Margaretha Gerarda Hak

-1945

Hak.JPG

Slachtoffer van de oorlog

Overleden op 22-04-1945 in Barneveld 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Griet Hak

Griet was een dochter van Arie Hak en Jacoba Kollen. Het gezin woonde op de Kleinhofweg 86 in de buurtschap Kallenbroek, gemeente Barneveld. Behalve zeven broers had Griet nog twee zussen, Grada en Corrie. De familie behoorde tot de parochie Sint... Lees meer

Griet was een dochter van Arie Hak en Jacoba Kollen. Het gezin woonde op de Kleinhofweg 86 in de buurtschap Kallenbroek, gemeente Barneveld. Behalve zeven broers had Griet nog twee zussen, Grada en Corrie. De familie behoorde tot de parochie Sint Jozefkerk in Achterveld.

In die tweede helft van april waren de Canadezen al in Barneveld en in Achterveld. Bij de Grebbelinie en in Amersfoort waren nog veel Duitsers gelegerd. Van daaruit bestookten zij Achterveld regelmatig met granaten.

Op zondag 22 april 1945 werd om vijf uur ’s middags het St. Jozef lof gehouden. De Sint Jozefkerk zat stampvol. Omstreeks kwart over vijf in de middag werd ook de kerk hevig beschoten door Duits artillerievuur vanuit Amersfoort, met als doel om de toren te raken. Deze werd door de Canadezen gebruikt als uitkijkpost. Pastoor Smeets adviseerde de mensen in de kerk te blijven. Maar velen renden de kerk uit om via het Kerkpad een schuilplaats elders te vinden. Onder hen was Griet Hak, 15 jaar oud. Granaten sloegen ook in op het Kerkpad en zij werd helaas dodelijk getroffen.

Sluiten
Bron: https://stlucas.nu/oorlogsmonument-tuin-sint-jozefkerk-achterveld/

Geplaatst door jghk op 28 februari 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Achterveld, monument bij de Sint-Jozefkerk

Plaats:
Leusden

Achterveld, monument bij de Sint-Jozefkerk
Menu