Lionel Walters

Walter Lionel 1

Geallieerde Gemenebest militair
Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Lionel Walters (reg.nr. 1850361)

Lionel Walters, geboren op 7 oktober 1921 in Hackney, Londen (GB) , zoon van Nathaniel Cohen en Lena née Cash. Lionel was enig kind. (Hij heette Lionel Walters bij zijn geboorte). Dit was vooral om zijn gezin te beschermen mocht hij gevangen... Lees meer

Lionel Walters, geboren op 7 oktober 1921 in Hackney, Londen (GB) , zoon van Nathaniel Cohen en Lena née Cash. Lionel was enig kind. (Hij heette Lionel Walters bij zijn geboorte). Dit was vooral om zijn gezin te beschermen mocht hij gevangen genomen worden. In april 1943 trouwde Lionel met Ada Harvey in Southend on Sea, Essex en hun zoon Barrie werd veertien dagen na Lionels overlijden geboren.

Vliegtuigcrash Goirle, Abcoven, 23 april 1944.

Lionel was de boordwerktuigkundige op Halifax LV780 die raf Skipton-on-Swale verliet voor een nachtoperatie richting Düsseldorf. Op de terugreis werd het toestel neergeschoten door een nachtjager. Lionels laatste vlucht was met een Canadese bemanning die bij de Belgisch/Duitse grens werd neergeschoten bij hun terugkeer van een geslaagd bombardement boven Dresden. Dit was een missie, waarbij Lionel eigenlijk niet gepland was voor die vlucht - een vriend wilde op dat moment trouwen en ze ruilden van plaats !
Omdat hij stappen ondernam om zijn Joodse identiteit te verbergen, werd zijn graf aanvankelijk gemarkeerd met een kruis. Na het bezoek van zijn ouders werd deze snel vervangen door een Magen David. (= Davidster). Lionel Walters, hij sneuvelde met nog 5 anderen en ligt tezamen met Leslie Hanson begraven op het ERE-veld van de RK- Begraafplaats St. Jan in Goirle. Locatie C.1.3.
Omdat Lionel Walters een Jood is, wordt op zijn grafsteen een steentje gelegd in plaats van bloemen. Dit is een oude Joodse gewoonte.
*
De overige 4 RCAF-bemanningsleden die sneuvelden werden op 29 oktober 1945 naar het WAR Cemetery te Bergen op Zoom overgebracht. Er was nog een bemanningslid, Sergeant-Majoor Frank Patrick Morrisey (R166374), die als enige dit ongeval overleefde en met breuken en verwondingen werd opgehaald door de Duitsers voordat de Goirlenaren te hulp konden schieten. Hij werd meteen als P.O.W.(= Prisoner of War)afgevoerd naar Stalag Luft L7 Bankau near Kreuzburg, Upper Silesia. Ik vond hem later terug op een nominale rol van de RAF. Hij stond daar op de lijst van de OFLAG (=officierskamp) van Stalag IIIA op het moment van de aankomst van de Russische troepen op 21 april 1945. Die crash had hij dus overleefd..

Research: G. Kobes (Doss.nr: MG-41 /14.4.1.02)

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Walters,_Lionel

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 13 september 2023

Walters L By Ge Ka

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat'

Plaats:
Goirle

Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat'

Nationaal archief

Bekijk
Menu