Wilhelmina Maria de Brouwer-Van Wezel

1876-1940

Brouwer van Wezel Mina de

Slachtoffer van de oorlog

Is 64 jaar geworden

Geboren op 18-03-1876 in Goirle 

Overleden op 12-05-1940 in Diessen 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Wilhelmina Maria de Brouwer- van Wezel

Mina de Brouwer-van Wezel (13 maart 1876 Goirle - 13 mei 1940 Diessen), dochter van Valentius van Wezel, winkelier en Johanna Willemse. Ze is het 2e kind van de 7 kinderen, 4 dochters en 3 zonen, die in dit gezin geboren zijn.-Op 15 oktober 1906... Lees meer

Mina de Brouwer-van Wezel (13 maart 1876 Goirle - 13 mei 1940 Diessen), dochter van Valentius van Wezel, winkelier en Johanna Willemse. Ze is het 2e kind van de 7 kinderen, 4 dochters en 3 zonen, die in dit gezin geboren zijn.
-
Op 15 oktober 1906 trad Mina in het huwelijk met Henricus Willebrordus de Brouwer ( 1876 – 1927). Hij verdiende de kost als o.a. koopman/ besteller. Mina verdiende ook als naaister. In dit huwelijk worden 3 kinderen geboren waarvan er 2 kinderen te jong overleden.
-
-Gebeurtenis

De Duitse inval op 10 mei 1940 maakte Frankrijk, België en Nederland plotsklaps tot bondgenoten. Franse troepen trokken op naar Zuid-Nederland en arriveerden op 11 mei in Diessen. Daar positioneerden ze enkele tanks ten westen van de Reusel. De brug over deze beek werd half opgeblazen, zodat er geen zwaar materieel meer overheen kon. Op diverse plaatsen groeven ze schuttersputjes en langs de Reusel legden ze landmijnen.

Op 12 mei – Eerste Pinksterdag – arriveerden de Duitsers vanuit Middelbeers. De voorhoede bestond onder meer uit de SS-eenheden ‘Deutschland’ en ‘Germania’. De Fransen verzetten zich dapper maar konden niet op tegen de Duitse overmacht. Rond half vier ’s middags viel het eerste schot en rond zes uur moesten de Fransen zich terugtrekken. Elf Fransen en drie Diessense burgers kwamen om bij de gevechten. Vlgs berichten in de krant zijn er 3 burgers gedood door verdwaalde kogels. Dat zijn de zussen Menheere, Marie en Lies, die op slag dood waren. Mina de Brouwer overleed de volgende dag aan haar verwondingen.

Zij waren tezamen met Mina de Brouwer-van Wezel slachtoffers van de felle strijd die de Duitsers en de Fransen in Diessen voerden.

In de Mariakapel op de grens tussen Hilvarenbeek en Diessen hangt een plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers van deze plaats. Hier treft u ook de naam van Mina de Brouwer- van Wezel aan.

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Brouwer_de-van_Wezel,_Wilhelmina_Maria

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 04 september 2023

Herdenking Diessen

Nieuws uit Diessen

[...] Helaas vielen hier ook slachtoffers onder de burgerbevolking. Twee meisjes en een vrouw, die vanachter het venster eener woning den strijd gadesloegen, werden doodelijk getroffen. Het ongeluk heeft hier gewild, dat één en dezelfde kogel de... Lees meer
[...] Helaas vielen hier ook slachtoffers onder de burgerbevolking. Twee meisjes en een vrouw, die vanachter het venster eener woning den strijd gadesloegen, werden doodelijk getroffen. Het ongeluk heeft hier gewild, dat één en dezelfde kogel de doodelijke verwonding veroorzaakte. Nadat het gevecht geëindigd was, waarbij de Franschen zich terugtrokken, keerde de rust in het landelijke Diessen weer [...]." ----------------- Volgens de burgerlijke stand van Diessen zijn de slachtoffers (Nieuwsblad van het Zuiden van 19 juni 1940): - Wilhelmina M. van Wezel, weduwe van Henricus W. de Brouwer, 64 jaar - Elisabeth Ch. Menheere, 20 jaar - Maria L. Menheere, 25 jaar Sluiten
Bron: www.delpher.nl (Nieuwe Tilburgsche Courant van 18 mei 1940)

Geplaatst door Henk G. Westland op 06 december 2018

6d6e0664dbbd1b474bb45bee3d720bd0 v1

Wilhelmina Maria Brouwer-Van Wezel staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Diessen, oorlogsmonument

Plaats:
Hilvarenbeek

Diessen, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu