Peter Baker

Baker Peter door Gerrit Kobes

Geallieerde Gemenebest militair



Afbeeldingen

Ereveld
Baker Peter door Gerrit Kobes

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Peter Baker (14555866)

Peter Baker. Zoon van Mr. and Mrs. W. G. Baker, Skegness, Lincolnshire (GB), Geboren rond 1925 en gesneuveld 05-10-1944 op 19-jarige leeftijd. Peter Baker diende als Lance Corporal al een tijdje bij zijn bataljon toen hij vier dagen na D-Day, op... Lees meer

Peter Baker. Zoon van Mr. and Mrs. W. G. Baker, Skegness, Lincolnshire (GB), Geboren rond 1925 en gesneuveld 05-10-1944 op 19-jarige leeftijd.

Peter Baker diende als Lance Corporal al een tijdje bij zijn bataljon toen hij vier dagen na D-Day, op 10 juni 1944, als onderdeel van de 49e Divisie in Normandië aan land ging. Zij kwamen op 15 juni 1944 in actie en daarna trokken zij Normandië door en vochten zij zich een weg naar België en Nederland.

Vrijdag 5 oktober 1944: een zwarte bladzijde in de oorlogsgeschiedenis van Goirle. Het weer was bar en boos en soms ontstonden er ook al echte herfststormen.

Om 9 uur vertrokken vanuit Poppel (B) het A-Eskadron van de 27th. Canadese Tankbrigade (The Sherbrooke Fusilliers) met hun Sherman Tanks richting Goirle, met ondersteuning van infanteristen en verkenners. Zij lagen onder zwaar granaatvuur en de Duitsers zetten hen de gehele nacht al zwaar onder druk. In de vroege ochtend van de volgende dag slaagden de Duitsers er in om tussen de A en C Compagnie te trekken, maar enkele Shermans tanks brachten redding en dreven de Duitsers terug. De Duitsers bleven de Lincolns bestoken met granaat- en mortiervuur.
De Lincolns hadden vaak vuurcontact met de vijand en werden regelmatig aangevallen

Rond de klok van 13:00 uur in de middag werd de Hooge Vonderse brug over de Ley in de buurt van “Buitenlust” bereikt. De bedoeling was om over de weg rechtstreeks naar Goirle op te rukken, hetgeen aanvankelijk goed verliep. Echter, nabij een brandend huis ongeveer 1000 m voor het doel, werden de tanks van Sgt. Michaud en Lt. Marshall getroffen door een bazooka, toen zij dit bruggetje wilden oversteken. Beide tanks werden door de Duitsers buiten werking gesteld. Daarbij vielen een aantal slachtoffers.
De Slag nabij Poppel/Goirle was een harde strijd en de Lincolns waren in meer dan 1 opzicht opgelucht toen zij werden afgelost door de K.O.Y.L.I. (= Kings Own Yorkshire Light Infantery).

Volgens hun administratie was Peter één van de 18 mannen, die bij deze gevechten werden gedood. Twee van hen zijn begraven in Goirle, nl. Peter Baker en Georg Harvey Hancock uit Nottingham ook 19 jaar en beide uit hetzelfde regiment. Ze zijn naast elkaar gelegd op het EREveld van het kerkhof St. Jan in Goirle. Dit gedeelte van het kerkhof is aangemerkt als een Commonwealth War Cemetery.

* Research: G. Kobes (Doss.nr: MG-03 /14.4.1.09)

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Baker,_Peter

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 13 augustus 2023

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Goirle, oorlogsmonument

Plaats:
Goirle

Goirle, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu