Carel Zandvliet

1925-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Slachtoffer van de oorlog

Is 19 jaar geworden

Geboren op 21-03-1925 in Den Haag 

Overleden op 03-03-1945 in Den Haag 



Laatste adres
De Carpentierstraat 29

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Zandvliet, Carel.

Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 06 augustus 2023

Ter nagedachtenis van Carel Zandvliet. Slachtoffer van het 3 maart 1945 bombardement Bezuidenhout Den Haag.

Carel was de zoon van de magazijnmeerster, Johannes Wilhelmus Julianus Zandvliet en Johanna Jacoba Zwollo. Hij heeft een oudere zus en het gezin is op 26 okrober 1926 gaan wonen aan De Carpentierstraat 29. Na het 3 maart Bezuidenhout bombardement... Lees meer

Carel was de zoon van de magazijnmeerster, Johannes Wilhelmus Julianus Zandvliet en Johanna Jacoba Zwollo. Hij heeft een oudere zus en het gezin is op 26 okrober 1926 gaan wonen aan De Carpentierstraat 29. Na het 3 maart Bezuidenhout bombardement is het lichaam van Carel overgebracht naar het Gemeentelijk Ziekenhuis Zuidwal en aldaar op 6 maart geschouwd door Dr. G.E. van Beek. Carel is herkend door zijn moeder en diezelfde dag 6 maart overgebracht naar de Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan Den Haag. Op 13 maart is Carel gebegraven op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag nummer II-5853.

Sophie van Unnik-Niemantsverdriet was lerares Frans op de HBS ‘t Bezuidenhout in Den Haag. Tijdens de hongerwinter schreef ze een dagboek en op 5 maart 1945 schreef ze;

"Eergisteren, Zaterdag, is den Haag gebombardeerd. Na veel tegenstrijdige geruchten dringen de feiten langzamerhand tot hier door. ‘s Morgens om ca. acht uur werden de eerste zware brisantbommen uitgeworpen in het Bezuidenhoutkwartier: de eerste aanval werd spoedig daarna, door drie andere gevolgd. Een felle N.W. wind wakkerde de brand aan, die onmiddellijk hoog oplaaide, overal uitgebroken door brandende kachels. Alle goede blus-apparaten zijn sinds lang naar Duitsland gesleept: de brandweer deed wat zij kon, maar vermocht de ramp niet meester te worden. De Vlaardingse brandweer is om een uur uitgerukt om te helpen: toen zij aankwam bij het viaduct op de Schenkkade was het er zo donker als de nacht van de rook. Het gehele complex begrensd door Bezuidenhout-Schenkkade, L. Van N.O. Indië en de 1e v.d. Boschstraat, ca. 1 km2, moet verwoest zijn. Zal deze vernietiging worden voortgezet? Wij hopen dat het een vergissing is geweest van de Engelsen, en dat zij de vesting in ‘t Benoordenhout hadden willen treffen. Sommigen leiden er uit af dat er binnenkort een invasie aan de kust volgen zal, en den Haag van te voren met de grond gelijk gemaakt zal worden, dáár althans, waar dat voor een snel oprukken van het leger, nodig zou zijn.

Ik vraag me af wat er van mijn pension in de Van Inhofstraat over is. Mevrouw Wohlrabe, Poch [ ? ] Burman, Tromp, Johny en zijn verloofde, zijn zij getroffen, of hebben zij kunnen vluchten? Al die straten waar ik verleden jaar steeds liep, met Wim en alleen, verbrand, ingestort, één puinhoop, het is niet in te denken. [...] "

Op 7 april 1945 schreef ze;

" [...] Jan van Delft en Carel Zandvliet, jullie die ik les heb gegeven een jaar in de eerste, één jaar in de vierde klas, wat is het vreemd en ontzagwekkend te bedenken dat jullie leven toen al bijna geleefd was. Je was zo’n beweeglijk kereltje in je achterste bank, Jan, niet al te ijverig maar met een verstand dat goed genoeg was om een beetje luiheid te permitteren. Wanneer je een heel onvoldoende repetitie had gemaakt en daar van was geschrokken, werd het volgende proefwerk altijd weer een verrassing, voor jou zowel als voor mij. Het veroorzaakte een van die kleine schoolvreugden waarin de geweldige afstand lerares-jongetje even volkomen wegviel. Ik zie je nog lopen in het Emmapark, lachend en groetend met een blijde glimlach, omdat je het toch wel leuk vond zo’n ontmoeting buiten de school.
En Carel, die maar sporadisch in de 4e verscheen, dat 2e jaar dat ik hem les gaf en van wien ik mij vooral zijn talrijke absenties herinner. Je hoorde er zo slecht thuis met je lange, hoekige corpus, in die schooljongensbank: je zag eruit als een jonge ridder die fier het toernooiveld zou oprijden, en ik moest je Franse woordjes vragen die je nooit kende en je onvoldoendes geven voor proefvertalingen hoewel je doubleerde en kleinere medeleerlingen je met gemak voorbijstreefden.
Ik verwachtte dikwijls dat je boos of brutaal zou worden maar je had nooit verweer en ik ben niet te weten gekomen of je niet wilde of niet beter kon.
Ik hoop dat ik je niet gegriefd heb door een striemend oordeel of onverdiend verwijt: je bent zo jong al uitgediend, het leven heeft geen kans gekregen om aan je goed te maken wat het je als schooljongen heeft laten lijden.
God, geef een einde aan deze verschrikkelijke oorlog."

In haar dagboek komt nog een slachtoffer van het 3 maart Bezuidenhout bopmbardement voor, Ds. Cornelis Laarman.

NL-HaHGA 1165 01 inventaris 152 EN OF 153 LBD 1945 Kaartsysteem bombardement 3 maart, Slachtofferkaart 086 3-3

De Residentiebode 12 maart 1945

3e Van den Boschstraat 22 de H.B.S. gezien van de kant van de verwoeste 1e en 2e Van den Boschstraat maart 1945 Foto.J.A.B. von Munching Haags Gemeente Archief

Begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag 2e klas graf 5853

Dit slachtoffer is opgenomen in het 3 maart 1945 Bezuidenhout bombardement register door Stichting WO2 Sporen komende uit het onderzoek naar Haagse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u meer informatie over dit slachtoffer of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Stichting WO2 Sporen.

https://www.wo2sporen.eu/oorlogsgravenstichting

Info@wo2sporen.eu

Sluiten
Bron: Haags Gemeente Archief, Delpher en Dagboek Sophie van Unnik-Niemantsverdriet

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen RK op 05 februari 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu