Leslie Pulfrey
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Avro Lancaster ME 840
Avro Lancaster ME 840
In de nacht van 16 op 17 juni 1944 schiet de Duitse nachtjagerpiloot Joseph Nabrich de viermotorige Engelse Avro Lancaster bommenwerper ME840 (radiocode BQ-V) neer.
Het toestel behoorde tot 550 squadron van de RAF ( Engelse luchtmacht) en was de avond tevoren opgestegen van het vliegveld North Killingholme toen het op de terugweg van een aanval op de olie raffinaderijen bij de Duitse stad Sterkrade werd onderschept door de Duitse nachtjager.De Lancaster had 7 bemanningsleden aan boord en stortte nadat het onderweg al diverse onderdelen had verloren omstreeks 01.50 uur neer bij de boerderij "Oude Lieftink" destijds genummerd Heelweg E78.
Zes van de 7 bemanningsleden kwamen om het leven en werden bij het wrak van het toestel teruggevonden.Het zesde slachtoffer ( Flying-Officer Leslie Pulfrey) werd in de vroege morgen van 17 juni door een landbouwer in Barlo dood in een weiland aangetroffen. Hij was er nog wel in geslaagd het toestel per parachute tijdig te verlaten maar heeft zijn sprong door onbekende oorzaak niet overleefd.
De enige overlevende, Flying-Officer Roy Kay, kon de Lancaster vlak voor de crash nog verlaten. Hij raakte daarbij gewond en kon uiteindelijk met behulp van mensen uit het verzet reeds in september 1944 naar Engeland terugkeren.Alle zes gesneuvelde vliegers liggen begraven op de algemene begraafplaats in Varsseveld.
Bemanning:
G.S. Smith, Flight-Lieutenant/Act/S/Ldr, Pilot
J.J. Berg, Flying-Officer, Navigator
R. Kay, Flying-Officer, Flight-Engineer
Pulfrey, Flying-Officer, Bomb-AimerR.
Townsend, Flight-Sergeant, Wireless-Operator/Air Gunner
St. J. Tizard, Flight-Lieutenant, Air Gunner
J. Heath, Flying-Officer, Air GunnerSluiten
SluitenGeplaatst door Maarten Koudijs op 18 mei 2024
Ooggetuige G.H. van Eerden - juni 1944
Geplaatst door Ina Brethouwer op 01 december 2021
Leslie Pulfrey herdenking 2014 - 70 jaar na dato fly by
Geplaatst door Ina Brethouwer op 01 december 2021
Monument voor Leslie Pulfrey in buurtschap Dale (Aalten)
Leslie Pulfrey was de zoon van John en Elsie Pulfrey uit Sheffield. Hij was “flying officer air bomber 148869, 550 squadron, Royal Air Force volunteer reserve en stierf 29 jaar oud op 17.6.1944.
De Brit Leslie Pulfrey maakt op 17 juni 1944 een fatale vlucht. In de avond van 16 juni was hij opgestegen van vliegveld North Killingholme in Lincolnshire in Engeland om deel te nemen aan een aanval op de fabrieken bij de Duitse plaats Sterkenrade. Hier werd o.a. synthetische olie geproduceerd voor de Duitse oorlogsindustrie. De Lancaster (Me 840) had zeven bemanningsleden aan boord.
Nadat het vliegtuig zijn bommenlading heeft gelost, wordt het op de terugweg onderschept en aangevallen door een vijandelijke nachtjager. Hierdoor vliegt vrijwel onmiddellijk een van de brandstoftanks in de vleugel in brand en is het toestel al snel reddeloos verloren. De bemanning krijgt dan ook opdracht het vliegtuig te verlaten en de eerste die eruit springt is Leslie Pulfrey. Dat gebeurt in het luchtruim boven buurtschap Dale in Aalten.
Maar dan gaat er iets mis. Wat er precies fout gaat, is niet meer te achterhalen. In de vroege morgenuren van 17 juni 1944 wordt hij dood aangetroffen in een weiland door landbouwer Gerrit Hendrik van Eerden van boerderij ‘t Ruwhof. Mogelijk is Pulfrey na zijn sprong in aanraking gekomen met het vliegtuig of heeft zijn parachute zich niet goed geopend. Vanuit de verte is de plek waar hij is neergekomen goed te zien want Gerrit ziet dat de parachute bol staat van de wind die erin blaast. Er zit een grote scheur in de parachute en met zijn hoofd is Pulfrey verward geraakt in de koorden. Op het identificatieplaatje staat zijn naam vermeld. Hij mist zijn twee vliegerlaarzen.
De brandende Lancaster vliegt nog een klein stukje door en slaat tenslotte te pletter in een weiland achter boerderij Oud Lieftink aan de Heelweg – thans Twenteroute 5 – in Varsseveld. Boordwerktuigkundige Roy Kay wordt vlak voor de crash uit het brandende vliegtuig geslingerd en overleeft als enige. Hij kan danzij hulp van het verzet Aalten terugkeren naar de thuisbasis. Leslie Pulfrey wordt overgebracht naar Varsseveld waar hij samen met zijn collega-bemanningsleden wordt begraven. Op zijn grafsteen staan de woorden: “Deep in our hearts, his memory is kept. We smile with the world, but never forget.”
Peter Rhebergen en Gerrit Hendrik van Eerden junior maken een klein monumentje voor Pulfrey dat in de berm van de Gandvoortweg dichtbij de bewuste vindplek komt te staan. Hier staan sinds 1944 altijd bloemen! Gerrit Hendrik junior met zijn gezin zet deze traditie tot heden voort.
Sluiten
Geplaatst door Ina Brethouwer op 01 december 2021