John Graham Macfie

-1945

C35f5a23 46e9 4ae8 8732 79e28d8500e9

Canadees oorlogsslachtoffer

Overleden op 30-03-1945 




Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Het graf van John Graham MacFie op het Canadian War Cemetery te Groesbeek.

War Cemetery te Groesbeek.

Bron: Maarten Koudijs

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

Macfie

Gedenk- en Wandelpark 't Olde Kerkhof Gendringen

Gedenk- en Wandelpark 't Olde Kerkhof Gendringen. Het monument " Opdat wij niet vergeten " op het Gedenk- en Wandelpark 't Olde Kerkhof te Gendringen.

Bron: OWNV

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

IMG 1533 DCE

Bert Greep omstreeks 1945

Een foto genomen bij de boerderij .

Bron: Fam.Greep

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

Bert greep

Dagboekje van Bert Greep

Het aantekenboekje van Bert Greep.

Bron: Bert Greep / Maarten Koudijs

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

Dagboekje van Bert Greep 14 jaar Beschrijving over de bevrijding Gendringen

Noodkerkhof te Megchelen waar 18 Canadese soldaten lagen begraven.

Het noodkerkhof te Megchelen. Op 24 januari 1946 opgegraven en herbegraven op het Canadese ereveld teGroesbeek.

Bron: OWNV

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

Noodkerkhof Megchelen

Queen's Own Cameron Highlanders of Canada

Baretembleem of Capbadge van de Queen's Own Cameron Highlanders of Canada

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

IMG 4089 2

John Graham Macfie

Buurtschap De Milt, 30 maart 1945 John Graham Macfie was 36 jaar, getrouwd en vader van 6 kinderen, toen hij op 30 maart 1945 bij buurtschap De Milt sneuvelde. Edwin John Strachan , een Canadees soldaat, één van de bevrijders van Netterden,... Lees meer

Buurtschap De Milt, 30 maart 1945

John Graham Macfie was 36 jaar, getrouwd en vader van 6 kinderen, toen hij op 30 maart 1945 bij buurtschap De Milt sneuvelde.

Edwin John Strachan , een Canadees soldaat, één van de bevrijders van Netterden, vertelde zijn verhaal aan zijn zoon, die het heeft opgeschreven in zijn dagboek :

"Verderop liep het peloton over een onverhardeweg met de secties verdeeld over beide kanten. Ze naderde een klein dorp (Varsselder) toen ze plotseling onder zwaar vuur kwamen te liggen. Ze sprongen in de greppels aan weerszijde van de weg om het machinegeweer en sluipschuttervuur te ontwijken. Mijn vader was de tweede van voren, aan de rechterkant van de weg , met alleen MacFie tussen hem en de Duitsers in, en hij kon zien, dat ze hun machinegeweer op de sloot hadden gericht.

Plotseling sprong MacFie op en rende naar een kleine schuur aan de rechter van de weg (kijkend naar het dorp). En mijn vader, volgde net als twee andere van zijn sectie, zonder na te denken. De rest van het peloton zocht zijn toevlucht in een schuur aan de linkerkant van de weg.

Toen vader achter de schuur aankwam, kreeg hij te horen dat MacFie door kogels in zijn keel was geraakt. Het was vreselijk om hem te zien stikken en niet in staat om te ademen. Ze konden niets voor hem doen en hij stierf spoedig aan zijn verwondingen. Mijn vader zal het nooit vergeten dat de acties van MacFie op deze dag zijn leven hebben gered. Als hij in de sloot was gebleven , zou hij zeker zijn gedood.

Goede Vrijdag 30 maart 1945

De 14 jarige evacué Bert Greep uit Amsterdam, die tijdelijk op de boerderij van de familie Maatman / Colenbrander in buurtschap De Milt woonde om aan te sterkten, schrijft in zijn dagboek het volgende :

"Het granaatvuur werd zo hevig , dat we ons alleen in de kelder veilig voelden.

Om ongeveer 13.00 uur zagen we een aantal boerderijen in brand staan. De hele nacht hebben we in de kelder gezeten en geslapen. Bij het ochtendgloren , om 5.30 uur kwamen de soldaten van het Canadese Rode Kruis de gewonden ophalen. Of ze het er levend afgebracht hebben vraag ik mij af. We konden toen naar buiten op deze paaszaterdag. Buiten lag bij het washok een gesneuvelde Canadees. Hij was in zijn borst geraakt en naast hem lag een leeg aantekenboekje en een potlood.

En in de schuur ontdekte ik ook een dode Canadees in een plas bloed. Aan het bloedspoor zag ik dat hij aan de zijkant van de schuur was geraakt.De Duitsers hadden ook schuin voor onze boerderij een mitrailleurnest gegraven.Gewond aan zijn keel en nek was hij nog de schuur ingelopen en daar achterover gevallen met zijn geweer nog in zijn handen.


Deze twee gesneuvelde Canadese soldaten waren met zekerheid te zeggen John Graham MacFie en de soldaat met het aantekenboekje moet Charles Joseph Younes zijn geweest.


Sluiten
Bron: Maarten Koudijs http://www.netterden.net/oorlog/strachan.html

Geplaatst door Maarten Koudijs op 19 december 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Groesbeek Canadian War Cemetery


Vak/rij/nummer XIX. D.

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Gendringen, 'Opdat we niet vergeten'

Plaats:
Oude IJsselstreek

Gendringen, 'Opdat we niet vergeten'
Menu