Wiktor Tatarczyk

Wiktor Tataczyk by Ge Ka 1

Geallieerde Gemenebest militair


Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Wiktor Tatarczyk ( =Kryskiewicz)

Wiktor Kryskiewicz schuilnaam = Tatarczyk , geboren op donderdag 23 augustus 1923 in Wyry p. Pszczyna, Polen. Hij is geboren onder de naam Kryskiewicz maar veranderde voor de oorlog de naam in Tatarczyk. Dit om bij evt. gevangenname zijn familie... Lees meer

Wiktor Kryskiewicz schuilnaam = Tatarczyk , geboren op donderdag 23 augustus 1923 in Wyry p. Pszczyna, Polen. Hij is geboren onder de naam Kryskiewicz maar veranderde voor de oorlog de naam in Tatarczyk. Dit om bij evt. gevangenname zijn familie niet in gevaar te brengen. Je weet maar nooit.

De slag bij het “CAPELSCHE VEER”.
Na de laatste gevechten op woensdag 8 november 1944 trokken de Duitsers zich terug over de Maas naar het noorden van Nederland. De commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, generaal Stanisław Maczek, verklaarde in zijn memoires dat hij hoopte de komende maanden wat rust te krijgen, om de versterkingen te trainen en te worden uitgerust, maar integendeel, de divisie had een zeer zorgwekkende periode tot april 1945.

De 1e (mislukte aanval) van zijn 1e Poolse Pantserdivisie was in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 december 1944. Zij kregen de taak om de frontlinie te bewaken, bestaande uit de rivier die achtereenvolgens Hollands Diep, Amer en Maas wordt genoemd. Duitse patrouilles infiltreerden dagelijks en het was echt onmogelijk om naar de frontlinie te kijken, omdat het weer in de beginperiode erg nat was en later begon het hard te vriezen. Het was onmogelijk om tanks te gebruiken en tijdens deze winter kreeg iedereen in de divisie de opdracht om infanterietaken uit te voeren. In de zuidelijke dijken werden bunkers gebouwd, maar door het extreem koude weer en ook door de aanvallen van Duitse patrouilles leed de Divisie verliezen. Een ander soort gevaar was de lange afstand van Duitse artillerie en het toenemende aantal vliegende bommen (V1), die dag en nacht overvlogen. Op een dag slaagden de Duitsers er ook weer in terug te komen. De 1e Poolse Pantserdivisie probeerde de “Capelsche Veer” te heroveren. Deze pogingen, op zondag 31 december 1944 en later op zondag 7 januari 1945, mislukten echter en het resultaat was een groot aantal slachtoffers.

Wiktor raakte bij deze 1e aanval op vrijdag 29 december 1944 ernstig gewond bij de gevechten aan de Maas, bij het “Capelsche Veer”. Hij werd overgebracht naar het militair hospitaal in Goirle waar hij op zaterdag 30 december is overleden.

Wiktor ligt op het ERE-veld in Goirle begraven met nog 3 andere Polen die bij dezelfde strijd omgekomen zijn. Dit zijn Zigmunt Sosnowski - Stanislaw Gomolka en Wladyslaw Topko. Allen gesneuveld bij de 1e of 2e Poolse aanval.
Ook op zijn grafsteen staat een Poolse Adelaar afgebeeld.

Research: G. Kobes (Doss.nr: MG-56 /14.4.1.15)

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Tatarczyk,_Wiktor

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 14 september 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat'

Plaats:
Goirle

Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat'

Nationaal archief

Bekijk
Menu