei 1940”, geboren op 6 april 1871 te Hillegersberg en uit een persoonskaart bleek dat Adrianus woonde in de Siondwarsstraat op 27C en autoverhuurder van beroep was, daar stond ook zijn overlijdensdatum 20 juni 1940 op vermeld. De akte van overlijden is bepalend en omdat daar de officiële datum op staat, houden wij de datum van overlijden van Adrianus op 20 juni 1940. Helaas is de exacte datum van overlijden niet meer te achterhalen, maar het belangrijkste is dat wij Adrianus van der Neut gevonden hebben en een plaats in onze familiestamboom hebben kunnen geven. Adrianus van der Neut is begraven op 4 juli 1940 op Crooswijk Hillegersberg vak GG nummer 7 rij 2. Onze bevindingen met betrekking tot o.a. geboorte en overlijden van Adrianus van der Neut hebben wij dit ook doorgegeven aan O.G.S., waardoor Van der Neut 14 mei 1940 ook daar een herkenbare persoon is geworden.
Adrianus komt uit een gezin met 9 kinderen. De ouders van Adrianus zijn Pieter van der Neut 1837-1910 en Maria de Leeuw 1843-1932. Voor zover bekend is Adrianus van der Neut niet gehuwd geweest.
Wij zijn op zoek naar nazaten van Pieter van der Neut en Maria de Leeuw. Bij een van de kinderen uit dit huwelijk weten wij dat Pieter van der Neut gehuwd met Adriaantje Dorsman nog nazaten heeft en hopen wij dat een van deze kinderen of kleinkinderen ons kunnen helpen met een foto van Adrianus van der Neut.

Sluiten
Bron: Familiestichting Van der Neut (Uit eigen onderzoek)

Geplaatst door Willem van der Geest op 08 mei 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats Crooswijk te Rotterdam


Vak/rij/nummer GG27
Ligging: Bombardementsvak

Nationaal archief

Bekijk
Menu