David Dickson

1923-1944

Portretfoto D. Dickson.JPG

Geallieerde Gemenebest militair

Is 21 jaar geworden

Geboren op 28-03-1923 in Tillicoultry, Scotland, UK 

Overleden op 22-05-1944 in Brielle 



Militair onderdeel

Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Raadsels rond Schotse vliegenier opgelost

Na het verhaal in de Brielsche Courant, dat overeenkomt met Rinus’ onderstaande verhaal, publiceerde op 31 oktober 2019 “Westlanders.nu” en op 22 november 2019 AD Voorne Putten” het verhaal. Dit trok de aandacht van de heer Peter Valstar,... Lees meer
Na het verhaal in de Brielsche Courant, dat overeenkomt met Rinus’ onderstaande verhaal, publiceerde op 31 oktober 2019 “Westlanders.nu” en op 22 november 2019 AD Voorne Putten” het verhaal. Dit trok de aandacht van de heer Peter Valstar, defensiemedewerker en VVDsteunraadslid te ’s-Gravenzande. Hij achterhaalde een hoop feiten en publicaties, die hij aan Rinus rapporteerde. Rinus reactie: “Alsof hij weer tot leven is gekomen". AD-Voorne Putten publiceerde de essentie van Peters bevindingen op 23 november. Onderstaand iets uitgebreider dan in het AD de aan Rinus gerapporteerde oplossing van de raadsels:Het toestel waarin Dickson vloog, was een Lancaster III van het 166ste Squadron met registratienummer ND579. Na een bombardement op Duisburg in de nacht van 21 op 22 mei 1944 is hij uit de lucht geschoten door een Duitse nachtjager en niet door luchtafweergeschut. Die nachtjagerpiloot Drewes haalde die nacht vijf toestellen neer." Van de zeven bemanningsleden van de ND579 hebben er vijf het niet overleefd. Twee van hen liggen begraven in Hoek van Holland, één in Bergen op Zoom, één in Den Haag en Sgt. David Dickson dus in Brielle. De piloot is door de Duitsers gevangen genomen en naar een kamp in Polen gebracht waar hij bleef tot het einde van de oorlog. Dat Dickson begraven ligt in Brielle is wat mij (Peter Valstar) betreft eenvoudig te verklaren omdat er tot de jaren 60/70 nog geen Europoort/Maasvlakte was. Kortom, Brielle was min of meer een kustplaats van Voorne.Het toestel is in juni 1971 gedeeltelijk geborgen door het Nederlandse leger bij de aanleg van de Maasvlakte, niet ver van de Westelijke Vopak locaties. Tenslotte: De oude bezoeker van de begraafplaats is waarschijnlijk de onderduiker Philip Pochailo geweest. Hij is op 21 mei 2016 overleden op 95-jarige leeftijd. De dag dat hij opsteeg voor zijn laatste opdracht ! Nu ging hij richting hemel. Als eerbetoon hierbij een foto van de gehele bemanning van de ND579: Achter v.l.n.r.: P. Pochailo (bommenrichter), J.Reilly (piloot) L.C.Clutterbuck (navigator) en T.J. Meehan (radio-telegrafist). Voorgrond: David Dickson (boordwerktuigkundige), W.B. Rankin (boordschutter) en A.F. Patmore (boordschutter). Sluiten
Bron: Peter Valstar

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 09 december 2019

Cd9fab7a8e06cb298eece3b92580fd3e v1

Speurtocht naar verhaal achter soldatengraf van sergeant David die omkwam voor Westlandse kust

De jeugd van Rinus Boshuisen (87) is, zoals die van veel generatiegenoten, getekend door vijf oorlogsjaren. Soldatengraven zijn daardoor zijn passie geworden. Dat van de bij ’s-Gravenzande neergeschoten Schotse sergeant David Dickson adopteerde... Lees meer

De jeugd van Rinus Boshuisen (87) is, zoals die van veel generatiegenoten, getekend door vijf oorlogsjaren. Soldatengraven zijn daardoor zijn passie geworden. Dat van de bij ’s-Gravenzande neergeschoten Schotse sergeant David Dickson adopteerde hij als betrof het zijn zoon.

