Henry Law

Portret toevoegen?

Klik hier

Geallieerde Gemenebest militair


Beroep

Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Navigator van Engelse bommenwerper vond de dood aan de oever van het Paterswoldsemeer

Henry Law was navigator aan boord van de Engelse bommenwerper. Hij werd 26 jaar. Zijn grafsteen heeft de tekst: ‘Whether we live or die, we are the Lord’s’: ‘Of we nu leven of sterven, we behoren toe aan de Heer’. Een manier om de Duitse... Lees meer

Henry Law was navigator aan boord van de Engelse bommenwerper. Hij werd 26 jaar. Zijn grafsteen heeft de tekst: ‘Whether we live or die, we are the Lord’s’: ‘Of we nu leven of sterven, we behoren toe aan de Heer’.

Een manier om de Duitse oorlogsindustrie te ondermijnen was het bombarderen van fabrieken, werkplaatsen, legerplaatsen en later ook steden. De geallieerden hebben honderden keren bommenwerpers richting Duitsland gestuurd. Verscheidene van deze toestellen vlogen over Haren en omgeving richting Duitsland. De Duitse afweer - luchtafweergeschut en Duitse jagers - was er op gericht de toestellen zo vroeg mogelijk onschadelijk te maken.

Boven Haren werden op deze wijze vijf toestellen neergehaald of gedwongen tot een noodlanding.

In de nacht van 17 op 18 augustus 1941 vertrok de Handley Page Hampden AE185, een Engelse bommenwerper, vanaf deRAF-basis Swinderby airfield in Lincolnshire om Bremen te bombarderen. Ten zuiden van de stad Groningen werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager. Het Engelse toestel werd in de brandstoftank geraakt, explodeerde en stortte neer op de oostelijke oever van het Paterswoldsemeer.
De piloot, Eric Cyrill Maskell, landde aan zijn parachute in het weiland aan de overkant van het Noord-Willemskanaal. De molenaar van de Helpermolen ontfermde zich over hem, maar voelde zich ook genoodzaakt de politie te waarschuwen. De drie andere bemanningsleden overleefden de crash niet. Zij werden kort na elkaar gevonden.
Gemeentesecretaris Pieter Wierenga heeft de vliegeniers geïdentificeerd. Henry Law, George Albert Cowell en Peter Francis Barclay.
De Duitsers hebben de drie vliegeniers met militaire eer begraven op de gemeentelijke begraafplaats De Eshof, links van de hoofdingang.

Kees Bouwman was getuige van de begrafenis van de Engelse vliegeniers op De Eshof. Verscheidene Hareners probeerden een glimp van de plechtigheid op te vangen, maar zij werden weggeknuppeld door de Harense politieman Akkerman. “Als er een Duitser wordt begraven, komen jullie ook niet kijken”, riep Akkerman terwijl hij de mensen met de gummistok te lijf ging.Nadat de Duitsers verdwenen waren, verscheen een lid van het Harense Oranjecomité, gestoken in jacquet, bij de graven, waar hij bloemen legde.

Voor de graven ligt een plaquette met een tekst van R. Brooke, die werd gevonden in de kleding van sergeant Cowell: ‘War knows no power. Safe shall be my going, secretly armed against all death’s endeavour; safe though all safety’s lost; safe where men fall; and if these poor limbs die, safest of all.’


Graven vliegeniers op begraafplaats De Eshof in Haren

Sluiten
Bron: Boek: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger'. Auteurs: Wil Legemaat en Margriet Staal. Harener Historische Reeks 15, 2010

Geplaatst door Wil Legemaat op 16 april 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Haren, monument op de Hoornse dijk

Plaats:
Groningen

Haren, monument op de Hoornse dijk

Nationaal archief

Bekijk
Menu