Basil Arthur Kidd
1910-1940
Beroep
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Herdenkingsplaats veldgraven S/L. J.M. Wells en A/G. B.A. Kidd.
De veldgraven van squadronleider Jimmy Wells en airgunner Basil Kidd groeide in de begin tijd van de bezetting uit tot een herdenkingsmonument. Later in de oorlog bracht de Duitse bezetter de beide lichamen van de omgekomen bemanningsleden over...
Lees meer
De veldgraven van squadronleider Jimmy Wells en airgunner Basil Kidd groeide in de begin tijd van de bezetting uit tot een herdenkingsmonument. Later in de oorlog bracht de Duitse bezetter de beide lichamen van de omgekomen bemanningsleden over naar de Algemene Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam waar zij nog steeds rusten.
Sluiten
Bron: Foto via Rob Lampen van Stichting Archief Historisch Heijplaat.
Geplaatst door Corin Gelderblom op 28 april 2019
Crashlocatie Bristol Blenheim 1F L6616; code BQ-R,
Heijschedijk, 10 mei 1940 te 14:15 stortte het Engelse gevechtsvliegtuig neer in het buurtschap De Hey, destijds Rotterdam-Pernis, doch thans Rotterdam-Heijplaat.
Bron: Foto via Rob Lampen van Stichting Archief Historisch Heijplaat.
Geplaatst door Corin Gelderblom op 28 april 2019
Levensloop corporal (korporaal) B.A. Kidd.
Basil A. Kid werd geboren op 20 februari 1910 in Norwood in het graafschap Londen. Hij was de enige zoon van Arthur S. Kidd en Sybil Rosa Kidd-Trigg.
Zijn vader overleed al toen hij nog zeer jong was. Zijn moeder verhuisde daarna rond 1931 met...
Lees meer
Basil A. Kid werd geboren op 20 februari 1910 in Norwood in het graafschap Londen. Hij was de enige zoon van Arthur S. Kidd en Sybil Rosa Kidd-Trigg.
Zijn vader overleed al toen hij nog zeer jong was. Zijn moeder verhuisde daarna rond 1931 met Basil vanuit Salisbury naar een woning aan Sibella-road in Clapham in zuidwest Londen. Nadat hij eerder de Modern School Salisbury had gevolgd vond hij later werk als administratief medewerker bij een effectenhandelaar.Voor het uitbreken van de oorlog kreeg hij een passie voor vliegen. In 1934/1935 trad hij als vrijwilliger toe tot de Auxiliary Air Force van de Royal Air Force. Daar werd hij opgeleid tot boordschutter. Toen de oorlog uitbrak in 1939 kwam hij in actieve dienst.
Sluiten
Bron: Boek: "En toen was het stil" (1981) door Hans Onderwater.
Geplaatst door Corin Gelderblom op 18 maart 2019
Historisch kader.
Op 10 mei 1940 omstreeks 11:00 Engelse tijd kreeg de B-flight van het RAF(VR) 600 squadron “City of London” de opdracht voor een aanval op vliegveld Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Eerder die ochtend was dit vliegveld door Duitse eenheden veroverd....
Lees meer
Op 10 mei 1940 omstreeks 11:00 Engelse tijd kreeg de B-flight van het RAF(VR) 600 squadron “City of London” de opdracht voor een aanval op vliegveld Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Eerder die ochtend was dit vliegveld door Duitse eenheden veroverd. De B-flight steeg met zes vliegtuigen op vanaf hun thuisbasis Manston in het graafschap Kent, onder leiding van squadronleider J.M. Wells. Korporaal Basil A. Kidd maakte als boordschutter deel uit van de bemanning van de squadronleider samen met navigator John N. Davis.Kort voor het bereiken van het vliegveld werden de formatie onderschept door 12 Duitse tweemotorige Messerschmitt’s Me-110s van de 3e Groep van het 1e Zerstörergeschwader (3./ZG.1) onder leiding van Hauptman (kapitein) Werner Streib van Fliegerhorst Kirchellen.Ondanks het afweervuur van Basil Kidd werden zij in het luchtgevecht door de overmacht aan Duitse vliegtuigen al vrij snel neergeschoten. Squadronleider Wells wist nog voldoende hoogte te winnen waardoor navigator John Davis de kans kreeg het brandende vliegtuig per parachute te verlaten.Daarop stortte de Blenheim neer aan de Heijsedijk in het buurtschap De Hey, thans gelegen in de Rotterdamse wijk Heijplaat (destijds Pernis). Basil Kidd en squadronleider Wells kwamen daarbij om het leven.Later bleek dat zij waren neergeschoten door de Duitse piloot Leutnant (2e luitenant) Knacke en diens boorschutter Kurt Bundrock.
Sluiten
Bron: Boeken: "Gentlemen in Blue" (1997) en "En toen was het stil" (1981) door Hans Onderwater; http://www.zuidfront-holland1940.nl/; www.tracesofwar.com
Geplaatst door Corin Gelderblom op 18 maart 2019