Vrijwel zijn hele leven is de nu 87-jarige Rinus Boshuisen al gefascineerd geweest door de Tweede Wereldoorlog. Logisch, hij heeft deze van zijn achtste tot zijn dertiende levensjaar meegemaakt. ,,Welbewust, iedere dag. Ik heb ook de vliegtuigen zien vallen. Net als veel tijdgenoten ben ik getekend door de oorlog in mijn jonge leven.” In het laatste oorlogsjaar is hij als Amsterdams jochie met vele anderen in een rijnaak naar Groningen gevaren; om te ontkomen aan de Hongerwinter.

Daar waar anderen later alles wilden weten over invasiestranden, verzetsdaden of veldslagen kreeg Rinus steeds meer gerichte interesse in oorlogsgraven, omdat hij daar zo veel meer van leerde. ,,Daar staan soms korte, maar boeiende teksten op. Maar ook dat dat vrijwel allemaal jongens waren in de leeftijd van 20, 21 jaar. Wat zouden die nog een mooi leven gehad kunnen hebben.”

Dankzij die bijzondere ‘hobby’ veranderde zijn leven. Toen hij, alweer jaren terug, op de begraafplaats in zijn woonplaats Brielle was voor een wekelijks bezoek aan het graf van zijn vrouw, deed hij een bijzondere ontdekking. ,,Daar zag ik het graf van de RAF-sergeant David Dickson. Een oorlogsgraf, het enige op de begraafplaats, vlak bij de ingang. Ook nog eens, vermoedelijk door de Duitsers, verkeerd om geplaatst.” Sindsdien heeft hij dat graf als het ware geadopteerd, verzorgt hij het en plaatst er geregeld bloemen. ,,Hij lag daar zo eenzaam, dat was echt dramatisch.”

Maar Rinus wilde wel steeds meer over ‘zijn zoon’ weten. Onderzoeken bij archief en gemeente liepen stroef, leverden vrijwel niets op. Wel ontdekte hij vier jaar geleden dat onbekenden een houten kruisje (met de naam van de afzender Ian Dickson) bij het graf hadden geplaatst. Er moesten dus vrienden of familieleden van Dickson op bezoek zijn geweest. Ook nu liep een verdere speurtocht vast.

Dat veranderde afgelopen september, toen hij bij het graf weer een boodschap vond. Nu lag daar een visitekaartje van een zekere Ian, in een plastic zakje. Het bleek om een familielid van David, die in het Schotse Irvine woont, te gaan. De ontwikkelingen volgden daarop in sneltreinvaart. Zijn onbekende soldaat kwam als het ware tot leven, met een achtergrond, met familie.

De omgekomen soldaat David werd geboren op 28 maart 1923 in het Schotse stadje Tillicoultry, was ongetrouwd en had een jonger zusje Nancy. Zijn vader Archibald stierf toen David nog geen twee jaar was, zijn moeder Mary overleed op 26 april 1982 op 81-jarige leeftijd. Zoon David werkte al vroeg bij de Harland Engineering Company in Alloa, maar ging bij het uitbreken van de oorlog direct in militaire dienst.

Er ontstond ondertussen uitgebreid contact met Ian Dickson. Via hem heeft Rinus ook Rosemary, de dochter van Davids zus, leren kennen. Nog steeds wordt er geregeld gemaild.

Daaruit is het Boshuisen duidelijk geworden dat het vliegtuig waarin David zat een Lancaster bommenwerper was en dat hij daar de technicus van de bemanning was. Dat vliegtuig, mogelijk op de terugweg naar Engeland na een Duitse missie, is in 1944 voor de kust van ’s-Gravenzande door een Duitse nachtjager neergehaald.

Uit alle nieuwe gegevens heeft hij kunnen concluderen dat Dickson met zijn parachute uit het vliegtuig wist te ontkomen, te water raakte en verdronken is. Zijn lichaam is na enige dagen door een visser aan land gebracht. ,,Volstrekt onduidelijk is nog steeds welk schip dat was. En ook waarom hij uiteindelijk in Brielle is begraven.”

Ondanks zijn hoge leeftijd blijft Boshuisen zoeken. Inmiddels weet hij van een Brielse begraafplaatsbeheerder dat er in 2015 een klein groepje mensen, vermoedelijk uit ’s-Gravenzande, op bezoek is geweest bij het graf van David. Mogelijk is daar een persoon uit het vliegtuig bij geweest, of andere nabestaanden.

Sluiten
Bron: Krantenartikel AD 20 november 2019

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 21 november 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

BRIELLE OLD GENERAL CEMETERY


Vak/rij/nummer 639
Graf Dickson.jpg

Ligging: Plot 6. Grave 39.

Categorieën

Menu