Azdin Chadli

1988-2009

1324411231.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 02-11-1988 in Uden 

Overleden op 06-04-2009 in Tarin Kowt, Uruzgan, Afghanistan Laatste adres
Uden


Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Nederlandse dode op Kamp Holland

Bij een raketaanval op Kamp Holland is op 6 april 2009 de 20-jarige soldaat der eerste klasse Azdin Chadli gesneuveld. Vijf Nederlandse militairen raakten gewond bij de aanval op de grootste Nederlandse basis in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hun... Lees meer
Bij een raketaanval op Kamp Holland is op 6 april 2009 de 20-jarige soldaat der eerste klasse Azdin Chadli gesneuveld. Vijf Nederlandse militairen raakten gewond bij de aanval op de grootste Nederlandse basis in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hun toestand is stabiel. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft dit bekend gemaakt.Twee gewonden zijn voor behandeling overgebracht naar het hospitaal op Kandahar Airfield. De anderen zijn op Kamp Holland behandeld. Het gaat om militairen variërend in leeftijd van 19 tot 24 jaar. Onder hen is één vrouw.Soldaat Chadli en vier gewonden zijn afkomstig van 42 Pantserinfanteriebataljon van de Limburgse Jagers. De 5e gewonde zit bij 413 Pantsergeniecompagnie. Beide eenheden zijn gelegerd op de De Ruyter van Stevenickkazerne in Oirschot. De families van de betreffende militairen zijn inmiddels ingelicht.De Nederlandse basis werd rond 18:00 uur Afghaanse tijd onder vuur genomen met vermoedelijk twee 107 mm raketten. Eén raket maakte de Nederlandse slachtoffers, de tweede raket raakte het nabijgelegen kamp van het Afghaanse leger en veroorzaakte lichte verwondingen bij 2 Afghaanse militairen. Naast de raketaanvallen waarbij het dodelijke slachtoffer en de gewonden zijn gevallen, hebben vanavond nog twee andere beschietingen plaatsgevonden. Eén op Kamp Holland, de ander op Kandahar Airfield. Beide beschietingen richtten geen schade aan. Sluiten
Bron: Persbericht ministerie van Defensie 6 april 2009

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 31 mei 2017

Azdin Chadli

Mister Azdin: chillen tussen hemel en aarde Hij had deze zomer kunnen chillen op het strand, nu chillt hij ergens tussen hemel en aarde. Denkt Inga, een oud-klasgenoot. Een vriend vertelt dat mister Azdin, zoals ze 'm noemden, in Uden vooral... Lees meer

Mister Azdin: chillen tussen hemel en aarde

Hij had deze zomer kunnen chillen op het strand, nu chillt hij ergens tussen hemel en aarde. Denkt Inga, een oud-klasgenoot. Een vriend vertelt dat mister Azdin, zoals ze 'm noemden, in Uden vooral chillde 'met de meiden', of met zijn vrienden.

Ze vertellen dat hij leerde schrijven en rekenen op basisschool Camelot, tot twee jaar geleden met FC Uden wedstrijden won – 'en jahaa ook verloor!' – en op stap ging, daar waar je 'een beetje goed kon dansen'. Twee weken geleden danste Mister Adzin voor het laatst, op zijn afscheidsfeestje in Cuijk nog wel. Een goed feestje was het, waar vol vertrouwen volop geproost werd op het avontuur waarin de jonge soldaat zich zou gaan storten. En maandagavond was daar dan ineens dat verdrietige, kille nieuws: de negentiende dode in Uruzgan heet Azdin Chadli (20) uit Uden.

Inga is even stil en zegt dan: "Da's toch niet normaal dan, of wel! Dood inééns! Hij was pas een week daar!"

En ook in Uden is dat het gevoel dat overheerst: ineens dood. En dat komt aan, want al doet zijn naam anders vermoeden, we hebben het hier over een rasechte Udenaar. Azdins moeder werd verliefd op een Marokkaan, vandaar. Voor zijn woning waar hij met zijn moeder en zijn een jaar jongere broertje woonde, staat het vol auto's. Mensen die het verdriet met de familie proberen te delen. Onder hen loco-burgemeester Yvonne Schram en wethouder Sultan Günal.

Theo Danen, coördinator op het Udens College, spreekt – en hij weet ook wel dat zijn woordkeuze wat ongelukkig gekozen is – van 'een bom die insloeg toen het nieuws doordrong in de docentenkamer'. Vier jaar geleden vertrok Adzin er met zijn vmbo-papiertje. Afgestudeerd als schilder, maar o nee, no way dat hij met kwasten zijn geld wilde verdienen. Het léger in, dat was wat hij wenste. Danen herinnert hem zich als een rustig joch, nooit lastig. Ger de Bruin, sectordirecteur vmbo laat zich in dezelfde bewoordingen uit: ,,Een rustige knaap, die Azdin, nooit echt bij de leiding van de school opgevallen. En dat bedoel ik als een gunstige kwalificatie."

Zoals al diegenen die met hem chillden of die hem kenden niets dan lof uiten: vriendelijke jongen, vindt een buurvrouw, altijd vrienden om zich heen zegt een 'Hyves-vriendin'. Of: 'Je bent gestorven voor de vrijheid van een ander land', in het condoleanceregister in het Udense gemeentehuis.

Azdin wilde zelf dolgraag op missie. Toon van Gogh van de plaatselijke FC schetst het beeld van een kalme, hardwerkende knaap. En oud-klasgenoot Michael Wuhl kwam hem pas nog tegen in de bus van Eindhoven naar thuis. "Met zijn legertas op zijn rug."

Mark van Bergen - Eindhovens Dagblad 08-04-09

Sluiten
Bron: https://www.ed.nl/overig/mister-azdin-chillen-tussen-hemel-en-aarde~a7793b32/

Geplaatst door M. van Randwijk - OGS op 03 juli 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Uden


Vak/rij/nummer C174
chadli.jpg

Monument

Naam:
Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'

Plaats:
Waalre

Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'

Nationaal archief

Bekijk
Menu