Lodewijk Salomon Pincus

1909-1940

Portretfoto L.S. Pincus.JPG

Oorlogsslachtoffer

Is 30 jaar geworden

Geboren op 27-05-1909 in Keulen, D 

Overleden op 15-05-1940 in Nieuwpoort 


Beroep

Afbeeldingen

01 Brief ouders Pincus, bron HKN.JPG
02 Brief ouders Pincus, bron HKN.JPG
03 Brief ouders Pincus, bron HKN.JPG

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Het graf van de Joodse arts Pincus

Op 14 mei 1940 capituleert Nederland en dit betekent dat Duitsland winnaar en bezetter is van de korte oorlog in ons land. Nederland is in vijf dagen verslagen. Spoedig zal blijken dat in het verloop van de oorlog de Nederlanders, die daartoe geen... Lees meer

Op 14 mei 1940 capituleert Nederland en dit betekent dat Duitsland winnaar en bezetter is van de korte oorlog in ons land. Nederland is in vijf dagen verslagen. Spoedig zal blijken dat in het verloop van de oorlog de Nederlanders, die daartoe geen aanleiding hebben gegeven, geknecht en vernederd zullen worden door de Duitsers. Een dag na de Nederlandse capitulatie gaat het als een lopend vuurtje door Nieuwpoort. Dokter Pincus heeft zelfmoord gepleegd. Hij zag voor zichzelf geen toekomst meer.

Lodewijk Salomon Pincus is op 27 mei 1909 in Keulen geboren en studeerde geneeskunde. Op 31 januari 1933 legde hij daar zijn artsexamen af. In 1934 vluchtte Ludwig Salomon Pincus naar Nederland en werd volontair assistent op de afdeling oogheelkunde van de Algemeen Provinciaals, Stads/ en Academisch Ziekenhuis te Groningen. Daar ontmoette hij Jetteke Polak met wie hij zich later verloofde.

Vervolgens werd hij waarnemend arts in Schoonhoven en vanaf augustus 1939 was hij de plaatsvervanger van zijn geloofsgenoot, de Nieuwpoortse huisarts dokter W.N. van Straten, die als officier onder de wapenen was geroepen bij de medische troepen.

Dokter Pincus woonde aan de Buitenhaven 9 in Nieuwpoort. In acht maanden tijd had hij zich een goed huisarts en een beminnelijk mens getoond. Hij had veel vrienden gemaakt en werd in Nieuwpoort begraven waar de gemeenschap nog steeds voor zijn graf zorgt.

Sluiten
Bron: Historische Kring Nieuwpoort (HKN)

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 06 september 2024

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Menu