Stanislaw Gomolka

Gomulka Stanislauw

Geallieerde Gemenebest militair


Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Stanislaw Gomulka

Stanislaw Gomulka is geboren in Wozuczyn, Polen op vrijdag 17 augustus 1917. Veel is er over hem niet bekend. We komen hem tegen nadat hij zijn leven verloor tijdens zijn strijd bij de slag om het Capelsche Veer en voor onze vrijheid. Hij rust nu... Lees meer

Stanislaw Gomulka is geboren in Wozuczyn, Polen op vrijdag 17 augustus 1917. Veel is er over hem niet bekend. We komen hem tegen nadat hij zijn leven verloor tijdens zijn strijd bij de slag om het Capelsche Veer en voor onze vrijheid. Hij rust nu in Goirle op het ERE-veld.De pogingen, op 31 december 1944 en op 7 januari 1945, mislukten echter en het resultaat was een groot aantal slachtoffers. Op deze locatie aan de Bergsche Maas was in 1944 ook een Duits bruggenhoofd gebouwd. Vier aanvallen werden hier gedaan door Polen (1e en 2e) Britten en Noren (3e) en Canadezen (4e aanval). Deze laatste aanval slaagde op 31 januari 1945, toen trokken de Duitsers zich terug. In totaal vielen er bijna 1200 slachtoffers tijdens deze vier aanvallen.

De tweede (mislukte aanval) werd door de 1e Poolse Pantserdivisie gepoogd in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 januari 1945. Deze werd Stanislaw ook fataal en zoals dat heet K.I.A. (= Killed In Action) werd zijn lot.

Hij sneuvelde op zaterdag 6 januari 1945, op 27-jarige leeftijd, en werd overgebracht naar het Brits Militair Hospitaal in Goirle.

Research: G. Kobes (Doss.nr: MG-18 /14.4.1.18)

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Gomulka,_Stanislaw

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 15 augustus 2023

Gomulka Stanislaw door Ge Ka

Stanislaw Gomolka staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Sprang-Capelle, monument Kapelsche Veer

Plaats:
Sprang-Capelle

Sprang-Capelle, monument Kapelsche Veer

Nationaal archief

Bekijk
Menu